Inför söndagens Australian Open

Söndag. Kunde det varit idag. Men det är lördag morgon. Så jo, det är några timmar kvar men fortfarande. Vad finns det för annat vettigt än att titta på vad som ska hända under första dagen av Australian Open.

Klockan ett sparkar vi igång. Vilken hemsk tid egentligen. Men den var för min del nog faktiskt ännu värre förr. När man var uppe lite sent, kanske till midnatt någonting. Då var spelstart klockan ett det absolut värsta. Nu är fortfarande de första matcherna omöjliga, men man kan åtminstone vakna och komma in någorlunda tidigt i speldagarna.

Oddsen från Bethard så klart. Vad trodde ni. Det är enbart Bethards förtjänst att ni varje dag blir serverade sådant här. Det tackar vi för.

De två första matcherna där, jag tror egentligen inte de är något som någon ställer klockan till.

Klockan två sen, dags för Sinner som är solklart tredjehandare i den här turneringen. Han ligger mittemellan tvåa och fyra gällande oddsen. Jag tycker han borde vara klart närmare Alcaraz på andraplatsen än vad han är. Hans morotskompisar är på plats redan såg jag här på morgonen i vår facebookgrupp Tennisen. Det är alltså ett gäng killar som börjat åka runt och följa Sinners matcher utklädda till morötter. Man kan väl gissa för att han är rödhårig. Det hade väl inte flugit lika bra i det svenska klimatet som det verkar göra i det italienska så att säga. Men Sinner verkar inte ha något emot det, och då är det väl fint. Botic är inte stekhet precis utan har väl stabiliserat sig som någon slags genomsnittlig spelare på atp-touren och därmed en genomsnittlig spelare i den här turneringen. Är man genomsnittlig i den här turneringen ska man väl kanske gå till andra rundan dock så inte den enklaste motståndaren för Sinner i en första omgång men det spelar nog inte mycket till roll direkt. Sinner är nu uppe på en nivå där det inte spelar jättestor roll om det är en spelare som är 30 i världen eller en som är 80 i världen på andra sidan.

Marozsan-Cilic är väl den första matchen som känns lite intressant. Marozsan har hittat en nivå som gör att han definitivt kan vinna både en och två matcher i en stor turnering. Cilic precis tillbaka från jättelångt uppehåll och han gjorde en bra start egentligen när han hade matchbollar mot Struff i sin årsdebut. Han slog också Murray i en träningsmatch för bara några dagar sen. Så det blir ingen Thiem-återkomst för Cilic i alla fall, det tror jag vi kan vara säkra på. Öppen match. Bra match. Borde kunna bli bra spel också. Men på en kanske lite svag tid.

Seyboth Wild är totalt värdelös på hardcourt. Jag vet inte om alla förstått det ännu men så är det. Han kan inte. Jätteenkel öppning för Rublev.

Wolf mot Baez är en rätt kvalitativ match för att vara i första rundan. Baez är seedad. Hur det är möjligt att han är det kan diskuteras men känns som det varit så flera gånger nu att han slinker in på en av de absoluta sista seedade platserna. Wolf har sett svag ut i början av året men Baez är generellt svag på hardcourt. Generellt, han vann ju i Winston Salem förra året, otroligt nog. Men han hade väl också en period där han torskade 20 matcher i rad på hardcourt eller nåt sånt där. Nu låter det inte som någon supermatch kanske men ganska jämnt och ganska bra spelare sett till var vi är i turneringen.

Sen är det bara att säga det. Nivån på kvalare och några av spelarna i huvudturneringen är lite lägre än hur det ofta varit på senare år. Jag gissar att många av er ser namn som ni inte ens är bekanta med och det är väl egentligen i sin ordning skulle jag säga. Det är inga superhjältar direkt som kvalat in i turneringen.

Så kommer vi hit och det är väl ungefär här som många kommer kliva in i handlingen. Av er alltså. Oss. Just Australian Open brukar vara bra på så sätt att man respekterar europeiska tider lite grann, samtidigt som man förstås vill ha de bästa matcherna på sina egna kvällar. Plus då att man inte verkar hata att vara uppe sent på den sidan av jorden. Det kom i veckan lite riktlinjer gällande att matcher inte ska starta för sent och sånt där. På atp-touren alltså. Det är en väldig tur, eller ja, det finns väl ett samband också kanske. Tur att det inte är atp som arrangerar Grand Slam-turneringarna. Och ett samband mellan att Grand Slam-turneringarna är så oerhört många gånger större än vilka atp-turneringar som helst. För Grand Slam-turneringarna arrangeras på ett professionellt sett av organisationer som har sitt fokus på att tjäna pengar. Inte av en organisation som atp där fokus ligger på att spelarna ska få maximal mängd, och maximal tid, både åt saft och bullar samt sina snuttefiltar. Kort sagt, jag tror Australian Open kommer skita högaktningsfullt i eventuella riktlinjer kring sena starttider. Sen så kommer man så klart försöka undvika de här riktiga haverierna där man spelar hela natten men ja, ge fan i våra nattmatcher i Australian Open. Det ska vi vara väldigt tydliga med.

Djokovic möter Prizmic, ni minns honom från Stockholm Open va? Han kvalade in ganska enkelt på den del av kvalet där Elias Ymer förlorade i första omgången. Blir väl lite tufft mot Djokovic här kanske men han har en sån där liten ”jag skiter i-spelstil”, Prizmic. Vore kul att se om han bara går in och pangar. Hjälper ju så klart inte, men hade kunnat bli lite sevärt i alla fall. Man hade velat att han tog chansen och visar vad han kan i alla fall istället för att skademinimera och kanske försöka ta så många strögem som möjligt.

Så avslutar vi med en rejäl match, Tiafoe mot Coric. Tiafoe fyller 26 år om en vecka. Coric fyller 28 år senare i år. Det är obehagligt ändå när snorungarna närmar sig 30-strecket. Det borde inte indikera att man själv ligger kvar och nosar på det där strecket. Coric har börjat året sådär mittemellan. Tiafoe har börjat året direkt svagt. Tiafoe den av dem som etablerat sig som den lite bättre spelaren numera men handlar väl mycket också om att Coric alltid är skadad. Lite mer öppet än vad oddsen talar om tycker jag och bra match att vänta. Tiafoe vill göra ganska mycket med bollen. Coric vill kämpa, tycker spelstilarna gifter sig ganska bra.

Det var första speldagen det vänner. Nu jäklar ska vi köra riktigt hårt här på bloggen under hela turneringen.