Första dagen färdigspelad

Då var vi klara för idag och när man tittar på vilka spelare som gick vidare, det hände väl inte så mycket egentligen. Men resultaten säger ju sällan hela sanningen. De bra spelarna tog sig vidare ja, men det finns ändå lite att berätta om matcherna skulle jag säga.

Gällande nattens spel. Innan de flesta lite bättre spelare klev in, finns det väl däremot inte jättemycket att berätta om. Eller är det någon som känner sig väldigt engagerad i skrällen att Munar slog Shevchenko? Eller att Rinderknech inte var alldeles långt ifrån att stjäla matchen mot Kotov? Eller kanske att Cerundolo var riktigt illa ute mot en hemmaspelare som kanske inte är så bra? Jag tror kanske det blir nej på alla de där grejerna. Marozsan slog också Cilic ganska enkelt. Jag trodde att Cilic skulle ha lite mer att komma med där men det blir mycket gissning när det gäller spelare som varit borta så mycket och så länge.

Det första som vi ska prata lite mer ingående om blir istället det faktum att Rublev höll på att åka ut på ett smått obegripligt sätt mot Seyboth Wild. Visst spelade Seyboth Wild jättebra, men hade Rublev förlorat den här matchen, då hade han nog inte sovit gott så att säga. För det var smått otroligt som det låste sig för honom. Seyboth Wild är en rätt avslappnad spelare som kör på ungefär likadant oavsett resultat. Det gynnar honom generellt när han möter toppspelare , idag också, men det var väl också det som till slut sänkte honom. När han skaffat sig det övertag som borde vara avgörande i det avslutande supertiebreak blev han på något sätt okoncentrerad, och gav nästan upp mitt i tiebreaket. Nervositet så klart, som yttrar sig olika hos olika spelare men en ganska märklig syn att se en lågt rankad spelare nästan sluta bry sig när han är enstaka poäng från att slå ut en toppspelare i Australian Open. Egentligen inget oroande kring Rublev skulle jag säga trots ett snudd på katastrofalt resultat. Idag gick bara allt snett för honom. Ändå lyckades han lösa det.

Fritz var rejält illa ute mot den högst medelmåttiga grusspelaren Diaz Acosta. Lite problem med en fot, lite stukad fot, och det talar väl inte direkt för Fritz under resten av turneringen men under slutet av matchen kunde han i princip gå för full maskin. Ändå pressad hela vägen av en spelare som kanske inte riktigt hör hemma på den här nivån. Man kan reagera olika på en sån här match. Fritz skulle kunna växa av den men det är uppenbart att han inte är i form.

Undrar förresten om underlaget är lite långsammare i år än senaste åren? Grusspelarna hävdade sig ganska bra i kvalet och helt okej i matcherna idag också. Jag tycker även det såg lite halvstudsigt ut sådär så kanske inte lika snabbt som det varit i några år nu.

Många matcher jag inte nämnt. På tal om fotskador så gav Wolf upp med en skadad fot mot Baez men han var ovanpå det alldeles för dålig. Känns som han hamnat lite snett, Wolf. Under en period förra året gick det lite för enkelt för honom. Nu ska han försöka försvara en plats som en vettig atp-spelare och det är som att han nu börjar märka att han inte är särskilt bra.

Vi hoppar istället fram till Djokovic match och vilken match det blev. Han förlorade till och med ett set mot Prizmic och Prizmic var break upp i tredje. Djokovic var då uppe och nosade på 1,3 gånger pengarna. Ett sånt där odds som kan betraktas som årets typ bästa redan nu, det kommer inte komma något bättre. För han kunde givetvis inte förlora den här matchen. Det var aldrig aktuellt. Däremot ska man säga att den här typen av match är den jobbigaste för Djokovic att vinna. När han möter spelare som hittar rätt tempo där man kan bolla med honom utan att bli för stressad, utan att ta alltför stora risker och utan att bli för passiv. Prizmic hittade just det där perfekta tempot idag för att kunna hänga med Djokovic i bollandet. Sen kommer man alltid till att Djokovic aldrig förlorar den här typen av matcher. Han vinner dem alla för att han till slut ändå bara är bättre. Men det är det här sättet som jag tror han tycker minst om att vinna på för han hittar inte den där överlägsenheten där motståndaren sänker sig själv utan han måste liksom jobba sig igenom matchen och vinna den lite sådär halvjämnt. Eller ja, jämnt och jämnt. Prizmic vann sitt set i tiebreaket. Det var ingen större ko på isen för Djokovic i något av de tre set han vann. Break ner i tredje visserligen men mja, det löste sig ganska snabbt. Tycker inte det fanns något alls kring Djokovic som oroade. Prizmic, han är alltså två år yngre än Alcaraz exempelvis. Han kommer bli bra.

Sen avslutades speldagen med Tiafoes segermatch mot Coric som blev en liten besvikelse för min del. Coric tog ett set. Halva fjärde set var jämnt. Men den där riktiga nerven kom aldrig tycker jag. Tiafoe var ett klart snäpp bättre utan att vara direkt spektakulär.

Det var första dagen det. Skönt med 16 matcher, helt lagom. Det går liksom att följa att jämföra med de 32 matcher som annars är vanligt när första omgången spelas över två dagar. Nu blir det fler matcher kommande natt och dag men det ska vi nog klara det också. Försnack till måndagens spel kommer lite senare idag så titta tillbaka för det.