Maratonmåndagen äntligen färdig

Jag hade tänkt mig två inlägg varje dag under Australian Open men kanske att vi kör försnacket till imorgon redan i det här inlägget. För vi vill ju inte ha det alldeles för sent.

Men ja, de är inte blyga för långa speldagar i Australien, så mycket kan man ju säga. Halv fyra någonting, svensk tid slog Felix in matchbollen mot Thiem. Och då ska man veta att de började redan klockan ett inatt. Drygt 14 timmar alltså. Det motsvarar ifall en turnering här i Europa skulle börja klockan 11 på dagen med sista bollen halv två på natten. Det har väl hänt, men det kanske inte är särskilt vanligt.

Vi kan väl börja där med den sista matchen. Är det någonting han gör så är det i alla fall att han jobbar hårt, Thiem. Oavsett läge, han var under 0-2 i set, så går han helt och hållet hundra procent för det. Men där slutar kanske det positiva. För jag måste säga det. Han spelade jämnt med Felix idag. En bra prestation. Men när man ser Thiem spela. Ser det ens ut som att det funnits en toppspelare där? Jag tycker det inte. Det ser verkligen inte ut som att han bara ska hitta någonting och plötsligt bli bättre. Man funderar snarare över hur han tidigare kan ha varit en toppspelare. Det funderade jag visserligen över på den tiden också och det finns väl något i det där kanske. När han var en toppspelare hade han egentligen inte slagen för att vara det, men han fick ihop det på något sätt och blev på så vis bättre än han kanske borde vara. Nu när han inte får ihop det så, ja då är slagen inte jättemycket att hurra över. Han har en svag backhand, en hyfsad serve och en forehand som är bra, men det vet ju motståndarna och han har svårt att komma till med den. Väldigt rättvis seger för Felix även om det ju kändes som att Thiem skulle vinna när han hämtat upp 0-2 i set.

En annan riktigt lång match som avslutades sent var den mellan Struff och Hijikata som Struff till slut vann 10-8 i avgörande supertiebreak. Det kändes som att den matchen hållit på för evigt. Struff började svagt, vände till 2-1 i set, tappade till 2-2 efter att Hijikata vunnit fjärde rättvist i tiebreak. Sen bröt Hijikata också direkt i femte och det kändes som att han hade rätt god kontroll men man blir inte av med Struff bara sådär. Han bröt tillbaka till 4-4 och vann sen alltså till slut. Det var en sån där match där det verkligen kändes grymt att Hijikata förlorade. Man spelar i massor av timmar och sen avgörs det på någon poäng hit eller dit på slutet. Knappast unikt, men det kändes lite märkligt. Så mycket kämpande, och så får man bara inte till det på slutet. Struff var inget bra spelmässigt men hans serve- och volleyspel, det är riktigt skarpt numera.

Vi kan väl fortsätta gå baklänges tycker jag med de lite senare matcherna först.

Raonic tog första set mot en då otroligt nervös och stel De Minaur. Det kändes dock redan där som att det ändå skulle vara osannolikt att Raonic skulle hålla ihop i flera set till och det gjorde han inte heller, varken spelmässigt eller fysiskt. Raonic måste väl snart vara framme vid en punkt då det bara är att ge upp för det känns liksom inte som att han skadar sig gång på gång utan att det snarare är att kroppen verkligen inte håller för att idrotta. Det var en dålig matchup för De Minaur det här av hur det såg ut så skönt för honom att ändå komma undan så pass enkelt.

Sen var det tre till mer eller mindre avdankade spelare. Monfils, inte särskilt avdankad. Slog Hanfmann hur enkelt som helst och han känns faktiskt, tro det eller ej, relativt stabil på en ganska så hög nivå, Monfils. Sen var det Goffin och Murray. Goffin som, där ska man väl dra någon slags parallell till Thiem. När Goffin var en toppspelare, jag kunde aldrig riktigt motivera det med det spelmässiga men det var under en tid då nivån runt tiostrecket på rankingen var lite lägre och Goffin fick verkligen ihop det. Sen tappade han lite i spelstyrka under sina långa och många uppehåll och nu är han i princip utanför atp-tennisen i spelstyrka. Lite stretade han emot men Humbert var bara mycket bättre. Murray, där var det bara mörkt och han sa efter matchen att det är mycket möjligt att det här var sista gången han spelade i Australien. Jag tror han kommer sluta i samband med Wimbledon i sommar, senast. Det finns inget kvar i tanken där. Inte fysiskt men kanske ännu mer, det finns inte där för honom mentalt längre.

Inte helt oväntat fick Shapovalov storstryk av Mensik. Mensik som ännu inte ens är etablerad på atp-touren. Det kommer bli en snårig väg tillbaka för Shapovalov tror jag.

Några lite bättre spelare var i elden under natten. Tsitsipas tappade set mot reserven Bergs, inte så imponerande. Korda tappade två set mot Kopriva. Undrar vad han gjort under uppehållet, Korda. Han var ju rätt bra i slutet av förra året. Nu i början av den här säsongen verkar han ha tappat det mesta. Medvedev tappade också ett set men senare i matchen gav Atmane upp. Lite dålig tid så där har jag inte mycket mer att säga om det.

Nej, vi slutar rabbla resultat nu tycker jag. Och så tar vi ändå försnacket lite senare så ni har något att se fram emot. Det kommer ut framåt kvällen helt enkelt. Titta tillbaka för det, alltså.