Toppspelarna ångar på i Australian Open

Har inte starten av Australian Open varit nära på perfekt ändå? Jag tänker att toppspelarna har klarat sig. Det är otroligt viktigt det för att en Grand Slam-turnering till slut ska bli minnesvärd. Det spelar liksom ingen roll hur kul det är med skrällar. Är det inte toppspelare som är kvar på slutet, då kommer slutbetyget på turneringen ändå bli dåligt. Men även om toppspelarna klarat sig, det har fortfarande varit show. De har inte bara ställt ut skorna och efter någon timme burit in dem i omklädningsrummet igen.

Som Djokovic som idag inkasserade sin andra setförlust i turneringen. Två setförluster på två matcher, de två första matcherna. Inte varje dag det händer Djokovic. Särskilt inte om han som nu inte ens varit dålig. Popyrin bjöd verkligen upp till kamp under den tidiga eftermiddagen svensk tid. Sen tror jag ärligt talat inte det hade spelat någon roll om han tagit det tredje setet eller inte. Det fanns fortfarande marginaler för Djokovic. Han hade en pollett till att stoppa i maskinen. Om han förlorat tredje set, då hade han ställt om till vägra missa-läget och då hade inte Popyrin kunnat vinna något mer set. Men vilken grej ändå för Popyrin att ha varit i den där situationen. Han var en poäng från att leda, 2-1 i set mot Djokovic i Australian Open. Sen ska man väl också ta fram det där gamla J-O Waldner-citat gällande typ ”kände du dig illa ute när du låg under 16-19 i skilje?”. Svaret var något i stil med ”nej, vadå, jag hade ju serven”. Lite så för Djokovic kanske. Om han nu hade hamnat i ett läge där han behöver slå Popyrin 2-0 i set. Det gör han åtminstone nio av tio gånger förutsatt att det inte är något fel på honom. Det blev i fall fall en ny sån här match för Djokovic där han ställdes mot det som är allra bökigast för honom att vinna enkelt mot. När motståndaren hittar ett lagom tempo att stå och bolla mot honom utan att missa. Sen är Djokovic alltid bättre i den grenen också, men både Prizmic och Popyrin har hittat helt rätt sätt för att hänga med Djokovic så bra som möjligt. Härligt med Popyrins publikstöd också. Tänk om det fanns mer sånt här, hemma/borta-känsla inom tennisen. Det blir verkligen något extra. Och vid något tillfälle idag tycker jag att Djokovic åtminstone kändes nära att börja bråka med publiken. Hade kanske inte varit så smart i och med att publiken här i Australian Open väl är den Grand Slam-publik som åtminstone inte tycker direkt dåligt om honom.

Samtidigt spelades det en annan match mellan en hemmaspelare och en toppspelare. Thompson föll 1-3 i set mot Tsitsipas men jag tycker att han hade hugg på mer, Thompson. Tsitsipas har inte riktigt spelet för att med lätthet spela bort en sån här spelare och Thompson är väldigt duktig på att få matchbilder dit han vill mot bättre spelare. Kunde mycket väl blivit femte set där. Hade varit kul att se, men nu blev det tyvärr inte så. Många hemmaspelare som bjudit på show hittills men som inte riktigt fått med sig resultatet.

Lite som väntat skulle jag säga var det en helt annan Rublev idag än i första omgången. I första omgången låste det sig. Idag var han avslappnad och såg riktigt bra ut mot Eubanks. Räkna med Rublev i den här turneringen tror jag.

Korda faktiskt samma sak. Efter att ha sett usel ut i alla sina matcher den här säsongen släppte det lite för honom idag och han krossade Halys. Svagt motstånd visserligen men det såg mycket bättre ut än tidigare spelmässigt för Korda.

Etcheverry krossade Monfils, det var faktiskt bara så. Han är inte purung, Etcheverry utan har snarare lagt något år mer än många andra på att närma sig toppen men jag tror det finns mer utveckling i honom. När han får ihop det som han fick idag, då är det verkligen inte mycket hål i spelet. Bra namn han slagit hittills i alla fall, Murray och Monfils. Kanske hade varit svårare att vinna de där matcherna för 10 år sen i och för sig.

Jag såg den inte, men jag varnade lite för det. Att Machac skulle hota Tiafoe men att han skulle krossa honom, det hade jag väl inte med i beräkningarna. Men han är en spelare med kapacitet, Machac. Definitivt.

Under natten så, ska man rabbla lite resultat så klarade sig de relevanta spelarna. Sinner släppte knappt gem mot De Jong. Ser man till resultaten så är Sinner den som imponerat mest av toppspelarna hittills. De Minaur slog Arnaldi hur enkelt som helst. Khachanov vann sin match utan större problem. Fritz raka set. Shelton vann säkert. De tuffar liksom på de bra spelarna och allt talar för att det på den här halvan av lottningen ska komma riktigt bra matcher framåt.

Andra delen av andra omgången, den ska vi spela under torsdagen. Försnack till det om ett par timmar. Titta tillbaka.