24 spelare kvar

Låter det inte lite obehagligt på något vis? Det är en vecka och en helg kvar, men bara 24 spelare är nu kvar i Australian Open. Det kan väl kanske diskuteras lite det här skulle jag säga. Det är väldigt hög fart i början med en enorm mängd matcher. Sen blir det ganska lite kvar för den dryga andra halvan av turneringen rent tidsmässigt. När det nu finns tak över ett gäng banor kan man knappast heller slänga in argumentet att man måste ha lite luft i spelschemat för att kunna ta ikapp i händelse av regn. Utan det är väl snarare så enkelt som att den första, kanske de första, omgångarna borde spridas ut över fler dagar.

På tal om tidsmässigt. För att knyta an till det vi pratade om igår. Så här kan det ju också bli. Ännu inte midnatt i Melbourne men alla matcher är färdigspelade. Det blev inte samma maratonmatcher på slutet som igår. Då går det ju alldeles utmärkt att påbörja någon match lite senare.

Ännu en dag av favoriter som höll. Med ett enda undantag. I dagens näst sista match. Som faktiskt blev lite av en maratonhistoria trots allt. Nästan fem timmar tog det för Mannarino att slå Shelton i en femsetare inför ett helt vansinnigt publikstöd. Börjar han bli lite av en sån där antihjälte, Mannarino. Det kanske betyder något annat. Men han har ju liksom inte många hjälteparametrar i sig, men trots det ofta väldigt omtyckt av publiken och under den här matchen, det var bra fart på fransmännen på läktarna så att säga. Han är en rätt otippad stjärna, Mannarino. I intervjun efter matchen började han prata om att ljudnivån under matchen var rätt ansträngande för honom, innan han kom på sig själv och böt fot till att tacka för det fantastiska stödet. Det känns kanske inte som att han föddes till superstjärna direkt, men vilken spelar han blivit på äldre dar. I och med den här vinsten sätter han faktiskt nytt personligt rankingrekord vid drygt 35 års ålder. Han kommer vara som sämst 17 i världen nästa måndag. Inte tokigt alls det.

Shelton då, som Mannarino slog?

Ja, Mannarino är nu faktiskt 45 poäng från att gå om Shelton på rankingen vilket är lite intressant i sig. För det finns ju liksom lite mer kapacitet i Sheltons spel. Minns ni Janowowicz? Honom glömmer vi inte i första hand. Bombkastare från Polen som hade precis allt för att bli en av världens bästa spelare och under en kort period var han där, men sen skadad under hela karriären. Janowicz hade en liten egenhet där han ibland var en extrem servekanon som var i princip omöjlig att bryta. Ibland var han inte alls så engagerad i sitt servande utan placerade mer in bollen. Shelton har ingenting av Janowicz utstrålning. Inte mycket av hans bollkänsla. Sen har han bättre teknik, Shelton, men hur spännande är det. Hur som helst. De har den där grejen gemensamt. Att de är precis på gränsen mellan att vara en servekanon och inte. Ni som minns Sheltons bästa matcher från förra året. Då flöt han ofta igenom sina servegem, ofta bara genom att serva. Men relativt ofta, som idag, ger han liksom nästan upp försöken att få särskilt mycket på serven och står istället och slentrianservar mitt på motståndaren. Märkligt det där. Jag kan inte riktigt peka på vad det är men det är någonting enstaka spelare har. När de inte riktigt får träff på motståndaren med serven, då ger de liksom upp det slaget och försöker spela hem matchen. Vilket Shelton idag för övrigt kunde gjort ändå. Han hade alla möjligheter. Matchbilden passade honom jättebra. Men det var som att det bara inte ville sig vilket i och för sig ofta är fallet mot Mannarino. Hur ofta tycker man inte att spelare spelar dåligt mot just Mannarino liksom? Det har hänt förr så att säga.

Det var mycket om en match men den där matchen var väl liksom grejen under speldagen. I övrigt fortsatte allt flyta i stort sett som det borde.

I dagens allra sista match slog Rublev Korda i tre raka set. Vilket borde vara fyra set i alla fall. För han hade inte kontroll på matchen i andra set, snarare tvärtom. Lite ovanligt dåligt humör på Rublev faktiskt. Han såg väldans stressad ut i slutet av andra set. Kändes som att han ville vinna mer gärna än vanligt på något vis.

Sen så. Ja, vad mer ska man säga. Det var många tydliga favoriter. Ingen hade problem. Khachanov, Sinner, Fritz, Tsitsipas, De Minaur, Djokovic. Och så då Rublev och Mannarino. Jag tror vi alla förstår att det kommer bli rätt vettiga åttondelar på den här halvan.

Men vi har några matcher i tredje rundan kvar. Som vi ska försnacka. Lite senare idag. Titta tillbaka för det, mina vänner.