Australian Open – söndag

Visst var det som att krypa några år tillbaka i tiden i morse när vi såg Rublev och De Minaur fullständigt stå och bamka skiten ur varandra? Eller ja, morse. Förmiddags, eftermiddags kanske gällande när matchen slutade.

Jag ska säga det direkt. Jag såg inte de två sista seten av matchen. Jag såg de tre första. Som var extremt bra. Och där det var rättvist att De Minaur ledde matchen. Men det med darr på ribban. När Rublev spelade bra, då fanns det liksom inte mycket att göra. De Minaur stod emot då också, men med betoning på att stå emot. När Rublev inte missade, då kunde inte ens De Minaur hålla emot i längden. Men det var stundtals lite blåsigt. Rublev spelade sett till det otroligt bra, men han missade lite grann och det gjorde att De Minaur kunde vara något bättre i tre set. Sen kan jag inte säga vad som hände, mer än att jag noterar att Rublev inte kände sig förmögen att stå upp i en intervju efter matchen. Lite teater där kanske, men jag förstår att det här var jobbigt för som sagt. Det var lite som att se en av de där matchen som spelades, det är väl mer än fem år sen nu kanske. Närmare tio år sen. Ni minns den där perioden när matcherna mellan Djokovic, Nadal, Federer och delvis Murray också spelades i ett tempo som aldrig tycktes sänkas. De stod och slog allt de hade från baslinjen. Ingen variation. Det kom senare som ett motmedel på det där men rent sevärdhetsmässigt var det totalt oslagbart. Sen så, som sagt. Sen började det komma lite variation. Det var inte möjligt att spela sådär längre. Just gällande hur kul det var att kolla på tennis i alla fall. Då var de där åren helt oslagbara. Det har aldrig varit så kul, inte innan, inte efter. Den här matchen var lite som att färdas tillbaka dit för vilket otroligt tempo det var. Som de slog på bollen. Det var fantastiskt.

Att Rublev är i kvarten, inte direkt något konstigt. Han är en spelare väldigt nära den absoluta toppen nu. Men lite tråkigt att inte De Minaur fick vara med lite längre. Eller såhär, riktigt tråkigt att vi inte fick se honom mot Djokovic för jag hade verkligen velat se hur Djokovic skulle hantera den här defensiven. Han hade varit tvungen att slå sig igenom den och just när det gäller den grenen, att borra sig igenom en defensiv, där kanske inte Djokovic är allra bäst. Så om Rublev, en bra spelande Rublev, nu klarade det med darr på ribban. Jag undrar jag om inte ett av de få hoten mot Djokovic försvann tillsammans med De Minaur idag.

Då förstår ni nog att Djokovic är kvar. Han nollade Mannarino i två set. Mannarino satt bara och garvade åt det hela. Lite fantastiskt på något vis. Jag tror liksom inte att Mannarino känner sig som någon jättestor tennisspelare. Han har bara råkat bli såhär bra och när han blir dubbelnollad av Djokovic, i hans eget huvud tror jag inte det är jättekonstigt. Vilket jag tycker är så sjukt sympatiskt. Sen vann han tre gem i tredje i alla fall, Adrian. Det var väl tur det kanske. En trippelnolla, det hade varit något det.

Sinner bara fortsätter. På tal om Djokovic. Jag skulle säga att om jag just precis nu ska gradera världens bästa spelare är inte ALcaraz ens i närheten av Sinner. Det kan mycket väl vara så att Sinner är närmare Djokovic än vad Alcaraz är nära Sinner. För hur ser han egentligen ut, Sinner? Nu kan det väl diskuteras hur tufft motstånd Khachanov är för en toppspelare men ibland är motståndet inte ens relevant. Ibland är det så mycket viktigare att se hur den vinnande spelaren ser ut och som Sinner sett ut under den här veckan. Det är liksom hundra av hundra. Det går inte att se bättre ut. Se upp, säger jag bara.

Och så slog Fritz Tsitsipas i fyra set innan han efter matchen satt och pratade väldigt ingående om hur han inte alls kände sig chanslös mot Djokovic. Vem vet, Djokovic har inte haft något tufft motstånd överhuvudtaget ännu. De Minaur förlorade ju så Tsitsipas klarar sig ändå kvar på topp-10 till nästa måndag men det med darr på ribban. Han har att göra i år om han vill komma tillbaka dit han var under några år, runt plats fem i världen. Nu är han i alla fall inte i närheten av det. Snacka om att han har blivit omkörd av ett litet gäng. Sjukt jämnt där på rankingen runt tiondeplatsen förresten. Tsitsipas har den på 3025 poäng. Sen De Minaur, 2970, Ruud 2965, och på trettonde plats har vi Dimitrov på 2785. Dimitrov som ju plockade jättemånga poäng i slutet av förra säsongen så han kan nästan inte misslyckas med att bli topp-10 någon gång under den här säsongen skulle jag säga.

Det var dagens åttondelar det. Under måndagen kommer fyra till. Ska vi titta till dem? Försnacka lite? Det ska vi ja. Precis just nu.

Odds från Bethard så klart. Precis som alltid. Och också som alltid, jättestort tack till dessa för att vi tillåts leka här, dels under Grand Slam-turneringarna men årets alla andra veckor också. Uppskattas från min sida i alla fall. Den som kan hitta en roligare sidoverksamhet än den här, upp med en hand. Ingen nej, just det.

Borges. Nu får det bara vara nog. Jag tänker inte ens försöka skriva något om att han kan ha en chans. HAN KAN INTE HA EN ENDA JÄVLA CHANS I VÄRLDEN. Så, nu har jag jinxat dig, Medvedev men i det här fallet kan det inte ens påverka.

Jag har ju andats lite om att det kanske inte är en enstaka superprestation av Cazaux. Jag tror att det kan vara ett genombrott och att han kommer kunna etablera sig som en vettig atp-spelare framöver. Men självklart, nu är han uppe på en hög nivå här. Mot en topp-10-spelare. Ni har koll på det va? Hurkacz är knappt ens bara topp-10-spelare. På liverankingen är han just i detta nu åtta. Han är två vinster från att plocka Rune också. Nytt personligt rankingrekord redan det här för Hurkacz faktiskt. Jag utesluter inte skräll. Cazaux har den serve som krävs för att det ska bli små marginaler mot Hurkacz som inte är den spelare som vinner sina set enkelt direkt. Men man måste ändå se klasskillnaden. Cazaux ska inte vara redo för att slå topp-10-spelare på löpande band. Det hade varit väldigt anmärkningsvärt.

Norrie var bra mot Ruud. Snudd på riktigt bra. Zverev började turneringen med ett par riktigt usla matcher innan han var bra mot Michelsen. Ingen bra matchup för Norrie det här. Tyvärr, får man säga. Hans returnerande passar inte jättebra mot någon som servar så hårt som Zverev gör och frågan är väl om han själv har serven för att det inte ska bli spel i hans egen servegem. Sen är Zverev mindre känslig än man kan tro för variation också. Variation som ju är Norries stora grej. Nej, tyvärr. Jag tycker inte alls det luktar skräll där hur mycket jag än hoppas.

Och så avslutar vi med Alcaraz som…ja, det känns som jag sågar honom löpande på något vis men inte för att han är dålig. Han tramsar en del. Men det kommer väl lite av att han är överlägsen också. Nu möter han Kecmanovic som det nästan automatiskt blir bra spel mot Alcaraz kommer trivas och det ska mycket till för att han inte bara ska vara mycket bättre. Luktar ingen skräll där heller.

Fyra favoriter? Jag tror faktiskt det blir så igen.