Inför första kvartarna

Ja sa förut idag att vi inte ska försnacka kvartsfinalerna. Eller ja, jag sa väl förhoppningsvis att vi inte skulle försnacka dem då. För försnacka dem ska vi göra. Nu, ska vi göra det. De första två i alla fall.

Schemat är förresten kvartar imorgon tisdag och onsdag. Torsdag är vilodag. Sen båda semifinalerna fredag, lördag är vilodag, och söndag, ja, då förstår nog till och med ni Federerkramare vad som händer. Även om finalen kanske oftast inte varit något som angått er så att säga. Fy vad elakt det där blev. Federer var ju faktiskt med i några finaler. Där på 00-talet, någonting. När Rainer Schuettler var femma i världen, typ. Nu ska vi kanske inte in på det där. Men rätt fascinerande. Minns ni Schuettler? Jag vet inte om man på något vettigt sätt kan förklara på vilket sätt han inte var bra på tennis men för att ta en tysk spelare, det är väl som att Hanfmann skulle vara femma i världen nu, typ. Det var verkligen en rackarns tur för Federer att han fick in några år med den där konkurrenten innan det i slutet av 00-talet började hårdna till.

Men det var som sagt inte det vi skulle spåna om nu. Eller just det. Djokovic tangerade häromdagen ett av Federers viktigaste, kvarvarande rekord. Antalet kvartsfinaler i Grand Slam-sammanhang. Det är faktiskt typ såna rekord som Federer fortfarande har kvar. Det börjar bli lite jobbigt på den fronten.

Djokovic spelar den första kvartsfinalen och på tal om folk som var bra på 00-talet, vi får hoppas på lite hjälp. Thomas Johansson är visst på plats i Melbourne, 22 år efter att han som senaste, eller kanske sista, svensk vann en Grand Slam-turnering. Han spelar veterandubbel tillsammans med Robert Lindstedt som ju också vann sin enda Grand Slam-titel i just Australian Open tillsammans med Kubot ett gäng år efter att Johansson vann. De möter Baghdatis/Philippoussis klockan två svensk tid. Nu vet jag inte ens vad de där matcherna har för format, men en timme senare, klockan tre, ska en damkvartsfinal spelas. Och Djokovic match startar som tidigaste en och en halv timme efter det. Så om du bara står och månbollar där i ett par timmar, Tompa, sen ser tjejerna till att spela något riktigt långt de också, och så börjar Djokovicmatchen efter sex någon gång svensk tid istället, ska vi säga så? Så att man kan sova en skvätt, men ändå kunna se matchen.

8-0 i inbördes möten för Djokovic. I hur många av matcherna har Fritz tagit set? En. Faktiskt i just Australian Open, tredje omgången för tre år sen. I övrigt är det raka set. Oftast inte ens jämna set.

Den stora förklaringen är förstås att Djokovic alltid varit, är, och alltid kommer vara, väldigt mycket bättre än Fritz på tennis. Men det finns väl också lite mer. Fritz har serven som sitt vapen, men den är inte bra nog för att Djokovic inte ska få bollen i spel. Jag skulle säga att Djokovic mot just Fritz får full utväxlingen på en av sina största styrkor, returerna. Så bollen kommer i spel och ja, vad ska han göra sen då, Fritz? Han har liksom inte ens den här förmågan att skita i allt och bara blåsa på, tänk Robin Söderling typ, utan han måste försöka stå och slentrianbolla i något slags högt tempo mot Djokovic och hur väl brukar det sluta för folk liksom? Katastrof.

Djokovic är mycket bättre, och det är också en riktig skitmatchup för Fritz. Det stinker inte direkt skräll om den första kvartsfinalen så att säga.

Sen har vi den andra kvartsfinalen på lite trevligare förmiddagstid för vår del. Det kommer säkert snarare bli under eftermiddagen den matchen spelas.

För Sinners del är de inbördes mötena just nu inte särskilt relevanta egentligen eftersom han haft en så grov utveckling senaste halvåret. Så har han haft svårt för någon tidigare, det betyder inte så mycket. Rublev har han dock haft lätt mot, trots att Rublev fram till nyligen alltid var den något bättre spelaren. Sinner har faktiskt egentligen bara förlorat en gång mot Rublev. Fyra segrar, och en match som Sinner bröt efter bara tre gem 2020. Tre av matcherna på grus kanske skulle kunna ses som lite förmildrande för Rublev men spelar underlaget någon roll för styrkeförhållandena mellan de här två? De är väl väldigt lika där, klarar alla underlag, men lite bättre på hardcourt.

Jag tycker också det går att förstå att Sinner inte har särskilt svårt för Rublev. Rublev vill ju ha det spel som blev mot De Minaur där tempot bara höjs och höjs och höjs tills det inte går längre. Sinner är ingen spelare som variaerar men han spelar heller inte riktigt lika rent som De Minaur, eller Rublev om man så vill, utan det blir ändå en lite mer varierad tennis när han spelar och han har också förmågan att växla tempo på ett annat sätt än Rublev har.

Det kommer bli en bra match, men jag tror att Sinner inte riktigt kommer tillåta Rublev att spela som allra bäst och jag tror att Sinner är alldeles för bra om jag ska vara riktigt ärlig.

Det luktar Djokovic mot Sinner på fredag, jag tycker det. Då båda två utvilade efter två vilodagar. Det skulle kunna bli något det.