Australian Open – tisdag

Jag hade inför Australian Open ett absolut mål om att köra två inlägg om dagen. Det ska vara två inlägg om dagen under stora turneringar. Så är det bara. Men de här tiderna, där det är färdigspelat en bit in på eftermiddagen svensk tid. Väldigt oregelbunden sluttid dessutom. Det passar mig helt enkelt inte. Så vissa dagar, som idag, får vi helt enkelt hålla tillgodo med ett inlägg. Vi får trycka in allt i ett helt enkelt.

Djokovic och Sinner i semifinal. Som förväntat, men som vi trodde? Kanske inte egentligen skulle jag säga.

Det började med att Fritz gjorde en i min mening riktigt bra match. Mycket bättre än sådär är han inte ärligt talat. Jag såg några utläggningar i vår kära facebookgrupp Tennisen om att han skulle varit slarvig och att man frågade sig varför han inte orkade lika mycket som Djokovic men mja, då har man väl missat det här med verkligheten lite grann. Djokovic är tidernas största, och bästa tennisspelare. Fritz är en historiskt sett mycket medelmåttig tennisspelare som inte ens ska nämnas som en av sin generations bästa spelare. Att han till slut förlorar mot Djokovic på att han är sämre på tennis, det är ganska mycket i sin ordning. Att han inte har samma fysik som Djokovic, han är inte särskilt fysiskt stark, Fritz. Ska man då förvänta sig att han ska kunna mäta sig med Djokovic? Absolut inte. Man måste ha spelarnas kvalitéer med sig när man ska bedöma insatserna och idag gjorde Fritz en kanonmatch. Problemet för hans del var bara att Djokovic spelade bra i de två sista seten. Det är väldigt ovanligt att Djokovic spelar bra. När han spelar bra är det ingen som slår honom. Jag tycker att Fritz stretade emot bra men idag var det omöjligt.

Jag trodde inte att Fritz skulle kunna stå emot som han gjorde i första matchen. Andra matchen blev inte heller överhuvudtaget som jag trodde.

Man ska väl påpeka det märkliga i att Sinner slog Rublev med 3-0 i set idag. För att ta ett exempel på det. Vid ett tillfälle var Rublev en vunnen poäng från att vara favorit till att vinna matchen, trots att han alltså förlorade 0-3 i set och trots att han inför matchen var rejäl underdog. Hur gick det ihop då? Hade han något slags tidigt dubbelbreak i första set? Nej, det var i det andra setets tiebreak. Rublev hade 5-3 och stod då i just över två gånger pengarna. Om han skaffat sig setboll i det läget hade han gått under två gånger pengarna och således varit favorit. Sinner vände på steken, och vann sen också tredje set relativt enkelt. Men frågetecken kring det mesta med Sinner idag. Lite problem med fysiken? Inte direkt första gången i så fall som hans kropp börjar packa ihop lite en bit in i turneringen. Fortfarande utan setförlust i turneringen, Sinner. Det är han ensam om av de som är kvar, men idag var det för första gången lite frågetecken. Det var överlag en dag då det inte ville sig för Rublev. Slutet på andra set var ett exempel. Det kändes som att han hade det setet hela vägen men Sinner körde förbi på slutet. I början på första set kändes det också som att Rublev hade ganska bra träff på matchbilden men som sagt, det var en sån där dag. Och självklart, får man inte till det och tar sina chanser, då är det svårt att slå en spelare som är bättre än en. Liten besvikelse ändå den matchen. I början av matchen började jag få känslor för att det skulle bli något riktigt rejält men det blev det inte och man kände sig efter matchen liksom lite lurad på konfekten.

Vilken jackpott för Sinner att nu få två vilodagar. Helt perfekt. Det kan bli något riktigt utöver det vanliga på fredag. Lite risk att Djokovic-Sinner kommer vara den match som startar tidigt dock i och med att den här halvan spelat först under hela turneringen hittills.

Den andra halvan, där ska vi också plocka fram semifinalister innan vi har vilodag på torsdag. Här har vi de som gör upp.

Vi kan tyvärr inte hoppas på någon vettig tid på den första matchen som det till slut blev idag gällande Djokovic-Fritz. Tänk om den matchen gått till fem set. Och om tjejerna som spelade efter hade spelat en lång match istället för en kort som det nu blev. Då hade Sinner och Rublev börjat vid typ klockan två lokal tid. På natten alltså. Det hade varit lite konstigt men nu blev det inte så i alla fall. Men som sagt, 03:30 som tidigare på den första matchen. Det är bara en match som spelas innan, en dammatch som absolut kan ta mer än en och en halv timme, men mellan fyra och fem svensk tid lär Medvedev och Hurkacz gå igång.

Faktiskt 3-2 till Hurkacz i inbördes möten mot Medvedev. Lite konstigt kan jag tycka, jag tycker det snarare är en matchup som borde passa Medvedev bra och givetvis, han är liksom inte lite bättre än Hurkacz i grunden. Det finns ju dock oftast något mer att hitta i de inbördes mötena än bara siffrorna och här är det två matcher på gräs som sticker ut. Hurkacz har vunnit båda. Medvedev har ju inte gräs som sitt älsklingsunderlag precis. På hardcourt är det istället 2-1 för Medvedev men man ska också säga att Hurkacz har två raka. Men då också kanske notera att de inte mötts sen 2022. Inbördes möten. Jag vet inte hur intressant jag egentligen tycker det är.

Verkligheten är att Hurkacz servar skithårt, men ganska rakt och inte särskilt svårläst. Helt perfekt för Medvedev som alltid backar och tar farten ur motståndarens serve. Sen har visserligen Hurkacz en massa tyngd i sina grundslag, men han är verkligen sjukt långt ifrån att kunna mäta sig med Medvedevs säkerhet och jag tycker kanske inte att Hurkacz heller har de avgörande slagen för att slå igenom Medvedev.

Jag tycker faktiskt oddset, 1,40 här på Bethard, på Medvedev är riktigt bra. Jag tror att han bara vinner, antagligen relativt enkelt.

Sen har vi Alcaraz mot Zverev och jag tror inte det blir så spännande där heller. Faktiskt fördel underdogen i inbördes här också. 4-3 för Zverev där han vann så sent som i slutspelet i vintras. Men då var väl inte Alcaraz i sitt bästa skick kanske. Alcaraz vann de andra två matcherna förra året väldigt enkelt. Zverev fick bara med sig strögem från de matcherna i US Open och Madrid. Sen har Zverev två segrar från 2021 ska sägas och det var ju innan Zverevs genombrott. Som sagt. Det går också att hitta mer än siffrorna i de inbördes mötena.

Kanske att det inte är helt optimalt för Alcaraz att möta någon som servar så pass hårt. Han har inte Djokovic eller Medvedevs returer riktigt. Kanske också att Zverevs tunga, tråkiga spel, inte så bra för Alcaraz egentligen men man kommer ändå hela tiden tillbaka till att ska Zverev, med all sin medelmåttighet, verkligen kunna stå emot Alcaraz i bollandet över fem set? Jag tror inte det. Jag tror det blir favoritseger igen.