Skrällen kom till slut

Det friskar ju upp lite ändå med en tennisdag där det åtminstone finns något att skriva efter den. Jag gillar ju turneringar där favoriterna håller. Det betyder alltid att nivån är hög. Så också den här gången. Jag tycker att nivån på Australian Open överlag varit hög. Men det är klart, man skulle ju kunna argumentera för att det ibland kan bli lite tråkigt också när precis allt går enligt planerna.

Det började egentligen tidigt i morse med femsetaren mellan Medvedev och Hurkacz. Medvedev vann till slut, men sättet han vann på var ganska långt ifrån det man hade gissat på.

För Medvedev, som ju alltid står ute vid korvkiosken och returnerar, bestämde sig idag för att parkera precis bakom baslinjen i sitt returspel. Jag kan inte ens minnas senast jag såg honom returnera på det sättet. Det var många år sen i alla fall. Och även i själva spelet, det var märkligt. Märkligt offensivt, märkligt många nätattacker, och märkligt långt ifrån hans normala spel. Det är nästan så att man skulle kunna tro att något kändes fel för honom. Att något störde honom så att han redan på förhand bestämde sig för att idag skulle det sparas på krutet. Det var relativt varmt idag, varmaste dagen hittills under turneringen, men att det skulle vara förklaringen, tveksamt ändå. Har ni tänkt på att det här måste varit den svalaste upplagan av Australian Open på många år? Det har inte pratats om ett enda ägg som ska stekas på banan. Eller som Leif Boork skulle sammanfattat det. Nu är klimathotet borta. Det är ju kallt.

Medvedev vidare. Inte en imponerande insats. Inte en särskilt bra match. Men klart spännande. Klart mer spännande än jag trodde det skulle bli, och än vad det borde blivit. Han hade kunnat vinna den här matchen enklare med en annan taktik, Medvedev. Men någonting gjorde att han just idag valde den här vägen.

Sen kom den, skrällen. Zverev är i semi. Alcaraz är inte i semi. Fantastisk spelare så klart, Zverev. Alcaraz har haft problem länge. Men Alcaraz tvåa i världen, det är förstås inte Zverev, och man måste också ha med sig Zverevs inledning på turneringen. Han gjorde en katastrofmatch mot Köpfer i första rundan där han var pressad. Sen ännu sämre mot Klein, supertiebreak i femte set där. Därifrån till att slå Alcaraz och nu vara i semi, den vägen är lång.

Inte alls oförtjänt idag i alla fall och det var…inte kul. Man kan inte kalla det kul när Zverev spelar bra. Men i alla fall intressant att se hur bra han kan vara när han verkligen träffar bollen bra, Zverev. Som han gjorde för knappt två år sen när han var på väg att bli världsetta. Annars är hans träff normalt ganska tung och halvtaskig, något som gör att han har svårt att slå vinnare. Men idag, som det smällde, särskilt från backhandsidan och särskilt i de två första seten. Han spelade faktiskt närmast perfekt i två set, Zverev.

Men man är ju två om att dansa. Och om Zverev spelade perfekt. Vilken fullständig misär från Alcaraz.

Jag kan inte påstå att jag är överraskad. Det har varit en sluttande skala för Alcaraz sen Franska öppna i somras. Intressant faktiskt. Jag bollade det där med en god vän idag. Där jag fick påpekat för mig att jag under Franska öppna i somras sa att Alcaraz kört om Djokovic och blivit världens bästa spelare. Att han hade tagit det steget, att han hade tagit över. Att han skulle behöva dominera nu. Såhär i efterhand skulle man kunna argumentera för att jag hade fel, men jag hade helt rätt. Minns ni situationen i början av tredje set i semifinalen mot Djokovic i Franska öppna i somras, precis innan Alcaraz sträckte sig? Han hade tagit över matchen. Han var på väg att besegra Djokovic, vinna Franska öppna, och bli tennisens nya konung. Men han sträckte sig. Kom visserligen tillbaka och vann Wimbledon, men det var inte välförtjänt. Djokovic var bättre i den finalen. Och sen började det på allvar. Alcaraz omställning, från professionell tennisspelare till cirkushäst. Han ägnade resten av säsongen åt att försöka underhålla publiken snarare än att göra resultat och han fullständigt rasade i nivå. Nu tror jag att han i någon mån upptäckt faran i det hela, men nu har han svårt att hitta sin nivå igen och definitivt, det hänger kvar till viss del. Han är alldeles för avslappnad. Han tar alldeles för lätt på matchsituationer. Och han påverkas alldeles för mycket av de fantastiska slag han några gånger varje match slår. Han kommer ur fokus. Om han ens någon gång är inne i fokus. Han har inte den där ultimatan besattheten av att vinna som behövs på den här nivån. Det är bara att hoppas att han hittar tillbaka till den. Innan han gör det, då kommer han inte vara en utmanare till Djokovic.

Fjärde set idag var väl det allra tydligaste exemplet. Zverev blev nervös i slutet av tredje när han skulle serva hem matchen och det följde med in i tiebreaket. Allt var där krattat för att Alcaraz bara skulle ta över matchen men hittade han fokuset för att göra det? Absolut inte. Det började slarvas redan i första gemet i fjärde set. Han kom tillbaka direkt, men lyckades liksom inte hitta koncentration nog för att komma upp i den inte alltför höga nivå som hade krävts för att vända matchen. Direkt svagt. Han är en svag matchspelare just nu, Alcaraz. Dåligt fokus och i princip inga taktiska linjer i spelet.

Det blir alltså Zverev som får möta Medvedev i semifinal på fredag och dagens dumstrut går väl till de svenska kommentatorerna som i samförstånd skrockade över att nu var Medvedev nog nöjd, när Alcaraz förlängde matchen till ett fjärde set för nu skulle de köra slut på varandra. Jag tror att matchen för Medvedevs del nog förvandlades till någon slags skräckfilm när Alcaraz bröt tillbaka i slutet av tredje och påbörjade en vändning av matchen. Att få Zverev, hur pigg han än må vara, är så klart en dröm för Medvedev i semifinal, så pulsen för hans del gick väl inte ner förrän Zverev till slut stängde matchen i egen serve i slutet av fjärde. Att man faktiskt tror det fungerar så. Att det i sammanhanget betyder något att spelarna får spela lite längre jämfört med hur mycket kvalitén på motståndet betyder, det är liksom för dåligt. Eller vad tror ni, hade Medvedev varit favorit mot Alcaraz på fredag? Inte direkt va. Men han spelas till 1,62 mot Zverev på fredag här på Bethard. Favorit, alltså.

Djokovic-Sinner och Medvedev-Zverev. Det är vad vi har framför oss på fredag, men det ska vi försnacka först imorgon.