Inför semifinalerna

Lite senare än jag själv hade beräknat, det ska jag ärligt säga. Men vad gör det. Det är många timmar kvar. Det är dags att försnacka semifinalerna i Australian Open.

04:30 Djokovic-Sinner 1,50-2,60 Bethard

Ettan mot fyran på världsrankingen och så kommer det troligen vara även efter den här turneringen. För att Sinner ska klättra ett snäpp krävs det att han vinner hela kalaset, och att det inte är Medvedev som står på andra sidan nätet. Men hur Medvedev och Alcaraz också kanske, ska hålla sig före Sinner hela den här säsongen, det vet jag inte riktigt. Det kommer bli otroligt tufft.

Tufft, det blir det här också. Ordet moralisk final missbrukas ofta. Jag tänker inte använda det här. För Sinner visade lite svaghetstecken fysiskt i kvarten. En lång match här och en sliten Sinner i final mot Medvedev på söndag kanske, då är det vidöppet. Det man däremot kan säga, det är turneringens två bästa spelare såhär långt som möts. Och det är, i alla fall i min mening, världens två bästa spelare överhuvudtaget just nu. Så självklart, den som vinner har väldigt goda möjligheter att även vinna finalen.

Många minns nog deras matcher i slutet av förra säsongen. Djokovic vann lite enklare än man trodde i slutspelsfinalen innan Sinner sen vann en tresetare i semifinalen av Davis Cup. Egentligen ingenting som jag läser ut från de matcherna mer än att de var sevärda och att deras spelstil gör att båda två har alla möjligheter att få ut väldigt mycket av vad de kan.

Vem passar det då?

Ja, jag skulle ju egentligen säga Djokovic. I någon slags teori i alla fall, men då har jag infallsvinkeln att det här är två spelare på samma nivå. Om man ser Sinner som någon slags utmanare som kommer underifrån då får man snarare säga att han har precis allt som krävs för att kunna slå Djokovic. Blev det rörigt? Lite kanske. Jag får utveckla.

Det blir ett ganska så rent spel när de möts. Båda två är spelare som i grund och botten gärna står och bollar i högt tempo för de är bättre än precis alla i den grenen. Sen är ingen av den enkelspårig. De är inga Rublevs så att säga, men när tillfälle bjuds, då har de inget emot att bara stå och bomba på istället för att behöva tänka alltför mycket på variation. Det man ska säga där är att det nästan inte går att slå Djokovic i den typen av tennis. Man måste få honom lite grann ur rytmen. Man måste tvinga honom att ibland själv driva spelet för att sen också pressa honom. Det där kan Sinner få till, men såhär då. Det är Sinner som måste göra någonting. Inte bara för att han ännu inte är riktigt lika bra som Djokovic utan också för att den matchbild som blir om båda går på autopilot, den vinner Djokovic.

Tråkig starttid. Men vilken otrolig match. SInner är nu uppe på en nivå som gör att en sån här match på förhand måste ses som en av årets riktigt stora potentiellt sett. När man ska summera året alltså. Då kan den här matchen mycket väl bli en av de man minns. Och självklart, Sinner ska någon gång, snart, vinna sin första Grand Slam-titel. Det kan ju vara här han lägger grunden för det, vem vet.

Men vad tror jag då? Jag tror att Djokovic är i form. När han är i form, det är inte ofta, då förlorar han inte. Jag tror inte han gör det här heller. Men jag hoppas på något riktigt jämnt, och riktigt sevärt.

09:30 Medvedev-Zverev 1,68-2,20 Bethard

Som spelschemat lagts under hela turneringen så var det här något man fick räkna med. Den andra halvan har spelat först hela vägen och det var nog svårt att möblera om det hela nu till semifinalerna men synd förstås. Tänk om vi hade fått den andra match som mittpådagenmatch för vår del.

Men nu får vi det här istället. Medvedev mot Zverev. Kanske inte bästa kompisar precis. Kanske inte sådär jättelika personligheter. Det är väl det ryska som förenar dem. Mycket mer är det inte.

Ska man spela något på semifinalerna, då skulle jag definitivt ta Medvedev. Jag tror att folk övervärderas Zverevs insats mot Alcaraz. Han var jättebra i ett par set där, men Alcaraz bjöd också in till det genom att spela extremt dumt. Medvedev kommer inte servera Zverev den lyxen här.

Klar fördel Medvedev i de inbördes mötena och det blir ännu klarare om man tittar mer ingående på siffrorna. Zverev började nämligen med fyra vinster mellan 16 och 18, den titden då han var en mycket bättre spelare än Medvedev. Sen dess därmed förkrossande övervikt för Medvedev, inklusive fem vinster på de sex senaste. Det man dock ska säga om de matcherna är att Zverev kanske borde vunnit någon av dem men att det mentala spelat honom spratt. Han är ganska svag mentalt, Zverev. Mot Medvedev är det min bedömning att det ofta blir ett extra stort problem.

Bra matchup för Medvedev, dålig för Zverev. Det blir ett bollande där Zverev måste vara den som tar initiativ och det är bara att vara ärlig, i den situationen är han inte särskilt bra.

Om det inte var något fel med Medvedev i semifinalen. Han uppförde sig ju lite konstigt taktiskt där. Men är det inget som spökar, då är jag helt övertygad om att han vinner den här matchen.