Inför finalen

09:30 Sinner-Medvedev 1,32-3,40 Bethard

Inbördes möten, ni vet nu va? Det kan vara lite farligt att bara titta på siffrorna. Ibland säger de inte allt. Ibland säger de till och med helt fel saker. 6-3 för Medvedev, det kan ju låta bra för hans del. Men tittar man lite närmare så har Sinner slagit Medvedev tre gånger i rad och han gjorde det på bara några veckor i höstas, Peking, Wien, och slutspelet. Tre jämna matcher ska sägas, men de där tre segrarna för Sinner smäller väl högre än Medvedev sex vinster innan det skulle jag säga. Även om man där absolut ska lägga till att Medvedev slog Sinner två gånger förra året också, Miami och Rotterdam. Resten av matcherna mellan 20 och 22. Samtliga inbördes möten på hardcourt förresten.

Hur får man ihop det där då?

Två saker. Den första. Sinner hade ett otroligt genombrott i höstas och han är sen dess en helt annan spelare än innan. Så på ett sätt kan man säga att den version av Sinner som ställer sig på banan nu aldrig har förlorat mot Medvedev. Samtidigt ska det också sägas att absolut, tre raka Sinner-vinster, men också tre rackarns jämna matcher, trots att Sinner var så otroligt bra i höstas. Medvedev kanske inte var uppe på sin absoluta topp då. Och så klart, även om Medvedev varit bättre än Sinner fram till i höstas. Sex raka segrar säger ändå något. Det är inte som att Sinner varit en värdelös spelare de senaste 3-4 åren.

Hur är verkligheten då? Vem passar det egentligen?

Jag skulle definitivt säga Medvedev.

Sinner har den malande offensiven för att kunna slå Medvedev. För att slå Medvedev på Medvedevs eget spel så att säga. Men för att slå Medvedev på det sättet ska man vara medveten om att det krävs sjukt mycket. Det är det jag tror folk missar lite inför den här matchen. Man har liksom inte med i beräkningen att Sinner kanske inte gör en riktigt bra match. Gör han inte en riktigt bra match, då är Medvedev lite av en mardrömsmotståndare för honom spelstilsmässigt skulle jag säga. För man har förut sett hur Sinner ibland kan hitta helt fel tempo, helt fel risknivåer i sitt spel där han tar risker utan att riktigt få ut något av det. Mot just den här typen av spelare. Och mot just Medvedev. Så som sagt, absolut, om Sinner spelare riktigt bra. Då är det inga problem. Det är knappast helt säkert att han vinner ändå, men då är det inga problem med spelstilarna. Om han gör en hyfsad match. Då kan det bli stora problem skulle jag säga.

Ni kanske hör vartåt jag lutar. Sinner är så klart favorit. Han har etablerat sig på en annan nivå än den Medvedev håller. Medvedev har också spelat typ dubbelt så mycket tennis i den här turneringen jämfört med Sinner. Det är ganska tunga punkter det. Men jag tycker inte Sinnervinsten på något sätt är given. Inte så given som oddsen indikerar.

Man ska väl också ha med sig det. Jag tror inte det spelar någon direkt roll. Men det ska ändå sägas. Medvedev börjar få stor rutin av de allra största matcherna. Han har spelat ett helt gäng Grand Slam-finaler redan. Det här är Sinners allra första riktigt, riktigt stora match. Jag tror han kommer klara det utmärkt, men man kan inte veta det. Medvedev däremot, där vet man att han kommer klara det.

Spännande blir det, och bra borde det bli. Deras spelstilar matchar upp väldigt bra för att det ska kunna bli ruggigt bra tennis. Om nu Medvedev bara orkar, men det ska han väl göra. Det tycker jag.

Men som sagt. Ha det i bakhuvudet. Sinner vann mastersturneringen i Kanada förra året. Ovanpå den har han tre 500-titlar. Det är liksom inte mycket att komma in med när man ska spela sin första Grand Slam-final. Bara som en jämförelse, Medvedev har sju masterstitlar, en Grand Slam-titel, och ytterligare fyra Grand Slam-finaler. Det här blir hans tredje Australian Open-final de senaste fyra åren. Jag tror inte man ska överdriva betydelsen av den här typen av rutin, men man kan heller inte bortse från den. Vi vet inte riktigt hur SInner kommer reagera på storleken av den här matchen och man måste åtminstone ha med sig det i bakhuvudet.