Rankingen efter AO

Hur ser det då ut inför fortsättningen av säsongen?

När var det senast såhär jämnt mellan fyra spelare i toppen? Det måste vara precis hur många år sen som helst skulle jag säga. Ibland har det varit jämnt mellan två spelare. Någon enstaka gång tre spelare de senaste 20 åren. Men mellan fyra spelare? Det här lär vara den jämnaste veckan på ruggigt länge skulle jag säga.

Kampen om vem som ska vara världsetta är så klart det mest intressanta. När ryker egentligen Djokovic? Svaret är att det inte är säkert att han gör det. För han fick ju inte vara med i Miami och Indian Wells förra året. Foliehattsverksamheten ni vet. Han vann inte heller den turnering han spelade mellan Australian Open och grussäsongen. Han förlorade mot Medvedev i semifinal i Dubai. Med andra ord, det blir väldigt svårt att plocka poäng på Djokovic under våren. Han floppade ju i Monte Carlo också. Eller ja, hans grussäsong var helt värdelös fram till att han vann Franska öppna. Så fram dit, till hans 2000 poäng i Franska öppna, kan Djokovic i princip inte tappa några poäng utan allt han plockar kommer bara staplas på hans ranking och därmed krävs det något alldeles speciellt om man ska gå om honom skulle jag säga. Sen börjar hans poäng försvinna, om han inte fortsätter vinna så klart. Vinsten i Franska öppna, finalplats i Wimbledon, vinst i Cincinnati, och vinst i US Open. Så visst, där kan han börja tappa poäng, men då har han också hunnit samla lite fler poäng under våren innan dess. Om han spelar både Miami och Indian Wells plus kanske en 500-turnering, han kommer ju inte gå lottlös därifrån direkt. Så i närtid skulle jag säga att det ser jämnare ut än det är. Djokovic är ändå ganska trygg på sin plats.

Sinner undrar man ju så klart om också. Han hade en jättefin höst, och började den här säsongen rätt skapligt. Är det raka spåret uppåt nu? Inte riktigt än är svaret på den frågan. Han spelade faktiskt rätt bra under våren förra året. Han vann i Montpellier, turneringen som spelas den här veckan. Final i Rotterdam, 500-turnering det. Och sen semi och final i de amerikanska mastersturneringarna. Det är väl knappast givet att han kommer göra en vår som är bättre än så. Det finns trots allt lite konkurrens däruppe i toppen. Man är ju lite nyfiken på en match mellan honom och Alcaraz där Sinner ses som favorit exempelvis. Alcaraz skulle nog inte tycka att en sån uppgift var sådär jättetråkig. För Sinners del är sen grussäsongen en klar möjlighet att klättra. Han var visserligen i semi i Monte Carlo men i övrigt bara en kvartsfinal i Barcelona samt en massa floppar. På gruset kommer han kunna samla på sig klart fler poäng. Han floppade senare också i US Open där han också har en stor möjlighet att bygga på sin ranking. Men om man ska sammanfatta. Sinner har så klart flest inspelade poäng i år. Och han hade en bra höst. Men det smällde faktiskt inte så mycket som man kan tro med poäng för honom under hösten. Så han har inte ett sådär jättestort försprång utan ska han bli världsetta, då lär han få sega sig dit över hela året.

Alcaraz? För honom är det kortsiktigt kört att klättra. Han hade en katastrofhöst och började nu det här året medelmåttigt också. Han försvarar alla poäng i hela världen fram till och med US Open. Han kommer snarare troligen tappa och det skulle inte förvåna mig om han snart är fyra på rankingen.

Medvedev då? Han hade en jättefin vår förra året där han vann i Rotterdam, vann i Doha, vann i Dubai, vann i Miami och innan dess var han även i final i Indian Wells. Kan ju bli en utmaning att öka på poängskörden med de där förutsättningarna kanske. Då lär han vinna Miami också, plus alla de andra. Medvedev kommer tappa massor av poäng framöver och jag tar tillbaka det där lite grann. Det är Medvedev som kommer ligga fyra under våren. ALcaraz kommer nog klara att hålla sig före honom. Sinner kommer hoppa upp till tvåa. Och Djokovic kommer fortsätta sitta på förstaplatsen ett tag till.

Bakom de där fyra mer eller mindre överlägsna finns det också en rätt intressant kamp skulle jag säga. Tsitsipas som på senare år varit den som oftast legat precis bakom de allra bästa är nu tia, bara enstaka poäng före De Minar och Ruud och det där kommer han få riktigt svårt att hålla undan. Dimitrov också där precis bakom förresten innan det blir ett rejält hopp ner till plats fjorton på rankingen.

Sen har vi så klart också Rublev, som för mig känns som den som tagit den där femteplatsen nu på allvar. Kan han till och med närma sig någon ovanför lite grann? Zverev så klart också. Och sen har vi de där tre, Rune, Hurkacz och Fritz som ärligt talat inte känns som några helgjutna topp-10-spelare. Vi får se hur de klarar av att försvara det där.

Sammanfattningsvis. Det blir ju spännande det här gott folk!