Inför Sverige-Brasilien

Davis Cup, hemmaplan, tv-sänt. Det är väl att det inte är SVT som sänder då kanske utan TV4. I övrigt är det alla parametrar för att folk skulle tycka att det här är årets höjdpunkt. Så jag hoppas att ni passar på och poppar popcornen och bakar bullarna nu såhär en knapp timme innan matchstart. Eller kan det kanske rent av vara så att det som så många letar efter inte längre finns? Det man minns som så roligt, för 20 år sen, det finns ju inte längre. De där hjältarna som spelade då är utbytta mot halvprofessionella medelmåttor som spelar nu, och även Davis Cup har ju sannerligen tappat sin glans. Mtahcerna spelas över två istället för tre dagar, det är tresetare istället för femsetare, och det är ett format med kvalmatcher, gruppspel, och slutspelet som knappt ens någon förstår sig på. Och självklart också, stjärnorna lyser i allmänhet med sin frånvaro.

Men Davis Cup är det i alla fall. Det är någon slags kvalhelg det här inför den riktiga turneringen som kommer senare i år. Dit vissa länder är direktkvalificerade, men Sverige och många andra behöver kvala. Jag antar också att en förlust den här helgen gör att man riskerar att senare i år falla nedåt i systemet och inte ens få spela en sån här kvalmatch nästa år. Den risken är för svensk del antagligen ganska stor, så att vinna här vore en god idé. Särskilt som man fått en ruggigt bra lottning. Både hemmaplan men framför allt en nation som inte är så bra som motståndare. Plus då att underlaget mot Brasilien spelar extremt stor roll. På grus i Brasilien hade Sverige varit helt chanslösa. Nu på hardcourt inomhus i Helsingborg, vi är åtminstone inte chanslösa.

I Davis Cup får man byta ut spelare fram till en kvart innan att matchen ska spelas. Dagens matcher är alltså preliminära men enligt schemat ska Karl Friberg börja mot Monteiro och det är väl egentligen enbart underlaget som talar för Friberg. Monteiro har visserligen stundtals kunnat vinna matcher på hög nivå även på hardcourt men man blir inte mycket mer grusspecialiserad än han är. Tyvärr är det fortfarande tennis, och Monteiro är overkligt mycket bättre än Monteiro på tennis. Så det blir svårt för Sverige att skrälla i första matchen tror jag.

Sen kommer antagligen en måstematch för Sverige när Elias Ymer ska spela sin första match. Brasilien har ställt upp sin kanske sämsta spelare i Heide som är rankad runt 250 i världen. Supergrusspecialiserad, Heide men de få matcher han spelat på hardcourt har faktiskt gått ganska okej. Så om det blir han, absolut inte någon trygg seger för Ymer. Men väl en måstematch alltså. Sverige har någon slags realistisk chans i tre av matcherna under helgen och måste alltså vinna allihopa. Alternativen för Brasilien är Meligeni som inte är någon större spelare, men han är just nu rankad före Elias Ymer. Men precis som övriga brassar är han extremt grusspecialiserad så på det här underlaget skulle Ymer vara favorit mot honom. Sen har de också Fonseca att tillgå, brassarna. En 18-åring som inte är alldeles tokig. Den som är sådär riktigt nördig minns honom från turneringen i Rio de Janeiro där han visserligen förlorade i stort sett alla gem mot Molcan, men han hävdade sig rätt hyfsat spelmässigt. Jag skulle gissa att brassarna kör på Heide som de ställt upp eftersom de nog tänkt sig att använda Meligeni i dubbeln då han är en vettig dubbelspelare till skillnad mot de andra.

Dubbeln ja. Meligeni och Matos lär det bli för Brasilien. Matos en dubbelspecialist som spelar ganska mycket på atp-touren. Lite bättre än Sverige bästa dubbelspelare Andre Göransson. För Sveriges del lär det bli Filip Bergevi som spelar med Göransson. Väldigt öppen dubbelmatch skulle jag säga.

Sen Ymer mot Monteiro i en eventuell fjärde match och därefter kan man väl gissa att brassarna stoppar in Meligeni i en eventuell avgörande match. Han lär vara bra nog för att vinna den oavsett om Sverige väljer Friberg eller Leo Borg.

Med andra ord, Sveriges tvåa kommer få det tufft att vinna match under helgen så vi lär vinna dubbeln samt att Ymer vinner sina två. Inte omöjligt, men väl tufft skulle jag tro.

Matchstart klockan 17. TV4 är vad som gäller alltså. Eller ja, TV4 play ska man väl säga. En svensk DC-match är inget som flyttar på Efter fem nu för tiden så att säga.