Bra start i Davis Cup

Det gick helt enligt plan första dagen av Sverige-Brasilien men kan enligt plan ändå vara bra? I det här fallet skulle jag säga absolut.

Att Karl Friberg inte skulle besegra Monteiro, det hade man ju kanske lite på känn så att säga. Jag tycker det är fascinerande hur enormt lättspelade alla, jag menar verkligen alla, svenska spelare är. Nu höll jag på att säga ”numera” men det har varit så i åtminstone 15 år. För jag kan ärligt säga det. När Friberg spelar, jag tycker ju att det ser ganska bra ut. Det faller liksom inte på utseendet. Det ser ut som att han har en hyfsad serve. Förstaserve i alla fall. Det är bara det att han i princip håller upp en skylt innan han servar var den ska komma, så motståndaren står bara där och slår tillbaka den. Forehanden, den ser rätt kraftfull, bra ut. Backhanden, det är ju inget fel där heller. Det är bara det att det är ett luftslott alltihopa. Det är så extremt rakt och enkelt. Så sjukt lättläst. Och så vansinnigt enkelt att spela emot. Monteiro är ingen bra hardcourtspelare men igår lyckades Friberg få honom att se ganska bra ut vilket är en bedrift i sig. Vi får sota för den här extrema inkompetensen som finns på gräsrotsnivå inom svensk tennis. Jag tror att det ofta handlar om utbildningen av tränare. Kanske till och med det faktum att vi nog jämfört med många andra länder är ganska benägna att utbilda våra tränare här i Sverige. För då blir det att alla gör samma sak. Alla lär ut samma sak som i teorin kanske är bra, det är bara det att vi stöper alla spelare i samma form, en form som inte är den form som fungerar inom tennisen idag. Det som fungerar är att ha en tydlig profil, en tydlig tanke med det man gör. Om man istället är en halvtaskig robot, då kommer man liksom ingenstans i dagens tennis.

Den första matchen var nära på omöjligt. Vår tvåa är inte så bra vem vi än väljer.

I den andra matchen var vi favoriter. Elias Ymer mot Heide där Ymer bara borde vinna men den matchen var ändå ett hot mot oss. Om något inte skulle gå enligt plan den första speldagen så skulle det vara att Ymer skulle förlora den här matchen. Han började också totalt genomuselt och förlorade första set klart men sen fick han igång något slags spel och vände matchen väldigt enkelt. Heide, ingen superspelare kanske. Jag kan inte tänka mig att han kommer spela en eventuell avgörande match för Brasilien. Ymer imponerade måttligt skulle jag säga.

Det ger 1-1 efter första speldagen. Enligt plan, men ändå bra för Sverige.

Idag ska det avgöras. Först en dubbelmatch där vi räknar med att det blir Bergevi/Göransson mot Matos/Meligeni. Motståndarna lite bättre, men de trivs från baslinjen, motståndarna. Det är hardcourt här och det är fördel för svenskarna. På grus hade brassarna varit klara favoriter. Nu skulle jag säga att matchen är helt vidöppen. Det är väl Bergevi som är det svagare kortet av de fyra skulle jag säga. Håller han samma nivå som de andra skulle jag säga att det är troligt att svenskarna kan vinna på hemmaplan och underlag.

I fjärde matchen blir det Ymer mot Monteiro. I teorin kan Brasilien byta ut Monteiro där men tveksamt om de har något som är bättre skulle jag säga. Borde vara en bra chans för Ymer om han bara kan hålla tempot uppe någorlunda. Monteiro har en jättefin forehand och en okej backhand så länge han har tid på sig men blir tempot för högt, då går det inte. Riktigt fin chans för Ymer även om den här matchen får ses som snudd på helt öppen på förhand.

Jag tror att vi bör vinna båda de där matcherna ovan för i en avgörande match tror jag det kan bli jättetufft. Brasilien bara måste sätta in Meligeni där. Meligeni som är en helt annan spelare än Heide som spelade andrasingeln igår. Bara i år har Meligeni slagit Mmoh i Australian Open-kvalet och sen tog han set mot Coric i en challenger i Belgien. Båda matcherna på hardcourt. Så även om han är bättre på grus, Meligeni, även på hardcourt ska han vara klasser bättre än Friberg. Eller om Sverige stoppar in Leo Borg, det är ungefär samma nivå. Han är inte så bra att han är omöjlig, Meligeni, men det är en match där det krävs ganska mycket för att vi ska skrälla. Om nu inte Brasilien gör en idiotgrej, som man ofta gör i Davis Cup, där man ogärna använder en spelare i både dubbeln och en singelmatch den andra speldagen.

Sammanfattningsvis, det är helt vidöppet inför avslutningen av matchen men riktigt fin svenskchans i båda de två första matcherna. Om jag tvingats välja hade jag sagt att vi är minimal favorit i båda två.