Fredagsuppsamling

Veckans turneringar trummar på. Kvartar idag. Och som oftast när det är mindre turneringar. Vi kör en uppsamling av vad som hänt och vad som kan komma under helgen.

Vi börjar i Marseille. Veckans starkaste turnering och den som jag, och troligen de flesta av er, följt mest under veckan. Helt okej turnering hittills skulle jag säga. Man kan kanske också säga att de där riktiga topparna saknas inför helgen men så tycker jag det ska vara när det är 250-vecka. När systemet ser ut som det gör nu ska nog inte toppspelare spela de här turneringarna.

Två spelare som imponerat. Eller ja fler, men två spelare som inte var seedade då. Spelar förresten dubbel tillsammans de där två. De är i semi i dubbel den här veckan. Machac, bra segrar. Först Murray, kanske att den inte var sådär väldigt övertygande men sen igår mot Musetti, mycket övertygande. Han har varit underrankad i ett par år, Machac. Nu har jag senaste tiden känt att folk plötsligt kanske börjat överskatta honom lite efter att han synts i Australian Open men det är tydligt att han håller på att växa in bra i atp-kostymen. Han är topp-50 inom några veckor. Och så Zhang, hans dubbelpartner. Inte så superimponerande i första omgången, men sen starkt att slå Felix även om Felix, det kunde vara bättre så att säga.

När man pratar om den här turneringen måste man också tidigt nämna Dimitrov. Han har liksom blivit Federer på äldre dar. Som att Federer behövde sluta för att han skulle kunna bli Federer på riktigt. Okej, nu överdriver jag, men Dimitrov är verkligen en fullständigt annan spelare än tidigare. Det känns inte som att det handlar om att han är i form eller spelar bra längre, han har bara blivit bättre och framför allt mycket tryggare i sitt spel. Det har under nästan hela karriären funnits en hel del kapacitet men det har alltid varit spretigt. Nu tycker jag han får ihop det på ett väldigt bra sätt. Korda gjorde det faktiskt bra som lyckades streta emot som han gjorde i andra set. Han hade lite läge i slutet av tiebreaket där men Dimitrov var till slut ändå på tok för bra.

Hurkacz, absolut. Han har inte behövt visa något ännu. Han är en kandidat så klart men som Dimitrov såg ut igår tycker jag mycket talar för att han vinner den här turneringen.

Speciella förutsättningar i Cordoba som alltid. Noll, och då menar jag verkligen noll, publik på vissa matcher. Noll eller enstaka åskådare. Banorna är mjuka och långsamma. Och det är väl i stort ingenting som andas atp över den här turneringen men det är första grusturneringen för säsongen och någonstans måste man väl börja.

Storstryk för turneringens bästa spelare direkt. Jag tycker i och för sig att Munar såg bra ut när han slog Galan och rätt bra för Munar med de här förhållandena där nästan allt handlar om att kämpa men ändå en liten besvikelse att Cerundolo åkte direkt. Som sagt, han var den spelare som stod ut åtminstone lite i startfältet. Men jag säger det igen, speciella förhållanden och Cerundolo är inte en spelare som vill springa omkring och kämpa ens på grus. Han slår hårt. Han vill slå igenom sin motståndare. Här i Cordoba är det svårt att spela på det sättet.

Annars ligger man som synes efter litegrann efter att det trasslade att få igenom matcherna igår. Därför planeras det för både matcher i andra omgången och kvartsfinaler idag fredag.

Vem vinner då?

Etcheverry måste väl ligga väldigt bra till för det. Lite felaktigt att säga att Cerundolo var ensam om att sticka ut i det här fältet. Etcheverry får nog nu också räknas som en riktigt stark spelare i dessa två grusturneringar. Hans lottning ser ju rätt överkomlig ut också får man säga. Zapata Miralles, Coria, och Munar eller Bagnis för att gå till final i en atp-turnering. Det andas mer en hyfsad challenger det där.

Och ungefär som förväntat. Faktiskt helt okej tider på många av matcherna i Dallas, men det har spelats matcher samtidigt i Marseille och Cordoba och då har man inte valt Dallas.

Eubanks och Purcell de två seedade spelare som förlorat men Eubanks och Purcell, snälla nån. Purcell är väl på något vis atp-mässig i alla fall. Det är knappt Eubanks. Ändå blir Eubanks seedad i de här turneringarna på alla sina poäng från gräset förra sommaren. Det kan vara bra att vara specialiserad om man vill skaffa sig poäng.

I övrigt får det sägas vara noterbart att Mannarino spelar kvartsfinal idag utan att ännu ha spelat en match. När det här händer blir det verkligen lite av ett löjes skimmer över de här turneringarna.

Vem vinner då? Många om budet skulle jag väl säga men när de lite bättre amerikanerna nu tagit sig fram så pass enkelt, Tiafoe, Paul eller Shelton är väl troligt. Där snackar vi helgardering kanske.