Inför veckans turneringar

Humbert, Paul och Darderi blev det förra veckan. Eller ja, igår. Rätt stark avslutning av Humbert får man säga i Marseille. Krossade Hurkacz i lördags och krossade Dimitrov igår. Det är starka papper det. Han har en viss kapacitet inomhus så att säga, Humbert. Att det skulle skrälla i Cordoba, det låg ju lite på lut inför veckan så att säga när det var lite dåligt med bra spelare i startfältet. De få bra spelare som var med presterade kanske också lite under vad man kunnat förvänta sig. Cerundolo rök direkt och Etcheverry rök i kvarten. Baez förlorade i semi mot slutsegraren Darderi. Som slog Bagnis i finalen. Jag såg lite av matchen sent igår kväll och ja, det var väl absolut ingenting som andades atp där. Varken spelarna, arenan, eller publiktillströmningen. Darderi atp-vinnare utan att ens vara riktigt etablerad på atp-touren ännu. Får han vara nöjd med. Och så vann Paul i Dallas men det var nära att det skrällde där också. Giron var väl så bra i finalen men Paul var effektiv, som han ju ofta är, och vann.

Det var förra veckan. Rätt mycket bra tennis tycker jag men det var trots allt 250-turneringar som kanske inte spelade så jättestor roll egentligen.

Nu blir det lite bättre. Tre turneringar den här veckan också. Två 250, men också en 500. En av de bättre femhundringarna skulle jag säga sett över hela året. Kanske till och med den bästa. I konkurrens med Barcelona och möjligen någon mer.

Det har hänt lite grejer. För ett halvår sen var det knappast en grej att Sinner fanns med i en 500-turnering men nu är det ju sannerligen en grej. Kanske världens bästa spelare är det som är på plats i Rotterdam kommande vecka.

I övrigt då?

Är det lite tunnare än det ibland kan vara i den här turneringen ändå? Det är knappast dåligt. Fyra topp-10-spelare på plats, ytterligare två som är rankade bland de 15 bästa men ibland kan Rotterdam vara ännu bättre.

Som jag skrev förra veckan. Vinnaren i Marseille presterar ofta bra i Rotterdam också, det är min känsla i alla fall. Så man ska väl hålla koll på Humbert då även om han fick en rätt tuff lottning med Ruusuvuori i första redan och sen tufft hela vägen med Hurkacz igen i kvarten kanske. Nja, det där blir tufft.

Desto bättre läge för finalisten i Marseille, Dimitrov som inte har det alltför tufft fram till kvarten och sen en formsvag Rune där. Och så är han inte på Sinners halva heller. Dimitrov är det lite läge för tycker jag.

Sen skulle man kunna nämna hur många spelare som helst. Shapovalov kommer nog snart vara på gång tror jag. Han är oseedad i alla turneringar nu. Ingen drömlottning att kunna få honom i andra omgången som det blir för Sinner. Men Sinner är väl bra nog för att sånt inte ska spela någon roll kanske?

Raonic, är det comebacker han ägnar sig åt eller är det ett spelschema han sätter där han kan spela typ fem turneringar om året? Inte vet jag, men det är så klart alltid intressant att ha med honom som oseedad.

De Minaur vill jag också nämna. Han var topp-10 en riktig kortis för några veckor sen. Nu platsen utanför topp-10 men spelmässigt är han bättre än flera av topp-10-spelarna. Superintressant att se vad han kan göra mot Rublev. För Korda som han möter i första omgnågen, ha är inte i form överhuvudtaget så där ska han inte behöva falla, De Minaur.

Superturnering, den här ska vi följa nära under hela veckan.

Veckans andra hardcourtturnering. I USA, Delray Beach den här gången i Florida. Vi flyttar alltså ut till den här veckan. Inomhus förra veckan i Dallas. Utomhus nu i Delray Beach.

Vinnaren i Dallas är på plats. Paul skulle definitivt kunna vinna här också. Nivån är som den är, som ni nog ser. Tiafoe också på plats igen. Inte bästa form där kanske. Fritz, Kecmanovic, det är några bra spelare med men man kommer väl här ändå tillbaka. Det här är en turnering av typen där spelarna faktiskt inte riktigt bryr sig. Det spelar inte så stor roll hur det går för de bra spelarna och därmed blir skrällchansen hög trots att bredden på startfältet faktiskt är ganska dålig.

Ojdå. Titta här. 250-turnering i Buenos Aires och ALcaraz gör ett besök i Sydamerika. Man kan väl anta att han därmed också ämnar spela 500-turneringen i Rio de Janeiro nästa vecka. Riktigt kul tycker jag. Det här gillar jag när spelarna inte är alltför försiktiga. Att man inte behöver vara rädd för att byta underlag en extra gång. Alcaraz har en svag säsongsinledning bakom sig. Om han skulle åka till Rotterdam skulle det bli som att ha bara nöter vidare på hardcourt och det blir ingen positiv känsla. Perfekt då att bryta av med lite grus istället och omställningen till att spela en månad på hardcourt i USA innan grussäongen sen drar igång på allvar, det kommer liksom inte vara några problem.

Några problem borde det här inte heller vara för honom. Kanske ingen jätteform direkt men jag skulle säga att den här turneringen vinner Alcaraz även när hans form är på botten. Det blir lite uppvisning, och det är väl det som kanske är negativt för honom med det här. Han behöver riktiga matcher, inte matcher som blir mer som uppvisning för honom. Han behöver bryta det där, att han vill göra det snyggt för publiken och för den sakens skull är det inte rätt för honom att besöka Buenos Aires men i övrigt, helt rätt. Det ska bli intressant att se honom på grus.