Inför Rotterdamfinalen

Idag har vi finaler och man kan ju onekligen säga att en sticker ut.

Rotterdam

15:30 Sinner-De Minaur 1,22-4,20 Bethard

Hade det varit Djokovic så hade man börjat prata om att han skulle gå obesegrad genom säsongen ungefär nu. Sinner har ännu inte förlorat i år. Jag var tvungen att kolla det men han har inte ens förlorat någon av de träningsmatcher han spelat och vi närmar oss slutet av februari. Det är starka papper det.

Ändå tycker jag inte det är Sinner som är den mest intressanta spelaren i den här matchen. Just precis nu tycker jag att De Minaur är den mest intressanta spelaren av allihopa.

Minns ni Murray? Han var rätt vettig på tennis för några år sen. Innan han blev hundra år gammal, bytte höftled, och så vidare. Det fanns också en tid innan han var så bra som han sen blev. Eller ja, han var bra, men det var många som sa att han med den spelstilen inte skulle vinna något stort. Med den spelstilen skulle han aldrig kunnat vinna Wimbledon om man ska ta det lite mer specifikt. För i Wimbledon skulle man då spela serve- och volley, som Federer, annars kunde kan inte vinna. Jag visste att Murray skulle vinna Wimbledon och jag har nog skrivit det sisådär hundra gånger, när han väl vann Wimbledon första gången, det är ett av de bättre tennisminnena jag har. Jag tycker det där är lite kul. När man är helt säker på något, och att det sen blir så. Det ska inte blandas ihop med att visa för andra att man har rätt. Det skiter jag i. Men för en själv. När man vetat att det ska bli på ett sätt, och så blir det så. Då blir man lite nöjd och kan gå och humma lite för sig själv att man visste det. Om man så vill, han får ett tecken på att ens egen förmåga inte är helt värdelös.

De Minaur fyller 25 år i år och jag tycker att han underpresterat ordentligt hittills. Jag har i flera år gått och väntat på att han ska bli topp-10, och tänkt att det sen också ska bli intressant att se hur de bästa spelarna hanterar honom. Jag har emellanåt både haft svårt att förstå och varit lite irriterad över att det inte blivit så. För jag borde ha rätt i min analys. Det tog några år mer än det borde ta, men nu är han där. Han har nu fått ihop allt och är för mig redan en bombsäker topp-10-spelare även om det är först imorgon som han blir det med någon slags marginal rent rankingmässigt. Men så kommer den andra funderingen. Nu när han är där, hur ska de bästa spelarna hantera honom?

Hittepåmatcher visserligen, men i United Cup slog han Fritz, Zverev, och Djokovic. Zverev den enda av de tre han ens förlorade set mot. I Australian Open hade han buntat ihop Rublev, men förlorade på något märkligt sätt mer eller mindre stort, 3-6 0-6 i de två sista seten. Det där är de topp-10-spelare han mött i år, De Minaur. Det finns något i mig som funderar över om de bästa spelarna ens riktigt kommer kunna hantera honom.

Just det. Han har ju slagit en topp-10-spelare den här veckan också. Tresetare visserligen, men minst sagt rättvist att han fick revansch på Rublev. Igår snudd på krossade han också Dimitrov som bara är ett fåtal poäng från att vara topp-10.

Känns det som att han prickat någon slags superform och att det här är något tillfälligt för De Minaur?

Jag skulle definitivt säga nej. Skillnaden är att han hittat någon slags fösning till vapen i sin forehand. Eller såhär, han har slutat riskminimera sin forehand. Så fort han får ett läge attackerar han. Ofta följer han med fram till nätet. I sig inget särskilt revolutionerande. Forehanden är inte sådär jättebra. Han är inte världens bästa volleyspelare heller. Men det här, att han hela tiden tar chansen när han får lite tid på sig, det stressar hans motståndare till vansinne. Medan de förut kunnat slå några säkrare transportslag för att sen försöka slå igenom De Minaur känner de sig nu pressade att hela tiden hålla trycket uppe och om ni såg matchen mot Rublev tidigare i veckan. Han var helt vansinnig. Han skyllde visserligen på andra saker, men jag tror det var det här paniken rörde. De Minaur har blivit otroligt obehaglig att möta. Förut har han varit ganska bekväm att möta oavsett om det rört en bra eller dålig motståndare.

Sinner är eventuellt världens bästa spelare just nu. Jag skulle säga att han har en smått perfekt spelstil för att hantera De Minaur. Sinner har ju inga veka transportslag direkt utan han kan stå och hålla trycket uppe utan att ta några risker. Jag tror exempelvis att det skulle passa De Minaur med hans nya spelstil klart bättre att möta Djokovic. Men jag tycker ändå det ska bli superintressant att se för nu vill jag veta just det där. De Minaur är en bombsäker topp-10-spelare från nu. Men finns det ett steg till i honom? Kan han vara uppe och böka med de bästa också?