Statistikfrossa

Igår berättade Karlovic på Twitter att han har slutat. Vilket jag trodde han redan hade berättat. Det var mer än två år sen han spelade senast och jag har för mig att han sa att det skulle vara slut efter US Open 21. Men sen spelade han någon challenger på hösten där så jag antar att det kanske inte var definitivt. Eller så trollar han bara. Han är själva definitionen av ett troll, Karlovic. Man vet aldrig riktigt om han gör något på allvar eller inte. Hur som helst, han spelar inte längre hur man än vänder och vrider på det vilket innebär att platsen som världens bästa servare nu är ledig. Och det är ju lite tunt där nu eftersom även Isner slutet. De två som under 15 år någonting varit helt överlägsna i den kategorin.

Atp har börjat servera åtminstone något mer avancerad statistik på sin hemsida och ska vi ta oss en titt kanske? Vem är bäst i egen serve numera?

Det här är inte ett mått enbart på serven ska sägas men jag tycker ändå den här är lite roligare än listan på vem som slår flest ess. För svaret vi får här är tydligt. När ett gem startar och ena spelaren har bollarna i handen. Då är det här listan över hur säkra de är på att hålla.

Det skojas ju en del om Hurkacz förmåga att spela tiebreaks, eller oförmåga att vinna set utan att vinna tiebreaks kanske man ska säga. Svaret här är väl rätt tydligt. Han är bäst av alla spelare i hela världen i egen serve. Han är faktiskt också den som snittar överlägset flest ess per match, 15 stycken jämfört med att spelarna bakom snittar drygt 10. Historiskt dåliga servare i toppen just nu skulle jag säga. Går man på antal ess bara så är Eubanks tvåa, han servar ju bra, men ändå. Det är inte det där monstret direkt. Bublik trea. Och lyssna på den här. Struff snittar fjärde flest ess på atp-touren. Popyrin sexa, Rinderknech, Purcell, Korda, Griekspoor. Man behöver liksom knappt ens vara en bra servare för att vara topp-10 i ess-kategorin. Det har verkligen hänt något där på senare år. Spelarna är generellt sett mindre serveinriktade. Om man ska jämföra det här historiskt så är väl Hurkacz snarast en vidareutveckling av Söderling och Berdych på deras tid. De var aldrig de absolut bästa servarna på sin tid. Nu är Hurkacz helt överlägsen. Det är lite konstigt även om det absolut ska sägas. Han är mer servekanon än man ofta betraktar honom som.

Ett namn på listan ovan sticker ut något otroligt för min del och det är Thomspon. Jag ser honom knappt ens som en spelare som har en bra serve men tydligen. Det kanske är det som hänt med honom det senaste året när han tagit ett klart kliv framåt. Lite bättre serve kanske, vem vet.

Det ska också sägas att toppspelarna i den här kategorin belastas av att de spelar en större andel matcher mot andra toppspelare vilket gör att deras siffror blir lite sämre. Om Djokovic spelat lika många matcher mot svagt motstånd som Hurkacz gör över en säsong hade det nog sett annorlunda ut.

Utanför topp-10 tycker jag det är anmärkningsvärt att Shelton, som i mitt huvud är en av världens tre bästa servare, bara landar på plats 12 på den här listan. Han är för svajig. Det är det som saknas. Han är ojämn i sitt servande. När han fixar till det kommer han vara i toppen.

Man kan prata hur länge som helst om det här men två grejer till.

Medvedev först på plats 21. Med den serve han ändå har borde han inte vara så långt ner.

Minns ni Bublik, trea när det gäller flest serveess.. Det gör honom inte till en vidare stark spelare i egen serve vilket man kanske kan lura sig att tro. Han placerar sig på plats 41, precis i mitten av touren alltså skulle man kunna säga.

Ska vi ta returnerare också? Vem gör det bäst?

Man kunde väl kanske tro att Djokovic skulle leda den här men två saker som det beror på att det inte är så tror jag. Dels underlag, när det gäller den här kategorin hjälps man mycket av att spela på grus och gärna vara bra på det också. Men även här, han spelar så stor andel av sina matcher mot bra spelare att det blir svårt för honom att konkurrera i den absoluta toppen. Samtidigt är det väl lite Djokovic. Lite sådär lagom. Man behöver inte vara absolut bäst på allt så länge man är nästan bäst på allt. Femma på både serve och retur. Det finns väl någon logik i det.

Alcaraz högst upp, minns ni att han var rätt okej för snart ett år sen? Det var han i alla fall. Han stukade foten igår i Rio efter ett par poäng bara och bröt efter två gem mot Monteiro. Det sammanfattar väl allt för Alcaraz. På tal om lagom, han är inte särskilt lagom på någonting överhuvudtaget. Är det inte hundra procent åt något håll så är det ingenting alls så att han lyckas stuka foten efter två poäng mot en spelare han kan slå med ett ben typ, jag är liksom inte förvånad.

De Minaur självklar på den här listan också. Tänkte ni på det i Rotterdam förresten. Han servar faktiskt rätt hårt, De Minaur, ofta en bit över 200 kmh. Hårdhet är inte allt dock. Hans serve är väldigt rak och enkel. Men att han är högt upp i den här kategorin, vem hade trott något annat.

Den stora skrällen här är väl Fritz skulle jag säga. Han är alltså högre upp som returnerare än som servare. Lite kenpigt va? Det är kanske inte så som de flesta ser på honom i alla fall.

Annars inte så mycket som sticker ut här. En del grusspelare som inte spelar jättemycket på andra underlag, inget konstigt.

Vi tar en tredje kategori också. Den tredje kategorin där atp sammanställt relativt avancerad statistik. Den här kategorin handlar om vilka spelare som är bäst när det gäller. Varken mer eller mindre.

Är du bra, då är du bra när det gäller också. Djokovic, Sinner, Medvedev, Alcaraz i den ordningen. Vilket jag tycker är fullt rimligt. Av de där fyra är Alcaraz den som kanske har de stora poängen lite emot sig.

Noggrann kan man vara också. Då är man ofta bra när det gäller. Jarry, noggrann.

Rune, samma sak där. Positiv attityd och väldigt noggrann. Bra när det gäller.

Tiafoe och Arnaldi, det får man väl börja tänka på kanske. Inget jag tänker på rent allmänt att de skulle vara bättre än andra på de viktiga poängen.

Skrällen här är däremot så klart Dimitrov som alltid känts som ett mentalt vrak mer eller mindre men i takt med att han blivit bättre det senaste halvåret har han väl helt enkelt fått ordning på det här också.

Finns det spelare som är riktigt dåliga när det gäller då?

Jajamensan. Vi kan ta några stycken som hamnar väldigt långt ner på den här listan sett till hur bra de är som spelare.

Norrie, lite märkligt va? Utanför de 50 bästa i den här kategorin. Cerundolo, också utanför de 50 bästa. Korda, 60.

Men allra mest. Lyssna på den här.

Jag har ju skrivit om det en del senaste året. Att Tsitsipas tappat den mentala förmågan. Att han gått från att vara den som kanske är allra starkast i pressade lägen till att nu ha problem. Plats 33 i den här kategorin. Överlägset längst ner av toppspelarna.