När var det egentligen bäst?

Man pratar ofta om att det var si då, och så då. Men hur var det egentligen då? När var tennisen bäst, mest intressant?

Det ska ni nu få hänga med mig på en resa genom. En resa som jag hoppas inte kommer bli alltför lång men vem vet, nostalgi, det är farligt det.

Vi börjar där vi är idag. Ska vi köra ett poängsystem kanske? Där jag väger in kvalité samt underhållningsvärde på topptian? Vi kan väl prova. Vi kör femgradig skala.

2024: VR VR VR V

Jag börjar krångla till det direkt, för jag tycker dagens topptia är inte tre av fem, inte fyra av fem, men tre och en halv av fem känns vettigt. Den är bra, men inte superspektakulär, och inte alls nära full pott över huvudtaget.

Nivån på de fyra bästa spelarna är troligen högre än den kommer vara på någon annan upplaga som kommer senare i genomgången, eller? Vi får väl se, men spontant tror jag inte att Djokovic, Alcaraz, Sinner och Medvedev skulle förlora en fyrmannamatch mot någon annan eras topptia.

Svagheten gällande 2024 års topptia är att det bara är åtta spelare som är värdiga att ligga här skulle jag säga. Hurkacz och Fritz, de är inte riktigt bra nog. Samtidigt, hade man plockat listan när Tsitsipas fortfarande låg kvar, och Fritz inte var med, då hade jag kanske haft större överseende med att Hurkacz trots allt kanske ska vara med med tanke på det vi pratade om igår. Han är världens bästa servare just nu. Då har man goda möjligheter att knipa en plats på topptian, särskilt om man som Hurkacz faktiskt kan spela också.

2022: VR VR VR

Viktigt att notera. Tre på min femgradiga skala betyder inte bra utan godkänt. Noll är obefintligt, ett uselt, två underkänt, tre godkänt, fyra bra, och fem spektakulärt. 2022 var topptian alltså godkänd, ingenting annat.

Berrettini, visst var han bra, men kanske inget styrkebesked att han är sexa, Ruud på topptio, så ska det inte vara. Felix, nej. Sen är det inget fel på toppen. Djokovic och Nadal är med, Medvedev och Zverev också starka toppspelare men ja, 2022 var det godkänt, inte bra.

2020: VR VR VR V

Samma betyg för fyra år sen som idag. Jag ska säga att jag tar exakt den här veckan x antal år tillbaka i tiden så det är ingen slutranking 2020 det här utan det är för exakt fyra år sen.

Djokovic, Nadal, Federer, perfekt. Men sen var det lite värre och avslutningen tar bort en halv poäng. Berrettini, Monfils, och Goffin, det är en misärartad avsluttning av en topptia. Bredden var inget bra för fyra år sen. Det var inte så bra precis utanför heller då Fognini var elva, Bautista tolva, och Schwartzman trettonde.

2018: VR

Det är nästan så att jag ville ge den här topptian en halv poäng men att Del Potro syns därnere, det är väl värt en halv poäng bara det så det blir en etta ändå men en svag etta.

Cilic, Dimitrov (innan han var bra), Goffin, Sock, Anderson. Vad är detta. Lottade man rankingplaceringen för sex år sen? Kan det bli värre? Carreno Busta var elva den här veckan för sex år sen.

2016: VR VR VR V

Samma betyg som dagens topptia. 2016 var det fortfarande ordning på torpet där topptiorna var rätt stabila. Det var inte folk som tog sig in och ut på löpande band utan låg man här uppe, då låg man där. Det var inte så mycket stök, något som indikerar bra klass.

Det anmärkningsvärda här är att Nadal hade fler turneringar i sin ranking än alla andra spelare på den här skylten, men ändå bara femma. Det var trögt för honom 2016 helt enkelt. Gasquet den enda plumpen i protokollet här. De andra nio solklara topptior för mig.

Så var är fel då? Varför inte fyra eller fem poäng på den här? Ja ni, det är nog inte rankingen det är fel på, det är nog mig det är fel på. Den här var nog väldigt nära fyra.

2014: VR VR VR VR

Okej, jag gör det. Den här får högst betyg hittills. Det är Del Potro som är tungan på vågen att han tydligen var i skick för att spela 2014. Nadal, Djokovic, Federer, Murray, Del Potro, Wawrinka, Ferrer, Berdych. Vem saknas egentligen här? Den här topptian, urstark, och det osar underhållning lång väg, eller hur. Tennisen var här inne i sin absoluta storhetstid. Det var väl fem år någonting på tiotalet då det var som absolut bäst och mest underhållande.

Underhållning ja. Viktigt att notera. Jag går inte enbart på kvalité när jag sätter betyget. Underhållning finns där också. Den här topptian hade fått dyngsmörj av dagens topptia. Tidernas förändras, spelet utvecklas. Men underhållningsmässigt, då var det helt fantastiskt 2014.

2012: VR VR

Väldigt lik topptian från 2014 men snälla nån. Tipsarevic tar bort en hel poäng bara han. Jösses. Och Fish? Nej, bara nej.

2010: VR VR VR VR

Är man lite väl svensk som sätter en fyra här kanske? Jag skulle gissa att man i andra länder kanske skulle se Söderling som en svaghet men som svensk blir han ju en styrka så klart. Davydneko hångde fortfarande med, stort plus. Det hade kunnat vara ännu bättre. Ferrer och Wawrinka låg bland de tjugo bästa den här veckan för fjorton år sen. Har ni märkt att jag bestämt mig för att inte använda siffror i den här texten? Det kan bli så ibland. Om man hade bytt ut dem mot Verdasco och Cilic så hade väl det här varit den perfekta topptian. Då hade det blivit fem av fem.

2008: VR VR VR V

Hur är det, kan man täcka över en spelare? Blake. Det andas inte mycket superhjälte där inte. Så länge han var topptio var det alltid en svaghet. Men man får väl ha överseende och titta på namnet bredvid honom istället, Nalbandian ger en halv extra poäng bara han. Utan Blake hade det varit fyra här. Med Blake går det ner till tre, men så en halv poäng extra för Nalbandian. Murray? Tolva. Tråkigt att man inte kunde byta ut honom mot Blake. Då hade det blivit fyra. Gasquet, varför är han med på alla bilder? Märkligt.

2006: VR VR VR

Nu börjar det bli så mycket forntid att det är svårt att ens bedöma. Vi får sluta snart. För hur bedömer man Gaudio som idag aldrig hade varit topp-50 liksom? Han hade troligen inte varit topp-100 heller. Hewitt? Det börjar bli för gammalt. Det går inte att jämföra riktigt. Agassi för den delen. Han hade nog inte hanterat dagens topspin sådär superbra så att säga. Men visst är det fina namn. Man blir ju sugen på att titta. Därav ändå ett högt betyg.

2004: VR

Vi kör till millennieskiftet men nu börjar det bli mossigt, och lite för dåligt kanske. En poäng kan de väl skrapa ihop de här gubbarna. Men Schuettler, Philippoussis. Nja, det var ju inte bara bättre förr så att säga.

2002: V

Jag tänkte hålla betyget tomt, men en halv poäng får det väl bli. Kul att se Thomas på topptio. Det var direkt efter hans vinst i Australian Open det här. Men nivån på den här tiden, den var väl lite diskutabel ändå. Om man slängde in de här spelarna på challengertouren idag så tror jag de skulle få det väldigt, väldigt tufft.

2000: 

Nej, nu får det räcka. Här blir det inget betyg. Det här är inte bra nog. Visst är det kända namn högst upp, men nu är man nere på en nivå av tennis som jag aldrig skulle följa. Det blir en nolla.