Hur bra blir den här då?

Ni följde väl turneringen i Doha? Redan slut. Alltid lördagsfinal i arabvärlden. Och den stora grejen givetvis finalisten. Mensik född 2005, två år yngre än Alcaraz alltså, gick till final efter att ha besegrat Davidovich, Murray, Rublev, och Monfils innan han till slut föll knappt i finalen mot Khachanov. En match som han i min mening i princip bara förlorade på bristande rutin. Annars hade han precis lika gärna kunnat vinna den.

Måste vara en ganska stor grej för en kille i den åldern får man säga. Det blir alltid lite larvigt när spelare ska stå och prata vid nätet efter en match. Eftersom man vet att de gör det bara för att det ska höras genom teven. Men själva budskapet var nog rätt ärligt i alla fall när Mensik efter semifinalen mot Monfils berättade att Monfils varit en av hans idoler under barndomen. Rätt komiskt faktiskt. Monfils var bättre än vad han är nu året då Mensik föddes. Ska man ta det mer i detalj så var Monfils rankad 40 i världen dagen då Mensik föddes. Några veckor innan Mensik föddes vann Monfils sin första atp-titel i Sopot. Med det sagt så börjar de väl bli lite gamla några av gubbarna på touren kanske.

Men vad tror vi om Mensik då? Ja, nu är han ju redan inne på atp-touren. Hans poäng från den här turneringen ger honom en ranking på 87 i världen imorgon, preliminärt. Och han lär ju kunna räkna med wildcards till vissa turneringar också. Han är väl lite i rätt ålder för det så att säga.

Typisk tjeckisk spelstil?

Definitivt typisk tjeckisk spelstil, men kanske ändå med en liten tvist. Tjecker är ju normalt stela robotar på ett sätt eller ett annat. Undrar om de gör något för att bli så extremt stela i det där landet. Fysiska praktexemplar, men stela. Mensik är en stor kluns han också och större lär han bli med åren. Han mötte Khachanov igår och jag tycker han matchade honom rätt väl storleksmässigt. Khachanov är nästan två meter lång och väger 90 kilo någonting. Där kommer nog Mensik också landa. Men vad är tvisten då? Jo, jag tycker det ser ut att finnas lite bol i honom. Eller ja, det gör det ju i alla tjecker, men säg såhär då. Det känns som att han kanske inte är lika mycket robot som de andra. Det finns någonting som andas lite finess i honom och att han kan hantera en lite knepigare matchbild något bättre än vad tjeckerna normalt gör.

Oavsett vilket, han ligger så klart sjukt bra till. Han var redan innan den här veckan på gång att bli topp-100 så han kom liksom inte från ingenstans utan han är en färdig spelare redan med en riktigt bra backhand och en tung serve. Plus en forehand som är ett vapen, men samtidigt är något svajig. Kan han putsa lite där, då kan det här bli något riktigt bra. Lehecka är nog inte bästa tjeck i särskilt många år i alla fall, så ser det ut, och då är ju han ändå en riktigt bra spelare.

Jag brukar alltid jämföra Sverige med Tjeckien. Ungefär lika stor befolkning. Generellt ungefär lika bra på sport. Tyvärr gäller det inte riktigt tennis. Tänk om Sverige kunde få fram såna här spelare, vad kul vi hade haft då.