Asientouren?

Nu kom de i mål häromdagen. Saudiarabien är nu inne på ATP-touren som en av de största sponsorerna. Samma företag, eller vad man ska kalla det, som kör LIV-touren i golf som numera har väl så många av de bästa spelarna som PGA-touren, motsvarigheten till ATP-touren. Det är något otroligt konstigt över det där. Att det är ett land och inte ett företag som sponsrar saker men egentligen är det väl mer att Saudiarabien gjort mindre för att sminka över det. Emirates, ATP-tourens största sponsor är ju lite som att vara sponsrad av Förenade Arabemiraten, det är bara det att de har en verksamhet. Saudiarabien har hoppat över det där med att ha en verksamhet, de kör bara. Dålig jämförelse möjligen. Oavsett, pengarna kommer från staten, eller från olja, det beror på hur man ser på det.

Oavsett vad man tycker om det där. Det får man verkligen tycka vad man vill om tycker jag. Jag kan till och med tycka att man fastnat lite väl mycket på Saudiarabien nu det senaste. Återigen, de har gjort mindre för att sminka över det men det är ju ingen brist direkt på länder där man kan hitta lite sämre grejer som syns i samband med idrott på högsta nivå. Det finns precis överallt. De satsar lite hårdare kanske, ja, men blir det värre för det? Tveksamt.

Varför tror jag det är bra då?

Jo, att man tar in Saudiarabien till ATP-touren direkt gör att risken att det blir en egen tour, som inom golfen, borde minska. Golfen gjorde tvärtom. Man stängde dörren med dunder och brak. Saudiarabien ville ju komma in på PGA-touren för flera år sen men fick inte. De startade en egen tour. Och jag skulle säga att de i någon mån vunnit. Inte såtillvida att någon bryr sig om den där touren, men golfen har misslyckats med att bannlysa spelarna som gått dit, de deltar fortfarande i de största riktiga tävlingarna, och nu när det gått några år, nu sitter PGA-touren och förhandlar med Saudiarabien om att de ska komma in i alla fall. Så nu har man problemet med olika tourer, samtidigt som man vill ha in pengarna. Det hade kanske varit bättre att ta in pengarna direkt istället i så fall och ha med alla de bästa spelarna på sin tour.

Inte bara tennis och golf ska säga. Manchester City, PSG, Newcastle, och så vidare. Väldans många av världens främsta fotbollslag ägs direkt eller indirekt av de här länderna. Qatar det tredje landet för övrigt förutom Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Men det var inte det som jag tycker var intressant. Jag tror som sagt det där kan bli bra sett till alternativen. Sen kan man väl diskutera om något blir roligare av att det kommer in lite mer pengar till de största ATP-turneringarna, det blir samma spelare och lika stora turneringar i alla fall men som sagt, alternativet, turneringar utanför ATP-touren, tycker jag vore dåligt.

Nej, jag satt och tittade på ATP:s hemsida. Vilka är det egentligen som sponsrar ATP-touren i stor skala? Lite lustigt faktiskt, men det är nästan bara företag från Asien.

Emirates, statligt flygbolag från Förenade Arabemiraten alltså. PIF, det är Saudiarabien. Lexus, det är Toyotas premiumbilar det, Japan alltså. Nitto, de tillverkar grejer, japanskt. Haier, det är väl kinesisk elektronik, tror jag. Infosys, indiskt IT-bolag. Är väl ingen sponsor till ATP-touren utan snarare byte av tjänster då de håller i all statistik osv men fortfarande, en partner. Waterdrop är faktiskt amerikanskt. Det finns alltid undantag. Nu börjar det spricka här. Dunlop, engelskt, Lacoste, franskt, Nilox, amerikanskt, Sense amerikanskt, Tennispoint är väl tyskt. Och så vidare men då är vi nere på lite sådär hittepåsamarbeten. Den där sista, officiell tennisklubb, det är någonting i Florida där det väl handlar om att de anställda på ATP ska ha någonstans att spela tennis och hänga, typ. Av de där mindre partnersen så är det nog bara Longi som går in med direkta pengar och det är ju kinesiska solceller det.

Men. Det jag vill ha sagt. Om man ser till betydande sponsorer för ATP-touren så är det faktiskt enbart asiatiska. De som går in med direkta pengar, enbart asiatiska företag. De asiatiska turneringarna är i min mening inte alltid de bästa och mest underhållande. Sen vet man så klart inte om de här företagen ens vill trycka på för det men någon slags oro kanske. Jag tycker det är ganska bra som det är med mycket spel i Europa. Man vet inte, det kanske kan förändras. Om man fortsätter jämföra med golfen så har DP World, ett företag från Förenade Arabemiraten köpt hela Europatouren. Sen dess spelas en väldigt stor del av tävlingarna i mellanöstern. Det har åtminstone inte gjort att jag följt den touren mer på senare år.