Lördagsblogg

Om jag får säga en enda sak som jag både blivit sämre på, och som jag saknar, så är det sättet som man, eller jag ska man väl säga, gör det här numera. Och jag vet exakt vad det är som ligger bakom det. Det är de här jävla sociala medierna.

Nej, det där är fel. Jag älskar sociala medier. Om man ska peka på någonting som jag tjänat pengar på de senaste 10-15 åren så är sociala medier direkt eller indirekt inblandade oavsett vad det gäller. Dessutom, rent personligt, jag tycker sociala medier är helt fantastiska som informationsinhämtning. Att man får saker serverade för sig istället för att behöva leta själv. Jämför det med hur det var förr i tiden. Man ska ha en oerhört romantisk, och felaktig, bild av forntiden för att tycka att det var bättre då.

Men en sak har blivit betydande sämre, på ett sätt. Och det är sättet man skriver en blogg på. För vissa saker har helt enkelt flyttat till sociala medier. I det här fallet till vår härliga Facebookgrupp Tennisen numera. Den närmar sig 2000 medlemmar förresten. Helt fantastiskt, tycker jag. Men innan det där. Innan sociala medier var så självklara som de är nu. Då gick man ofta in och bara skrev lite grann. Man samlade på sig saker att skriva om, intryck, och så kom det bara ner i en salig röra. Om man frågar mig blev de här texterna också de mest underhållande. Nu blir det istället att alla de där smågrejerna redan avhandlats på sociala media, så de är liksom lite gamla redan när man kanske samlar ihop dem i ett blogginlägg.

Samtidigt, varför kan man inte prata om lite gamla grejer ibland också? Jag tycker helger känns ypperliga för detta ändamål. Kanske ännu mer söndagar, men idag är det visserligen lördag samtidigt som det är som en söndag i tennissammanhang då det är lördagsfinaler i veckans två stora turneringar.

Så, vi kör lite allt möjligt idag. Lite om finalerna. Kanske något speltips till och med? Det körde vi ju typ alltid här på bloggen förut, så varje inte. Och sen kan vi säkert prata om några andra smågrejer som hänt de senaste dagarna.

Men vi börjar väl med finalerna tycker jag.

Dubai

16:00 Humbert-Bublik 1,45-2,75 Bethard

Inte den final man hade väntat sig i Dubai kanske. Vi kommer nog längre ner i blogginlägget till varför det blev såhär, men nu matchen. Humbert mot Bublik, två spelare som den här veckans sätter nytt personligt rankingrekord. Vi kanske kommer till det också. Men, speltips var det.

Inga inbördes möten mellan dem och därför så klart lite lurigt att bedöma matchen. För Humbert är det här hans klart största match hittills. Han har vunnit fem turneringar hittills, men då bara 250-turneringar. Bublik har vunnit en 500-turnering förut så lite plus där kanske att han varit här förr. Tio finaler totalt för Bublik hittills, han har vunnit fyra av dem. Humbert, fem titlar alltså, inga andra finaler. Sannerligen en bra statistik. Talar det där för Humbert då? Jag skulle säga egentligen inte. När statistiken börjar bli sådär pass bra talar den nästan emot en. Eller tvärtom ska sägas också. Som när De Minaur den här veckan mötte Tsitsipas med tio av tio förluster på atp-touren. För spelaren som har så sjukt bra statistik blir det en belastning, man känner att till slut spricker det. Medan spelaren som har den bedrövliga statistiken får en extra skjuts av att det inte är någon press. För Humbert här, han vet förstås om sin statistik i finaler, och någonting i honom säger nog att det till slut kommer en förlust.

Sen måste jag säga att jag rent allmänt inte riktigt tror att Humbert är så bra som han just nu spelar. Han är en spelare som jag puffat för i flera år som mycket bättre än sin ranking. Han har ofta varit lite underrankad. Men nu som topp-20-spelare är jag snarare lite tveksam till honom. Han har ett ganska enkelriktat spel med små marginaler. Han kommer ha rejäla downperioder även framåt tror jag. Inga möten med Bublik alltså men kanske att det kan bli lite jobbigt för Humbert. Han vill ju vara den oberäkneliga, offensiva spelaren. Här någon som är åtminstone ännu mer oberäknelig på andra sidan. Jag tror även att Humberts offensiva returposition kan passa riktigt dåligt mot Bublik.

Jag tycker Humbert är alldeles för stor favorit. Bublik till 2,75 kan fungera riktigt fint. Klicka på oddset däruppe så kommer ni direkt till Bethards odds på matchen.

Acapulco

04:00 De Minaur-Ruud 1,65-2,10 Bethard

Han är regerande mästare i Acapulco, De Minaur. Hans enda stora titel hittills. Faktiskt också hans senaste titel. Han vann bara den turneringen förra året och ingen titel i år hittills vilket känns lite konstigt egentligen med tanke på hans otroligt fina start på säsongen. Men det var i en träningsturnering som han slog alla de där toppspelarna i januari och sen förlorade han ju finalen i Rotterdam så ingen titel men den ska ju komma här tycker jag. Hårda bud förresten, han tappar en placering på rankingen, Ruud går om honom. Även om De Minaur vinner den här finalen. 500-titel och en plats ner på rankingen. Så kan det gå. Förlorar De Minaur här så är han ute från topp-10 medan Tsitsipas tar klivet in igen.

Men jag tror De Minaur tar det här som sagt. Ruud har spelat bra under veckan. Han har hittat formen igen. Och det finns väl någon slags risk kanske att De Minaur hamnar i ett lite för malande bollande med Ruud men jag tror snarare tvärtom. Jag tror han kan få till den variation han har numera på ett perfekt sätt samtidigt som Ruud visserligen har en bra malande offensiv, men den är inte skarp nog för att komma igenom De Minaurs försvarsmur. De Minaur vinner alltså.

Det var dagens finaler det. Eller ja, Kvackapulko imorgon bitti i och för sig.

I övrigt då? Något spännande att prata om?

Vi måste så klart nämna Rublevs diskning i Dubai. En diskning som inte bara innebar att han missar finalen. Han blir också av med alla rankingpoäng han samlat in den här veckan. Och prispengar för den delen. Hans insats raderas helt ut i och med att han inte förlorade utan blev utvisad. Oerhört hårt kan jag tycka men samtidigt, jag tycker nog det är rätt att han blev utvisad. Sen tycker jag själva straffet kunde diskuteras. En förlust i matchen kanske hade räckt om man frågat mig men jag tycker det här var lite för mycket.

Misstaget han gör är att han går för nåra linjedomaren. Det där ser aldrig bra ut. Rättare sagt, det ser för dåligt ut. Sen tycker jag själva rättssäkerheten är alldeles för dålig. Om han skulle bli diskad skulle han i så fall bli det för att han attackerar linjedomaren på det här sättet men det blir han inte. Han diskad för det han säger till linjedomaren. Och där är det en hederlig ord mot ord mellan Rublev och den här andra linjedomaren, som ska ha varit i närheten och hört vad Rublev sagt, som då ska ha varit allvarligt på något vis. Medan Rublev säger att han dels pratade på engelska, inte ryska, och att han inte svor till någon. Jag tycker det är väldigt svårt att avgöra på bilderna men vad jag vet är att Rublev troligen är en av de bästa personerna inom tennisen. Temperament, absolut, men också i min bok otroligt renhårig. Och att han även efteråt går på som han gör om att han inte svurit åt domaren på ryska, då har han nog inte gjort det, och beslutet är därmed bedrövligt. Det blir alltså rätt, men samtidigt otroligt fel. Det ska också sägas att den där överdomaren som tog beslutet var den absolut vekaste domaren på sin tid, och att han är lika vek och värdelös nu som överdomare, ingen skräll kanske. Att säga att han ”måste” lita på vad en funktionär säger, det är givetvis rent skitsnack. Precis som Rublev säger, tänk om funktionären tycker illa om honom och säger det med flit då? Ska man dra det här till sin absoluta spets så kommer faktiskt andra faktorer in i bilden. Det är alltså en funktionär som kan avgöra hur matchen ska sluta. Inte en professionell domare eller något sånt. Tänk om den här funktionären, privatpersonen, placerat ett spel på matchen och sett sin chansen att avgöra utgången själv? I det här fallet är det givetvis inte så, men jag vill ändå peka på det totalt orimliga i att domaren säger att han måste lita på vad funktionären säger. Tänk er samma sak inom en annan idrott. En domare går och frågar någon i publiken om vad som hänt och tar sedan ett beslut med motiveringen att han måste lita på det som sagt utan att göra en egen bedömning. Ja, det blir ju kanske lite mindre bra. Det är många som sitter och försöker döma offside på en fotbollsläktare så att säga.

Dåligt gjort av Rublev. Ännu sämre av domaren. Men kanske allra mest. Dubai, de har nog inget trassel med ekonomin de som arrangerar den här turneringen. Ändå väljer de att ha mänskliga istället för elektroniska linjedomare. Jag tycker det är fullständigt bedrövligt att man fortfarande tillåter människor som linjedomare hela vägen upp på atp-touren. Vi människor är bra på mycket, men inte på att avgöra var något landar med någon millimeters precision. Det där har vi maskiner till och vi har ju redan ett sånt, nära på perfekt, system inom tennisen. Låt oss då använda det. För självklart var bollen ute, så Rublev har ju rätt i sak, även om det kanske inte är särskilt relevant för historien i stort.

Lördagsblogg var det. Vi hoppar friskt mellan ämnena. En ny grej. Jag tycker det kan vara lite kul att under helgerna titta på vilka spelare som kommer sätta nytt personligt rankingrekord på måndag.

15 (14-16), Humbert

15 om han förlorar idag, 14 om han vinner. Kan tyckas märkligt att det inte smäller till mer vid vinst men det är helt enkelt så att det är ett stort hopp mellan 14 och 13. Dimitrov rankad 13 är nära topp-10. Från plats 14 och ner till 20 är det väldigt jämnt. Det Humbert lyckas med den här veckan är att hamna långt fram i kön av spelare som vill vara bäst av de som inte är nära topp-10. Inför veckan var han en bit ner i den kön. Vi får se hur han klarar sig som topp-20-spelare, Humbert. Otrolig form just nu. Han slog Medvedev igår, urstarkt, men som sagt, jag tror det kommer komma dippar också.

19 (15), Bublik

Lite lurigt med Humbert för som ni ser däruppe, det kan bli plats 16 också om han förlorar dagens final mot Bublik. Då går Bublik förbi honom och är då den som är rankad 15 på måndag. Första gången topp-20 för Bublik. Jag har svårt att förstå det. Han har fantastiska verktyg med en jättebra serve och en rätt rejäl bolltalang men att han nu lyckas slå sig in på topp-20, lite underbetyg för spelarna som ligger där mellan 20 och 30 på rankingen skulle jag säga.

37, Draper

Fick ge upp semifinalen i Acapulco när han redan var besegrad av De Minaur, Draper. Och där är väl hans karriär sammanfattat hittills. Han är en skitbra spelare, men det går liksom inte att hålla sig skadefri för honom. Vi får hoppas att det inte är något allvarligt. När man pratar topp-20-spelare. För mig är det här en spelare som definitivt borde vara topp-20. Men då måste han sluta vara skadad precis hela tiden.

45, Tabilo

Det här är väldigt märkligt måste jag säga. Tabilo har redan nu fått ut precis allt och massor av mer av det han har att jobba med.

49, Köpfer

En spelare som nästan aldrig syns. Jättefin bollare. Inte så spännande. Men är man såhär väldigt bra i spelet, då brukar det till slut bli bra och Köpfer slår sig nu in på topp-50 för första gången precis innan han fyller 30 år om ett par månader.

59, Navone

Navone har spelat sju matcher på atp-nivå. Och är rankad topp-60 i världen. Heja, tennisens urusla rankingsystem där challengerturneringar är alldeles för effektiva för att skaffa rankingpoäng. Men självklart, hans finalplats i Rio de Janeiro är en stor del av förklaringen också. Den usla turneringen i Rio ska sägas. 500-status, men när man tittar på Navones väg till final var det som en riktigt svag 250-turnering.

62, Cobolli

Det går bra för Italien. Otrolig bredd och en rätt okej topp också i Sinner. Cobolli kommer vara en vettig atp-spelare i många år.

65, Seyboth Wild

Känns väl inte som den spelare man tycker mest om kanske. Tycker det mesta med honom känns rätt ruttet. Men jättebra spelare och det är väl på tiden att han får till sin ranking också.

73, Darderi

Helt otroligt med italienarna. De fyller varje år på med nya grusspelare från challengertouren och vissa av dem klarar också av steget till atp-touren. Darderi vann i Cordoba och kommer på det vara en atp-spelare i minst ett år framåt.

77, Cazaux

Han har lyckats följa upp genombrottet i Australian Open med att spelmässigt visa att han duger bra på atp-touren. Han kommer fortsätta klättra och jag tror han blir topp-50 i år.

81, Mensik

Skapligt genombrott förra veckan och allt är krattat för att han kommer fortsätta klättra framöver.

97, Tirante

Sju matcher på atp-touren, tre vinster, och topp-100 i världen. Det borde inte gå.

Där har ni dem. De på topp-100 som sätter personbästa den här veckan. Eller nästa, ska man väl säga kanske.

Det var det. Lördagsbloggen. Trevlig lördag.