Säsongens starkaste kval

Idag börjar atp-säsongen.

Det där lät ju konstigt. Men håller man isär äpplena och päronen så är det faktiskt lite så. För Grand Slam-turneringarna är ju egentligen inte atp-turneringar utan arrangeras av internationella tennisförbundet, itf. De har så klart spelats ett helt gäng atp-turneringar hittills i år, men det är först nu som flaggskeppen börjar komma och idag startar årets första mastersturnering om än bara med kval. Jag har historiskt oftast sagt att Indian Wells är den största av alla mastersturneringar. Kanske att de andra kommit ikapp lite på senare år. Nu känns det kanske mer jämnt, även om det där enbart handlar om en känsla. Men skulle någon mastersarrangör klara av att köra en slam till exempel. I Indian Wells skulle det definitivt funka. Madrid hade klara det också. Sen är det antagligen stopp. Möjligen Miami då. Det är några stycken som känns större än de andra med bättre anläggningar och så vidare.

Även spelmässigt brukar den här turneringen historiskt vara ruggigt stark. Det räcker väl med att titta på vinnarna. Fram till för några år sen då. Fram till för fem år sen var Indian Wells ramstark sett till vinnarna. Sen har den snudd på havererat. Från det att Federer vann första gången 2004 till att han vann igen 2017 så var det bara han, Nadal och Djokovic som vann turneringen. Med ett undantag som bekräftar regeln så klart. Nej, Murray har faktiskt aldrig vunnit i Indian Wells. Däremot vann Ljubicic sin enda riktigt stora titel här när han vann 2010. Många minns nog den turneringen. Jag gör det. Sen 2017 då? Del Potro, Thiem, Norrie, Fritz, och så Alcaraz i en svag upplaga förra året. Lite intressant med Alcaraz. Nu börjar han alltså tappa sina poäng. Sinner kommer sprinta förbi honom men mer än så kanske det inte ska behöva bli. Medvedev försvarar också väldigt många poäng framöver.

Det är alltså ”bara” kvalet som startar idag, men kvalen till de här amerikanska mastersturneringar är nästan som atp-turneringar de också. Vi kan väl titta till några av matcherna som kommer idag. Med lite odds och så från Bethard kanske.

22:00 Lestienne-Ymer 1,25-3,60 Bethard

Tycker det känns som en jättechans för Ymer det här. Men frågan är ju som alltid numera, har han bara blivit för dålig? Det vet man inte. Han var och spelade någon slags breddturnering i Västergötland förra veckan. Det är väl inget fel i det. Jag tycker snarare det är något ganska fint. Men det hade kanske varit finare om en spelare gjort något sånt när han faktiskt var i något slags vettigt skick. Nu har Ymer kommit till punkten där han inte ens vinner match på challengertouren och då blir ju känslan kanske att han istället helt enkelt sökte blåbärsmotstånd för att kunna vinna några matcher vilket är mindre charmigt.

Oavsett vilket. Lestienne har tagit märkligt stora kliv framåt senaste åren och har varit topp-100 stora delar av de senaste säsongerna. Nu är han rankad prick 100 vilket väl är närmare hans verkliga nivå men jag tycker ärligt talat inte han är så bra heller utan hans nivå är väl snarare någonstans mellan 100 och 150. Med andra ord, en spelare som Ymer i normalt skick ska vara jämn med men nu är han ju inte i något normalt skick, Ymer, och man får väl därmed förstå oddsen lite grann. Jag landar nog ändå på att det här är en jättefin lottning och en motståndare som verkligen inte ska skrämma Ymer. Lestienne är en ganska vek spelare som bjuder in motståndaren till att spela bra. Kanske Ymers biljett till att hitta något igen.

03:30 Bagnis-Mmoh 2,35-1,55 Bethard

Inte de spelare i världen jag tycker är bäst, ska man väl vara ärlig med att säga men det finns ju grader i helvetet. I min värld kan Mmoh i stort sett ingenting men han tar sig fram ändå och den här säsongen har han tagit sig fram ganska bra. Kvalade in till Acapulco senaste veckan exempelvis trots tuff lottning, han var i kvarten i Montpellier, det är bra resultat för honom det där. Bagnis har också gått bra egentligen men då har det varit grus. Han är ingen superspelare på hardcourt direkt Bagnis så det här ska Mmoh vinna på underlaget.

Äh, vi nöjer oss där. Jag ville egentligen mest bara notera att kvalet startar idag. Och att masterssäsongen därmed är igång.