Inför Sinner-Alcaraz

Det var en bandyfinal det där, gott folk. Såg du den inte? Jag vet inte. Får man riktigt vara med i Sverige om man inte ser bandyfinalen? Det får man väl kanske, men säg såhär, man bör se den. Idrottsmän som under 364 dagar om året knappt finns spelar en match om året då alla kollar och det blir oftast ganska spännande. Högst underskattad idrott också om man frågar mig. Det kanske beror på att jag ligger i målgruppen så att säga då jag inte direkt är någon storstadsmänniska. Men det är något märkligt. Jag äger hus utanför två städer där det finns bandylag i Elitserien men jag har inte sett en match på plats förutom då ett antal finaler på säkert 20 år. Bandyn borde hitta på något. Det borde gå att göra bättre. Förutom finalen då. För övrigt. På tal om att lära saker. Finalen stannades inte sådär jättemånga gånger för bränder, bomber, granater och sånt där. Men stämningen föreföll vara helt otrolig ändå. Den kanske trots allt är genomförbart att titta på idrott utan att försöka skada andra människor. Otroligt.

Det där var bandy. Det ska vi inte alls prata om nu. Nu ska vi prata om det som någon i vår facebookgrupp kallade för en modern klassiker. Jag håller inte alls med. För vi har ju inte ens upplevt den ännu. Vi har ännu inte upplevt en match mellan de två spelare som kommer vara bäst i världen de närmaste 10 åren när de är just bäst ännu. Men ikväll kommer nog den första. Djokovic är i högsta grad kvar, men ikväll en första match mellan Sinner och Alcaraz när de är två av de tre bästa spelarna.

21:35 Sinner-Alcaraz 1,80-2,00 Bethard

Som jag tror jag skrev igår. Egentligen är det 4-4. Alcaraz har en vinst på challengertouren också. Förstår faktiskt inte varför inte de matcherna räknas in i statistiken. De har i högsta grad spelats.

Mer intressant än att det är 4-4 totalt är kanske att Sinner har 4-2 sen 2022 och framåt och då ska man ha med sig att under nästan hela den tiden har Alcaraz varit bättre. Jag skulle säga att Alcaraz haft anmärkningsvärt svårt för Sinner och det är ju kanske inte så svårt att förstå det.

Sinner är numera bra, nästan bäst, på allt. Men han har en spets och det är hans längd. Hans längd och hans tempo. Det är helt enkelt otroligt svårt att ta initiativ mot honom för man är under konstant halvpress. Och det är ju inget bra för Alcaraz som ärligt talat inte är mycket till försvarsspelare. Han slår de här youtubeslagen när han är under press ibland och visst kan han försvara sig också, men han är inget bra om han löpande är på bakfoten i matcher och lite så har det blivit mot Sinner hittills. Sen ska man på det området också kanske ha med sig att jag tror att Alcaraz i förlustmatcherna lite grann belastats av att han känts att han varit favorit, att han borde vinna. Det har gjort att han kanske inte valt att ligga på gränsen som han behöver göra mot Sinner för att trycka tillbaka honom. Nu när Sinner går in till den här matchen som obesegrad i år och definitivt bäst av alla i år, klar fördel för Alcaraz skulle jag säga när det gäller inställningen till matchen. För nu kanske han kan gå in till matchen som om han skulle möta Djokovic. Att han liksom vet att det kommer krävas något över medel för att vinna. Det tror jag är ett plus i så fall. Att han kanske kommer våga ligga lite på gränsen för att trycka tillbaka Sinner.

Men hur blir det då? Hur står de sig mot varandra? Hur kommer det bli?

Ja, Jag vidhåller det jag ofta säger. Vad gäller högstanivå är Alcaraz före Sinner. Om Alcaraz spelar perfekt, då kan inte Sinner gå upp på den nivån. Kan inte Djokovic heller för den delen. Men hur ofta är en spelare uppe på sin högsta nivå? I princip aldrig. Det handlar kanske snarare om att man vet att Sinner kommer vara riktigt bra ikväll. Men man vet inte riktigt vad Alcaraz kommer komma med. För visst har han sett bättre ut i den här turneringen än han gjort på nästan ett år. Men han har inte mött ett starkt motstånd. Nu möter han det starkaste motståndet och det är helt omöjligt att avgöra om Alcaraz är så mycket tillbaka. Han kan vara det, men man vet inte.

En sak jag är nyfiken på är också hur bra Sinners serve kommer bita. Ni minns att jag skrev häromdagen om hur han förbättrat den. Är den nu så klart att han får klart mer på sin serve än vad Alcaraz får i en sån här match? Då kan det bli riktigt obehagligt för Alcaraz.

Vidöppet och jag är väldigt nyfiken på akt ett av det som sannerligen kommer bli en modern klassiker under de kommande åren. Hur det slutar? Ja, ingen aning.

Den andra semifinalen? Ingen bryr sig. Låt oss hoppa över att låtsas.