Allt enligt plan och Alcaraz mästare

Det där blev ju otroligt mycket enligt plan. Semifinalen var väl också enligt plan. Är Alcaraz kanske en sån där spelare som inte är så överdrivet svår att läsa? Det kan vara så. Han kanske kommer gå i Nadals fotspår på det sättet i alla fall. Som en spelare där man helt enkelt vet vad som kommer.

För finalen, det var väl åtminstone väldigt nära vad man tänkte på förhand. Fast det var ju egentligen från Medvedev i och för sig, så jag vet inte varför jag ska kasta in Alcaraz i det där. Medvedev kom ut med precis den där offensiven som man kunde förvänta sig. Alcaraz blev kanske lite överrumplad i början, märkligt nog. Han tog sig dock in i det snabbt och att Medvedev lyckades vrida in första set i ett tiebreak, det var ju åtminstone inte rättvist utan Alcaraz borde vunnit det tidigare. Men, Medvedev har sin serve. Och när han spelar på det sätt han gjorde, då kan det vara svårt att få till det där breaket. Vilket det var för Alcaraz så han fick spela ett tiebreak men att Medvedev skulle lyckas hålla emot i ett set till, det var det väl ärligt talat ingen som trodde. Jag skulle inte säga att han hade sin absolut bästa dag igår, Medvedev. Ibland har han kunnat spela det där spelet snudd på fläckfritt men det är inget man gör bara sådär. Jag minns andra spelare som haft den här förmågan att i större matcher kunna gå lite utanpå det de normalt gör och bara smälla på. Del Potro en, Cilic en annan, Söderling, det har funnits några stycken. Ibland blev det som att man till slut både förväntade sig att de skulle göra det och att de skulle göra det perfekt. Medan det i själva verket liksom är en på tio eller någonting att sånt där håller. Medvedev har gjort det perfekt förut, men nu gjorde han det inte perfekt och då blir det lite pannkaka. Jag skulle säga att han faktiskt kom undan från den här matchen ganska lindrigt. Siffrorna hade kunnat bli mycket större sett till hur spelet såg ut.

Jag tycker att man under matchen också kunde se hur långt ifrån han är Alcaraz med sitt eget spel, Medvedev. Det är nog en dålig uppdatering för honom det här skulle jag säga med Sinner och Alcaraz istället för Djokovic och Nadal. Och så är Djokovic dessutom fortfarande med på ett hörn. Men att tempot stiger. Alcaraz och Sinner vill båda driva på i ett klart högre tempo än vad Djokovic och Nadal vill göra och det blir som sagt riktigt dåligt för Medvedev. Det krävs klart färre slag för att få honom ur position och det kunde man ju verkligen se igår. Det är inte ofta som Medvedev börjar fladdra omkring på samma sätt som han gjorde i andra set igår när han lite grann gett upp tanken på att hålla offensiven uppe. Jag tror det kommer bli väldigt svårt för honom att mäta sig med Alcaraz och Sinner framöver men samtidigt, är det ens så man ska se på Medvedev? Jag tror egentligen han är väldigt nöjd med att ligga där topp-5 och gå långt och vinna turneringar när tillfälle bjuds. Jag var tvungen att kolla det. Mitt minne, ni vet. Det är inte alltid det absolut bästa, bortsett från det absolut viktigaste, det vill säga komma ihåg saker som är roliga och så vidare. Men Medvedev var visst världsetta en gång för ett par år sen. Det ska han vara väldigt nöjd med. Han kommer så klart inte bli det igen, men han lyckades passa på och bli det när tillfälle bjöds. Och det är väl lite Medvedev, när tillfälle bjuds, men när det inte bjuds, som igår, då är det nog bara att acceptera. Han är bäst av de vanliga, skulle man kanske kunna kalla det.

Alcaraz vinnare och i och med att Djokovic hoppar över Miami kan Alcaraz närma sig honom lite på rankingen. Han var väl i semi förra året, tror jag. Det kan han ju förbättra. Djokovic har inga poäng att försvara då han inte var med i Miami så han kan inte tappa positionen som världsetta. Sinner försvarar en finalplats också så han kommer inte närma sig jättemycket heller. De kommer ligga där, 500-1000 poäng bakom Djokovic inför sommarsäsongen och då, då försvarar han ju som bekant en del poäng, Djokovic. Alcaraz också en hel del. Sinner, det är han som kommer bli världsetta i slutet av sommaren om allt går som det borde. Medvedev vann ju Miami förra året förresten. Så för hans del ser det faktiskt, trots finalplatsen i Indian Wells, inte så bra ut på rankingen. Just nu är han ganska så nära Sinner och inte superlångt ifrån de andra heller men med en lite svagare insats i Miami, då hamnar han i ett ingenmansland på fjärdeplatsen.

Med det så stänger vi Indian Wells vilket jag tycker var en väldigt fin turnering där man så klart allra mest kommer komma ihåg bi-utrotaren i kvartsfinalen men man kommer nog också minnas turneringen lite för att det var starten på Alcaraz/Sinner-eran på sådär riktigt allvar.

Jag tycker också att den här turneringen på något vis startade om tennisintresset. Inte för min del, men för er del. Det är ganska enkelt för mig att mäta tennisintresset på aktiviteten i vår facebookgrupp Tennisen och under andra halvan av Indian Wells, det formligen glödde på knapparna därinne. Det var liksom snudd på Federer/Nadal-nivå på intresset runt matchen mellan Alcaraz och Sinner och jag tycker att intresset var högt även innan och efter den matchen. Otroligt kul skulle jag säga och det går ju att förstå. Att plötsligt ha två superhjältar igen på det sätt vi hade under många år, det tackar vi så klart för.

Kvalet till Miami startar idag. Huvudturneringen på onsdag. Ingen rast, ingen ro.