Lottningen till Miami

Den är ute. Lottningen till Miami. Vi sätter inte igång förrän imorgon. Sen är det ju det där vanliga ni vet. Första dagarna, inga bra spelare. Så det är framåt helgen det börjar på riktigt.

Men, lottningen som sagt, den ska vi ju titta på.

Om Indian Wells är en av mina favoritturneringar så får jag erkänna att Miami inte är det. Jag har väldigt svårt att peka på varför egentligen. Tiderna är bättre än de är i Indian Wells. De är faktiskt riktigt bra här i Miami, särskilt de första speldagarna. Spelet startar då redan klockan 16, senare under turneringen 17 och givetvis, mot slutet ännu senare. Det är ju en bra sak. Men det är någonting. Anläggningen känns helt otroligt opersonlig, det blir sällan något större tryck någonstans. Och kanske mest av allt, man har precis tittat på Indian Wells. Indian Wells är också nästan alltid den bättre av turneringarna. Miami är snarare den där de som inte lyckades fullt ut i Indian Wells tar chansen. Det brukar helt enkelt inte vara någon jättebra turnering rent kvalitetsmässigt det här. Isner och Hurkacz har vunnit den här titeln på senare år. Ruud, Sinner (innan han blev jättebra), Nishiori och Ferrer har varit i final på senare år bara för att nämna några. Kort sagt, det har inte alltid varit den där supernivån. Även om, självklart. Djokovic har vunnit sex gånger. Federer fyra gånger. Nadal då? Han har faktiskt aldrig vunnit just den här turneringen. Lite otroligt, men sant. Fem finaler, men ingen vinst. Inte bara misär med den här turneringen för Nadals del dock. Han spelade sin allra första match mot Federer här 2004 och vann den. Han spelade faktiskt sina två första matcher mot Federer i just den här turneringen. Året efter, 2005, vann Federer en femsetare i finalen, en match som jag tror ganska många minns faktiskt.

Ingen Nadal och ingen Federer. Ingen Djokovic heller. Han stannade kvar på USA:s västkust och har tittat på basketmatcher den senaste veckan. Alltså inte skadad och inte hemma och tränar på grus utan ledig helt enkelt. Något han också sa själv. Att det handlade om balansen mellan jobb och privat typ. Han hade ingen lust att spela tennis helt enkelt. Vi får väl se om det är något första tecken på bristande motivation eller inte.

Lottningen var det.

Alcaraz högst upp och frågan är väl hur han kommer orka. Samtidigt ska man ju veta det. Det är ingen pressad period för spelarna det här. De bra spelarna kom in till Indian Wells med rejäl vila och det var sen inte heller många matcher eller överdrivet komprimerat spelschema. Ovanpå det får de nu nästan en veckas vila innan de ska dra igång i Miami. Det finns nog människor i världen som jobbar hårdare så att säga.

Kan bli Monfils tidigt för Alcaraz. Monfils är ju ganska bra men ja, snälla nån. Det är liksom lite skillnad. När Alcaraz nu är i skick igen går det inte ens att fundera över såna här motståndare. Det är olika nivåer. Ganska enkelt för honom med Shelton som värst i en möjlig åttondel innan det kan bli Dimitrov, Hurkacz, eller Korda i en kvartsfinal. Det är väl också ganska enkelt. Jättebra spelare men som jag alltid säger. I kvartsfinalen, då måste man räkna med något riktigt tufft och det här är bland det lindrigare man kan få. Enda orosmolnet där är väl att Alcaraz tidigare haft lite problem med Korda.

Zverev har väl hittat sin nivå nu som en bra topp-10-spelare, men han kommer nog aldrig komma dit han var innan den där stukningen i Franska öppna för några år sen. Då var han bäst eller nästan bäst. Nu är han inte så bra, men det hade väl kanske inte hjälpt heller. Han missade det där fönstret när han kunde varit världsetta. Nu lär han få nöja sig med att vara på den här nivån istället. Han känns märklig opålitlig, Zverev. Eller egentligen, han vinner ju matcherna, men han är förhållandevis ofta illa ute tidigt. Felix skulle kunna pressa honom. Sonego kanske det blir sen, han känns inte trygg mot en sån motståndare heller, Zverev. Khachanov i en eventuell åttondel är en fin lottning. Zverevs lottning är bra. Det är bara att jag inte riktigt litar på honom.

Rune då? Honom litar jag lite mer på faktiskt. Tycker det känns som att han åter börjar få ut ganska mycket av det han har. Men Lehecka redan i hans andra match. Den är man ju sugen på. Även om Rune kan hoppas på att Lehecka ska strula bort sig mot Popyrin. Är det någon som inte är pålitlig så är det Lehecka. Men hoppas han klarar det och den matchen, Rune-Lehecka, det blir nog turneringens första riktiga toppmatch det i så fall. Rune är inte snäll. Lehecka har mycket uppdämd ilska inom sig skulle jag säga. Skulle kunna bli riktigt festligt. Dålig lottning där för Rune och sen totalt bedrövlig lottning med De Minaur i åttondelen. Han får det hett om öronen om han ska ta sig till kvarten och hålla sin seedning, Rune.

Så går vi ner på den andra halvan där Sinner så klart är favorit. När det gäller favoritskap i hela turneringen ser det ut som att Alcaraz och Sinner kommer spelas nästan helt jämnt när oddsen kommer ut på allvar. Båda två under tre gånger pengarna och sen Medvedev som ensam spelare i övrigt under tio gånger pengarna.

Paul eller Tiafoe som första vettigt motstånd för Sinner, det är han nog nöjd med. Rublev eller Tsitsipas i kvarten. Jag tror att Sinner nu egentligen är uppe på en nivå där han bryr sig ganska lite om motståndet. Han är så stabil nu att om han bara inte klappar ihop så finns det ett väldigt litet fåtal spelare som kan slå honom och ingen av de här spelarna är inom det fåtalet.

Medvedev på Sinners halva. Han kanske är lite nöjd med det, Medvedev. Bättre att få prova mot Sinner nu istället. Det var kanske inte så nära mot Alcaraz förra veckan. Men så ska han ju ta sig dit också. Vilket väl inte ser ut som några stora problem. Medvedev och Zverev, seedade trea och fyra, blev de som fick klart bäst lottningar medan Alcaraz och Sinner, seedade etta och tvåa, fick det lite tuffare.