Inför söndagens Miami

Det har blivit lite obalans i Miami vilket gör att det idag kommer spelas matcher i två olika omgångar. Sen är väl planen att man imorgon ska spela de sista matcherna i den tredje omgången och att det sen då ska vara klart för åttondelar som enligt planen ska spelas på tisdag allihopa. Idag skulle halva den tredje omgången spelas och den andra halvan imorgon men nu blir det alltså både lite andra omgången och lite tredje omgången idag, och så kommer man ikapp imorgon, typ. Säger väl en del om hur luftiga mastersturneringarna numera är och det verkar man gilla från atp:s håll. Kan tillkännagav en del schemaändringar för 2025 häromdagen och precis som man sagt tidigare så fylls det på med fler mastersturneringar som får två veckor till sitt förfogande. Man skulle också fylla på med fler 500-turneringar och utfasningen, eller vad man ska kalla det, av 250-turneringarna fortsätter. Eller ja, de finns kvar, men det är uppenbart att det inte är prioriterade turneringar utan att man har inställningen att man prioriterar att de bra spelarna ska få som de vill ha framför att ha en atp-tour där alla turneringar har en viss status. Just det där, att man skiter i 250-turneringarna, tycker jag egentligen är vettigt, men man borde kanske då ta ett steg till och göra något system där de bästa spelarna i princip inte får spela dem vilket då gör att de bra spelarna koncentreras till de bra turneringarna. Och så skulle 250-turneringarna då bli någon slags station mellan challengers och atp-touren. Jag tror det skulle vara en bra väg att gå. Bättre än som nu att 250-turneringarna blir lite väl mycket uppvisning där toppspelare deltar, men inte bryr sig.

På tal om att inte bry sig och dela ut kritik till turneringar. Vilken idiot han blivit senaste halvåret, Ruud. Som att han nu liksom släppt fram sin riktiga personlighet från att tidigare varit ganska anonym och inte stuckit ut. Den här gången skällde han ut domaren(!) mitt under en match för att hans möjligheter att byta om inför matchen var alldeles för olyxiga. Bland annat handlade det om att det var plaststolar i omklädningsrummet och för få handdukar. Vattnet var inte tillräckligt kallt heller. Jag tycker det är fascinerande hur dåligt vissa människor klarar omställningen till ett liv som toppidrottare. Hur man fullständigt kan tappa greppet om verkligheten samtidigt som vissa andra klarar det hur bra som helst.

Det kan bli något slags regn idag men det kommer inte vara så farlig i alla fall. Så blir det avbrott borde det inte ta timmar att få igång det igen.

Struffen mot Altmaier en av de matcher som är först ut. Andra omgången det här vilket betyder att Struff ännu inte spelat hittills i turneringen. Hans första match. Altmaier är anskrämlig på andra underlag än grus och har tempot som sin stora svaghet. Det kommer inte krävas någon superhjälteinsats från Struff för att vinna den där matchen direkt. Jättefint odds på Struff om man frågar mig.

Sen har vi Hanfmann och Mannarino som inte riktigt är stöpta i samma form. Går det ens att vara mer olika? Mannarino den duttigaste tennisspelaren som existerat, han har väl i stort sett aldrig riktigt slagit igenom ett slag. Medan Hanfmann, han kör ju inte riktigt med transportslag utan vill slå igenom precis allt. Intressant att se vem det där kommer passa faktiskt men rent spontant så, det krävs väl en ganska bra dag från Hanfmann för att han ska vinna i alla fall. En normal dag vinner Mannarino.

De Minaur och Lehecka också spelare som kliver in och gör sina första matcher idag. De Minaur har fått det jätteenkelt. Kwon har varit borta länge. Eller ja, han var borta länge och sen dess har han haft jättesvårt att hitta tillbaka till sin tidigare nivå. Som inte heller den var i närheten av något som kan hota en toppspelare som De Minaur så det är ingen riktig match. Lehecka mot Popyrin mer av en riktig match och i såna här matcher är det omöjligt att lita på Lehecka. Det är hans stora svaghet hittills. Den här typen av matcher som man kan tycka att han bara ska vinna men han har väldigt hög svårighetsgrad i sitt spel och han har liksom inget sätt att vinna såna här matcher på autopilot. Lurigt för honom med spelstilen här också tror jag. Popyrin har en jättefin serve och är inte oäven i bollandet. Stor skrällrisk där skulle jag säga vilket är lite märkligt för jag tycker att Lehecka är så sjukt mycket bättre.

Många spelare som gör sin första match idag alltså. Kunde faktiskt varit någon spelare som gjort sin femte också men ingen kvalspelare som idag spelar i tredje omgången vad jag kan se. Men rätt intressant hur de här turneringarna är uppbyggda ändå. Hur märkligt det kan bli det här att de bästa spelarna ges såna extrema fördelar. Rune en av de som kliver in idag i alla fall och sådär lagom halvlurig motståndare i Marozsan men jag tror att Rune är lite bättre nu än han var förra säsongen och det ska räcka till att vara lite stabilare mot sånt här motstånd.

Murray hade ingen större chans mot Machac inomhus för någon månad sen och jag tror det blir tufft här också men jag trodde ju han skulle få det tufft igår mot Etcheverry, det klarade han. Hans första vinst mot en topp-30 spelare på långt över ett år var det läste jag någonstans.

Arnaldi-Shapovalov en av dagens finaste matcher. Shapovalov slog Tsitsipas jätteenkelt igår efter att han redan hade ett break med sig i första set från i förrgår. Det jag mest tar med mig från den matchen är vilka otroliga problem Tsitsipas har numera. Hans backhand har snudd på klappat ihop och nu är det som att hans övriga spel börjar dras ner i skiten också. Shapovalov var mycket bättre igår. Vi får kanske se lite idag om det också innebär att han är rejält på gång eller om det bara var Tsitsipas som var dålig igår.

Sinner visar upp sig. Det är så man ska se på det. Sinners matcher nu, det är uppvisningar. Han är inte hotad mot spelare som inte är i toppen.

Damm, ni minns att jag lite grann sågade honom inför turneringen och det var väl garantin för att han skulle sladda fram på ett bananskal. Igår gav Paul upp när han redan hade avgjort i stort sett. Det var totalt klasskillnad. Inte helt lätt att se vad som hände faktiskt men han gick på nät, Paul, och så gick något i ena benet bara sönder så han inte kunde gå längre. Såg väl lite oroväckande ut framåt det där skulle jag säga. Finns kanske en risk att han blir borta en stund men om han ska vara borta någon gång på året så är det väl nu kanske. Han är ingen superspelare på grus direkt. Otrolig årsinledning på Paul förresten. 14-5 i matcher. En titel, en final, och en semifinal. Sjukt att Damm nu också får en chans att gå till åttondelen i och med att han möter en av de sämsta spelarna som är framme i tredje rundan men det ska ändå inte kunna gå. O’Connell slog å sin sida Tiafoe igår. Paul och Tiafoe, de två spelare som jag har svårast att förstå att de tillhör världens högst rankade spelare så att de inte är med nu när de skulle mötts i tredje rundan. Det finns väl någon rimlighet i det kanske.

Om man ska spela något idag så Struff, ja. Och Jarry, ja. Seyboth Wild slog Fritz igår. Jätteskräll, och han har för första gången fått till det på hardcourt nu senaste veckorna men ingen tvekan för min del att Jarry är en bättre spelare och han har både underlagsfördel och spelstilsfördel. Seyboth Wild är jättestökig. Inget bra för honom att möta en av de mest noggranna spelarna som finns på atp-touren i Jarry.

Inget spektakulärt här tycker jag. Vi får väl se om Ruud kommer till start eller om det helt enkelt inte funkar med plaststolarna och att han därmed måste lämna walkover.