Klart för åttondelar i Miami

Varför blir det så här egentligen?

  • Alcaraz-Musetti
  • Hurkacz-Dimitrov
  • Zverev-Khachanov
  • De Minaur-Marozsan
  • Ruud-Jarry
  • Medvedev-Köpfer
  • Arnaldi-Machac
  • Sinner-O’Connell

Indian Wells kändes som en mer eller mindre glödhet turnering från start till mål i stort sett. Nu är vi i Miami och så knackigt är det väl inte när det ska vankas åttondelar idag. Men det känns ju kanske inte sådär riktigt glödhett. Jag tror att det kanske bara är så att det är lite svårt att vara sista turnering ut för en del av säsongen som är fallet för Miami här. Vissa spelare är sugna på vila, vissa är sugna på grus, men kanske mest det där första. Spelarna är gigantiskt bortskämda och nu ser de en sommarsäsong där de faktiskt kommer behöva spela lite grann framför sig. Då blir det jobbigt. Jag läste någonstans häromdagen att Ruud. De flesta dumma citaten kommer från honom numera. Men han hade i alla fall sagt att han tyckte att det var för hög press på spelarna att spela många turneringar och att han gärna hade gått tillbaka till en tvåårig, lite mer luftig och diffus ranking som det var under pandemin. Jag tror att många av toppspelarna säkert håller med honom och det kommer nog gå lite åt det hållet en tid. Man sprider ut mastersturneringarna över längre tid och så vidare. Men sen tror jag det kommer komma en rejäl smäll. För de allra flesta andra sporter går ju åt att man ska spela mer. Publiken vill se mer. Titta bara på fotbollen där det fram till för några år sen var en match per vecka, och sen enstaka veckor en till. Nu får man som konsument hjärtsnurr om det inte spelas matcher i veckorna. Kort sagt, man har anpassat produkten efter vad marknaden, publiken vill ha, det vill säga två matcher i veckan för de bra lagen. Jag tror att marknaden vad gäller tennis vill se de bästa spelarna och blir det för lite, som det kanske är på väg mot nu, då kommer något hända. Vi verkar man ju ha avvärjt ”hotet” med Saudiarabien genom att låta dem komma in på atp-touren. De vill ju köpa hela touren också men jag vet inte riktigt vad skillnaden blir. De syns redan överallt. Det här gör att de väl inte kommer köra några egna turneringar men när det finns så mycket luft i schemat för de bra spelarna som det gör nu och det kommer någon annan som vill arrangera tennisturneringar, då kan det bli stökigt. Kort sagt, jag tycker man går fel väg just nu med att sprida ut det mer och att de bästa spelarna därmed får spela mindre. Det går säkert fint ett tag, men långsiktigt dåligt tror jag.

Nu ska det sägas. Det där är generellt. Nu under sommaren, lite mer utspritt än vanligt kommer det vara med Madrid och Rom över två veckor kvar men det är klart att det kommer vara bra med action. Men, som sagt. Det här att man hela tiden i någon mån får se toppspelarna, det är det just nu slut med. Efter den här veckan kommer alla vila en vecka. Sen kommer vi se många av de bästa under en koncentrerad vecka i Monte Carlo. Sen vissa toppspelare i Barcelona veckan efter. Efter Barcelona kommer en vecka då inga toppspelare kommer spela. Veckan efter det är första Madridveckan då de bra spelarna syns första under helgen, det vill säga nästan en vecka utan toppspelare. Efter Madrid har vi Rom där det också blir en knapp första vecka utan toppspelare. Sen andra Rom-veckan med toppspelare så klart. Efter det en vilovecka och sen två veckor av toppspelare i Franska Öppna. Så fem veckor under våren och försommaren helt utan eller i princip utan toppspelare skulle jag säga. Lika många veckor som det blir med toppspelare på ett ungefär. Det är inte som det varit förut i alla fall att de bästa är i elden nästan hela tiden under den här perioden.

Det blev en ganska lång utläggning det där. Jag hade ju tänkt att skriva om turneringen i Miami så här långt. Är det egentligen så många toppspelare som är borta inför åttondelarna, eller känns det bara tunt?

Djokovic borta från start så klart. Det gör ju att det är lite sämre från början. Rublev floppade bort sig direkt. Rune gjorde detsamma. Fritz också ut direkt. Tsitsipas, Paul, Tiafoe, Humbert, Shelton. Jodå, det är väl en turnering där de högt seedade spelarna inte riktigt levererat, det får man säga.

Men de tre bästa är kvar, så vi kan hoppas på något riktigt bra framåt helgen i alla fall. Och kanske något bra på vägen också. Vi ska inte kasta några yxor i sjön här men såhär långt, lite klent tycker jag i Miami.

Åttondelarna då? Så tokigt är det inte. De spelas idag hela högen och försnack kommer självklart senare idag.