Dags att stänga Miami

Imorgon börjar grussäsongen. Bara en sån sak. Det kittlar ju helt otroligt mycket. För mig kan jag ju bara säga att det kittlar mycket mer än en final i en mastersturnering. Jag tror jag skrev om det tidigare i veckan. För mig handlar egentligen inte tennis om de största matcherna. Inte så länge de inte är sådär övernaturligt stora i alla fall. För mig handlar tennis om mängden, känslan av att det hela tiden finns obegränsat med matcher att konsumera. Att det alltid finns något att titta på. Den här sista veckan av turneringen i Miami. En vecka som kommer upprepas i Madrid och Rom i sommar, det är för mig inte vad tennis är. Enstaka matcher med ett par dagars mellanrum. Det där har vi en annan sport för, det där upplägget. Den heter fotboll. Eller ja. Det blir nästan komiskt när man säger det men sett till hur andra veckan av mastersturneringarna nu är. Det finns en sån här vecka mycket större möjligheter, fler matcher, att titta på i fotboll än i tennis. Det är som att man knappt tror att det är sant.

Men imorgon blir det full fart igen. Faktiskt tre turneringar under den första grusveckan i år. Det brukar ju vara Marrakesh och Houston första veckan. Inte så att man hoppar högt över dem kanske. Men i år också Estoril som fått flytta sig i spelprogrammet. Det har väl att göra med att mastersturneringarna ska ha två veckor kanske. Estoril som faktiskt riskerar att försvinna efter den här upplagan. De har tydligen ingen fast atp-licens och finns ännu inte med i nästa års kalender. Lite märkligt kan ju jag tycka. Den är absolut inte sämre än många andra 250-turneringar. Om man jämför den med Marrakesh och Houston kommande vecka till exempel. Estoril är väldans mycket mer relevant än de två andra.

Det har spelats väldigt lite tennis i Miami senaste dagarna men den som spelats har ju sannerligen varit relevant.

Jag skrev ju om Dimitrov häromdagen och frågade er lite lätt uppviglande i vår Facebookgrupp Tennisen, för övrigt över 1700 medlemmar där nu, helt otroligt, om varför ni inte gillar Dimitrov mer än ni gör. Federers arvtagare har slutligen tagit just den rollen, och ni bryr er inte? Vad är det för sätt? Jag som aldrig var med i Team Råger är liksom mer engagerad i Dimitrov än vad många av er i Team Råger är. Väldigt märkligt, kan jag tycka. Svaren blev dock att alla ju gillar Dimitrov, men det är som att det ändå blir nån slags påminnelse om vad som inte längre finns. Han är en kopia av Federer. Kanske bättre än Federer var nu till och med. Men han är inte Federer. Det var någon som sa att han inte kommer från Schweiz. Nej, det gör han ju faktiskt inte.

Jag har i alla fall ryckts med av Dimitrov med full kraft. Jag har alltid varit ganska likgiltig inför honom. Ingen större personlighet. Han har aldrig fått ihop sitt spel. Han har inte känts överdrivet relevant. Men nu, jag skulle säga att jag till och med är nyfiken på vad han kan göra mot Sinner ikväll och då har det så klart gått väldigt långt. Jag skrev nyss att han förut inte fått ihop sitt spel riktigt. Som han nu fått ihop det. Till att börja med, har ni sett att han nu har en Federer-position i banan, kanske ännu längre in till och med. Från att förut i perioder ha varit lite av en försvarsspelare. Kombinationen av slice och offensiv backhand har han fått till perfekt. Jag tycker till och med han servar bättre än tidigare. Och forehanden, den har ju alltid varit bra. Lägg därtill att han numera returnerar på Federer-vis med väldigt stor del blockerade returer. Som sagt, jag som aldrig hade Federer som min favorit. Jag har ändå vett att sakna honom och det är helt otroligt hur nära Dimitrov kommit honom i sättet att spela på ålderns höst.

Sen är det ju så. Federer tog sig aldrig till att vara bäst under tider då det fanns någon slags motstånd. Dit lär ju inte Dimitrov heller ta sig nu när det faktiskt finns bra spelare i toppen men det är otroligt ändå hur nära han nu kommit de bästa. Han kommer vara topp-10 resten av det här året och som han spelar just nu, det är väl fyra spelare som är bättre än honom. Inte fler skulle jag säga. Och då ska man ha med sig att alla säsonger utom två de senaste dryga 10 åren har han varit rankad mellan 20 och 30 vid årets slut. Jag kommer faktiskt inte på någon tennisspelare som lyckats med en motsvarande höjning en bra bit efter att man fyllt 30 år. Det måste vara helt unikt.

Federer hade ju lite av ett problem. Först stod Nadal i vägen. Sen började Djokovic mer och mer sätta upp någon slags vägspärr som gjorde att vägen blev helt omöjlig att ta sig fram på. Han kunde aldrig vara den spelare som många kanske tyckte att han var, fast han inte var det. Han kunde aldrig vara varken bäst eller överlägsen. Det är väl helt i ordning då kanske att Dimitrov fastnar på samma problem. Nu har han besegrad en av de bästa och några andra av de nästan bästa. Men han fastnar ändå på att den bästa står på andra sidan nätet i finalen så det blir väl kanske ingen titel. Titlar som det faktiskt varit väldigt dåligt med under karriären för Dimitrov. Han har 2017 då han under några månader vann både Cincinnati och slutspelet. Cincinnati då alla sket i den turneringen och slutspelet, då var alla antingen inte med eller bara dåliga. Sen vann han visserligen Queens 2014 också men i övrigt inte mycket att hurra över. Av hans nio titlar kommer faktiskt sju av dem från två säsonger, 2014 och 2017. Två ynka titlar i övrigt alltså. Rätt ovanligt. De flesta spelarnas titlar brukar vara rätt utspridda över säsongerna men inte för Dimitrov.

21:00 Sinner-Dimitrov 1,22-4,20 Bethard

Man kan ju göra en jämförelse här. Sinner, 12 år gammal, har redan vunnit lika många titlar som han är år gammal, 12 stycken. Okej, lite överdrev jag. Men han är 22 år gammal och har alltså redan vunnit mycket mer än farbror Dimitrov.

Det blir lite som att man utgår från Dimitrov i den här finalen vilket väl säger ganska mycket om hur långt Sinner nu tagit sig. Man utgår inför turneringarna att han ska vinna och när han nått finalen så funderar man över om någon ska ha chans mot honom eller inte. På tal om utveckling. Man ska veta det med Sinner. 22 år gammal, ja. Men han var framme vid atp-touren väldigt tidigt. Framme som en bra atp-spelare nästan lika tidigt. Men under ett par år stod han och stampade under en tid som spelare normalt blir mycket bättre. Hans fullständiga explosion i utveckling senaste halvåret, den är också sällsynt. Kanske något vi får vänja oss vid dock nu när spelarna kommer fram så tidigt. Att det kanske gör att man någon gång i ung ålder då också fastnar lite. Som Alcaraz gjorde i nästan ett år innan han kom tillbaka lite för ett par veckor sen.

Hur blir det här då? Har han någon chans, Dimitrov?

Jo men det tror jag. Han har en vinst mot Sinner från Rom 2020. Men ja, 2020, det är fyra år sen. SInner var 18 år gammal. Han var ju bra då också men svårt att riktigt förhålla sig till den matchen. Obehagligt att 2020 var fyra år sen för övrigt. Sen två vinster för Sinner förra året där han vann enkelt just här i Miami, det var ju innan Dimitrov började höja sig. Men sen i Peking tog Dimitrov set och hotade lite.

Sinner är en av de mest tempostarka spelarna som finns numera men jag tycker ändå det är där Dimitrov ska skjuta in sig. För står han så långt in i banan som han gjort i sina senaste matcher och dessutom kanske kan variera lite grann, då kommer attackerna bita på Sinner och Sinner kanske inte får till de lite längre duellerna som han i den här matchen gärna vill ha då. Det är väl just det där som allt handlar om egentligen. Dimitrov är jättebra från baslinjen men att stå och bolla med Sinner och hålla samma säkerhet, det kommer han aldrig någonsin klara. Så han måste få till variationen, det är hela nyckeln för Dimitrov ikväll. Får han till det som han vill så, vem vet. Som sagt. Jag tror inte det här är någon omöjlighet för honom. Precis så bra är han just nu.

Vinst för Sinner och han drar ifrån rejält i toppen av årsrankingen. Vinst för Dimitrov och han går om Alcaraz upp på fjärde plats på årsrankingen. Vad gäller atp-rankingen, den riktiga rankingen alltså, kan Sinner gå upp på andra plats vid vinst. Han är då förbi Alcaraz med några få poängs marginal. Dimitrov går på vid vinst upp på sjunde plats.