Första till på Monte Carlo-lottningen

Börjar väl imorgon det här. Jag har bestämt för mig att det spelas några matcher på söndagen i Monte Carlo. Vi kan väl återkomma om det. En av de sista fullspäckade mastersturneringarna vi kommer få uppleva på ett tag. Den här är kvar som enveckasturnering men snart slår det här tvåveckorstjafset igenom med full kraft och vi serveras då i princip bara utspädda storturneringar. Eftersom Grand Slam-turneringarna ju i någon mån också är det. Den andra veckan av slamsen, det är ingen superaction då direkt även om matcherna där i allmänhet är så stora att det funkar ändå.

På tal om att några matcher spelas imorgon söndag. Hur svårt ska det egentligen vara? Mastersturneringar, nio dagar. En helg och en vecka. Vad i hela världen är problemet. Jag tycker att alla stora turneringar borde ha en extra helg. Att sprida ut den första omgången är inget problem och det ger arrangören lite extra att jobba med. Men det kan räcka så, kan jag tycka. Tennisen går verkligen i rak motsatt riktning jämfört med allt annat. Medan allt annat i världen går snabbare, blir mer koncentrerat för att hålla intresset uppe så går tennisen mot att späda ut det fullständigt maximalt. Lite märkligt.

Men, en sista grymt fin mastersvecka då kanske. Eller ja, nu ljuger jag. De två kanske minst fräsiga mastersturneringarna tillsammans med Shanghai, Montreal och Cincinnati, spelas också över en vecka var i slutet av sommaren. Så det är inte sista enveckasmastern det här. Det är en av de sista.

Det är väl den svagaste av de tre grusmastersturneringarna, Monte Carlo. Det är ibland några spelare som står över den då de tycker att den kommer för nära de amerikanska mastersturneringarna. Plus då kanske att om man spelar den här, i alla fall som det varit förut, då har det varit ganska bra fart ganska länge med Rom, Madrid, Franska öppna, kanske till och med Barcelona mitt i allt, och så grässäsongen på det. Nu blir det inte så i är när en hel månad ägnas åt turneringarna i Rom och Madrid. Och vem vet. Kanske är det därför alla bra spelare är på plats. Paul, Nadal och Cilic är det som kunde varit med men som lämnat återbud. Rätt bra nivå med andra ord. Jag gillar personligen den här turneringen. Det är väl inte många som har något negativt att säga om spelplatsen direkt. Centercourten ser rätt trevlig ut med sin havsutsikt och även om de andra banorna har ganska begränsad läktarkapacitet många av dem, det är väl estetiken som är grejen här i Monte Carlo snarare än publiktrycket kanske.

En annan sak som är väldans bra med Monte Carlo förresten. Medan i stort sett alla stora turneringar går mot att köra dam- och herrtennis samtidigt så är det ingen damtennis här i Monte Carlo, något som gör det mycket enklare att följa herrturneringen.

Djokovic, Sinner, Alcaraz. Det är där man måste utgå nu för tiden. Byte från hardcourt till grus, vem gynnas? Ja, det är väl Alcaraz som gynnas lite kanske trots att han egentligen är den minst grusiga av de tre.  Jag tycker han har den spelstil som borde missgynnas något av gruset jämfört med de andra men allt är kanske inte alltid som det borde. Alcaraz gynnas något. Och ska man plocka fram en spelare som missgynnas så blir det väl Djokovic som hur jämn han än är över underlagen, grus är hans sämre underlag. Sinner då? Lite lurigt med honom. Han har jättefina siffror på grus. Inte på samma nivå som hans hardcourtsiffror, men så har han aldrig spelat en grussäsong som en av de absolut bästa eller som nu kanske bäst. Jag tror inte han är sämre på grus än på hardcourt egentligen men det får vi väl se nu under våren och försommaren då kanske. Märkligt det där egentligen. Man kan tänka att sommaren här i Europa innebär grustennis men när sommaren börjar på allvar i juni, då är ju grussäsongen i princip slut vad gäller stora turneringar. Tänk så mycket bättre det varit om jag bara fick lägga schemat. Då hade man petat in fler stora grusturneringar och kört grus en månad till. Sen kunde juli och delar av augusti sättas av för grästennis, och så skulle man sen skjuta US Open en månad bort mot hösten. Perfekt.

Första gången på länge utan Ivanisevic för Djokovic. Utan någon ersättare så han kör väl i praktiken utan tränare nu. Jag tror inte det spelar någon roll överhuvudtaget. Safiullin som han kan få börja mot är inte jättebra på grus, kan kanske bli en kvalspelare där istället. Kvalet som börjar idag är så klart mycket starkt med tanke på det lilla startfältet. Plats 50 på rankingen krävdes för att ta sig in i huvudturneringen. Sen Fritz eller Musetti som värst i åttondelen för Djokovic, han har ju haft det lite bökigt med Musetti förut så bättre med Fritz, som han faktiskt aldrig förlorat mot för Djokovic del. Nu lät det som att jag tycker att Djokovic borde ha förlorat mot Fritz. Det borde han givetvis inte. Fritz är medelmåttig. Rublev, De Minaur, eller möjligen Wawrinka i kvarten för Djokovic. Han har ju förlorat mot Rublev på grus i nutid så kanske inte den Djokovic helst tar som kvartsfinalmotståndare. Ska bli intressant att följa De Minaur på gruset i sommar. Han har ju ingen grusspelstil precis men hans fysik kan nog mot vissa motståndare ge väldigt bra utdelning och hans förbättrade offensiv borde göra honom farligare på underlaget. Man ska också komma ihåg att han inte är någon vanlig australiensare så att säga utan en stor del av sin juniortid spenderade han i Spanien så det finns en del grusutbildning i honom.

Alcaraz är på Djokovic halva och har Felix som första motståndare, sen Humbert som är fullständigt anskrämlig på grus. Eller ja, Humbert åker väl troligen ut innan. Han måste väl ha den sämsta spelstilen man kan ha för spel på grus och han vinner mindre än 30% av sina matcher på underlaget. Det är nere och tangerar så dålig på ett underlag som det bara är möjligt att vara. Ruud som potentiell kvartsfinalmotståndare för Alcaraz. Den vill man ju kanske inte ha. Har Alcaraz en bra dag så krossar han så klart Ruud men man har inte bara bra dagar och en lite sämre eller normal dag på grus mot Ruud, det kan bli riktigt jobbigt det.

Sinner börjar mot Davidovich eller Korda. Davidovich som hoppade av Estoril på grund av tandvärk förresten. Rackarnas otur. Korda är bättre på grus än genomsnittsamerikanen. Nästan lite bra på grus som på andra underlag skulle jag säga. Men det blir ju lite lustigt. Man tycker att Korda är en ung, bra spelare. Har han ett enda slag som är i närheten av något av Sinners slag? Jag skulle säga nej. Det börjar bli ganska stor skillnad mellan Sinner och andra spelare. Knappast Bublik, som inte är så jättebra på grus för Sinner i åttondelen utan snarare någon av de andra, kanske Baez som väl får sägas vara den mest grusspecialiserade spelaren av alla numera. Coric så klart ett alternativ och även Struff. Struffen som ju var i kvarten här förra året och sen i semi i Madrid. 800 poäng det. Två tidiga förluster och han kommer balansera på hundrastrecket mot slutet av grussäsongen. Skapålig kontrast mot att han nu är rankad 26:a. Dimitrov kanske för Sinner i kvarten. Den är man ju sugen på. Ingen superlottning för Dimitrov ska sägas. Han är högst rankad av de åttondelsseedade spelarna och att få Rune är väl bra i och för sig men Berrettini i andra rundan kanske lite bökigare än man kunde hoppas på. Berrettini spelar semifinal i Marrakesh idag förresten. Oklart kanske om det är bra eller dåligt för hans möjligheter i Monte Carlo. Han är väl inte den mest hållbara spelaren och det kan ju bli en lite tuff uppladdning inför detta kanske. Dimitrov förresten. Tittar man historiskt så är grus hans bästa underlag skulle jag säga. Sen har han anpassat sin spelstil åt ett håll som kanske inte är optimalt för grus. Det är så hans höjning kommit, att höja tempot i det han gör. Det är svårare på grus kanske men fortfarande, otroligt intressant att se honom under grussäsongen.

Medvedev? Zverev? Tsitsipas? Ja, det finns så klart fler att hålla koll på. Vi lär prata mer om dem när det börjar vankas matcher. Toppspelarna lär inte komma förrän tidigast tisdag dock, vissa onsdag till och med.

Det var väl det för nu. Blir kul det där.