Inför kvartarna i Monte Carlo

Händelserikt igår ändå, tycker ni inte?

Medvedev borta efter att ha haft show i sin match mot Khachanov. Kanske inte på det positiva sättet dock utan han var den sämsta versionen av sig själv. Den där bitterheten och desperationen blir en väldigt dålig kombination när han ska försöka prata med domare och funktionärer. Jag tycker att han faktiskt kommit till en nivå av dåligt uppförande nu där han borde få sig en rejäl avstängning för upprepade förseelser. Nu funkar inte atp-touren på det sättet utan spelarna, i alla fall de bra spelarna, kan uppföra sig exakt hur illa som helst. Det går inte att komma åt dem eftersom det i praktiken är de som bestämmer över touren. Men jag tycker det är dåligt det här. Det är en sak att vara ett svin och uppföra sig dåligt genom att slå sönder saker, skrika och då vidare. Men när man vänder sig mot funktionärer som Medvedev oftare och oftare gör, jag tycker inte det ligger i tiden riktigt. Det blir en typ av mobbing som jag inte tycker ska finnas numera. Sen har han oftast rätt i sak. Linjedomarna är sämst i hela världen. Huvuddomarna är kanske ännu sämre. I min värld borde man ganska snart börja titta på att helt ta bort domarna i en tennismatch, inklusive huvuddomarna. Det skulle gå utmärkt att automatisera precis allt och det skulle bli bättre. Men det vill nog egentligen inte spelarna. För då skulle det inte finnas någon på banan som de kan skylla ifrån sig på, som kan passa upp på dem, och som de kan lura sig själva är orsaken till att de inte räcker till själva.

Medvedev ute alltså. Överraskande, men för utgången av turneringen var han så klart inte relevant. På hardcourt kan han i bästa fall hota de bästa. På grus kan han inte göra det.

Den näst bästa spelaren som rök igår var Zverev som spelade en helt otroligt märklig match mot Tsitsipas där han i princip inte brydde sig. Märkligt håglös, Zverev. Han såg helt enkelt inte spelsugen ut. 7-5 5-0 för Tsitsipas som var exakta motsatsen. Han var sjukt koncentrerad. Men så fick Tsitsipas lite vinstfrossa och det i kombination med att Zverev bara körde på, han brydde sig varken mer eller mindre oavsett vad det stod. Så Zverev kom tillbaka. Det blev tiebreak. Där Zverev hade flera chanser att rycka åt sig initiativet tidigt men när han missade de chanserna så tok Tsitsipas över och jag skulle säga väldigt starkt av honom att ha med sig skallen hela vägen som han hade. Också tydligt att grus är skonsammare för Tsitsipas backhandsproblem. Jag tycker att grus är hans bästa underlag redan i grunden men nu när han har det tufft på backhandssidan, framför allt när han får tempo på sig, det blir bättre på grus.

Lite överraskande också att Rune slog ut Dimitrov i tre set. Desto mindre överraskande att han vann sina set i tiebreak och att han räddade ett par matchbollar på vägen. Ska jag vara helt ärlig så är det nog på det här sättet som Rune måste slå topp-10-spelare nu. Han är inte lika bra som dem, men han är överlägsen dem i skallen och när allt klaffar kan det lösa sig, även när han är lite sämre som jag definitivt tycker han var mot Dimitrov igår.

Sen var det spelare som vann också. Som de som ska spela final på söndag, Djokovic och Sinner. Det lite oroande kring den matchen är att det var något fel på Djokovic igår. Han uppförde sig precis som att han fått värmeslag. Han försökte konstant kyla ner sig och satt i slutet och skakade i pauserna. Vi får hoppas att en god natts sömn och några rötter i magen gjort honom gott.

Kvartar idag. Här kommer matcherna.

11:00 Tsitsipas-Khachanov 1,45-2,80 Bethard

Man ska inte lura sig på att det inte krävdes något från Khachanov för att slå Medvedev igår bara för att Medvedev var på dåligt humör. Khachanov är riktigt bra just nu. Här möter han dock en mardrömsmotståndare. 7-1 i inbördes för Tsitsipas och det är väl inte mycket konstigt med det. Khachanov får inte direkt det malande spel han vill ha här utan det blir stökigt och det kan väl spelstilsmässigt inte vara mycket sämre för honom. Matchen kommer ännu en gång spelas väldigt mycket på Tsitsipas villkor skulle jag säga. Sen har vi väl en punkt till också. Om det blir jämnt så är ju Tsitsipas också mycket starkare. Lite lustigt egentligen. Jag tror att Khachanov är fullt i nivå med Tsitsipas den här veckan rent spelmässigt men jag skulle säga att han ändå känns snudd på chanslös i matchen.

13:00 Sinner-Rune 1,14-5,60 Bethard

Vi börjar väl med inbördes möten här också. 2-1 för Rune. Är det jättegamla matcher då som inte är relevanta? Faktiskt inte. Sofia 2022 kanske inte betyder så mycket. Det var precis då som Rune tog sitt stora kliv upp till toppen. Men sen just här i Monte Carlo förra året och så var det ju jämnt i slutspelet förra året. Så det finns väl någonting. Någonting med Rune som Sinner kanske inte älskar. Men man ska ju förstås säga det. Sinner, han blir nästan bättre för varje vecka nu. Han är en helt annan spelare nu än han var när han slog igenom i slutet av förra säsongen. Och som sagt, han är väl kanske till och med bättre nu än när han vann Australian Open. Vetefan, han är kanske bättre än han var när han vann i Miami också. Man vet inte. Det skiljer för mycket mellan dem. Rune kämpar, frustar, sliter, och är nog bäst av alla när det hettar till. Men vad hjälper det när man möter någon som är så sjukt mycket bättre än en själv som Sinner faktiskt är. Jag håller med oddsen. Det är en helt given Sinner-vinst det här.

14:30 Djokovic-De Minaur 1,22-4,20 Bethard

Här har jag ett tips till De Minaur. Försök då Djokovic att springa. Och då inte genom att börja riskminimera och låta Djokovic styra spelet så att det ska bli så långa bollar som möjligt. Och ligg på, se till så Djokovic måste jaga ut i hörnen, och testa fysiken på honom, för det såg inget bra ut på den fronten igår. Djokovic krossade De Minaur i Australian Open förra året. En stor besvikelse minns jag då, De Minaur gjorde en sällsynt plattmatch. De Minaur vann enkelt i United Cup i januari i år. Det är deras två inbördes möten. Jag tror att det här är en spelare som passar Djokovic riktigt dåligt, särskilt numera när De Minaur också har en offensiv. Sen ska jag inte säga något annat än att Djokovic är mil bättre än De Minaur fortfarande men sett till gårdagen, är Djokovic i samma skick som han var igår, då är det varning här skulle jag säga. Kanske att den här turneringen också går under kategorin där Djokovic kan leva med att han inte vinner så blir det för jobbigt, vem vet hur han reagerar då.

16:00 Ruud-Humbert 1,32-3,40 Bethard grus

Stor framgång för Humbert att gå till kvarten den här veckan med tanke på hur tufft han haft det på grus tidigare men såhär blir det när man skaffar sig en bra ranking. Då kan man få grymma lottningar och det har Humbert sannerligen fått den här veckan. Har han någon chans här då? Spelstilsmässigt är det väl inga problem. Han kommer få tiden att smacka på som han vill göra. Problemet är väl snarare att han ska vara så bra och så säker för att slå igenom Ruud under några timmars tid på gräs. Det är att kräva mycket från en osäker rackare som Humbert det.

Där har vi dem, dagens kvartar. Mycket nöje mina vänner!