Inför Monte Carlo-finalen

Jag tänkte, jag höll faktiskt till och med på att skriva det i rubriken. ”Inför tråkfinalen”. Men jag tycker det hade varit fel. Visst känns det trist att vi inte får finalen som vi väntade på när både Sinner och Djokovic floppade igår. Men varför måste vi få den matchen nu? Och ska jag vara sådär riktigt ärlig, det var nog inte den här matchen den matchen skulle komma. Och var de ens värda att spela den? Sinner var definitivt värd att vinna turneringen. Hur han förlorade igår, det kan jag nog inte riktigt förklara. Eller jo, det kan jag så klart. En kombination av att Tsitsipas nu kommit in i sinnesstämningen att han inte riktigt ger sig igen, och att precis allt, jag menar verkligen allt, gick fel för Sinner igår. Inklusive ett feldomslut som helt och hållet avgjorde matchen. Intressant det där. Har ni provat att se en någorlunda stor fotbollsmatch som inte har VAR på sistone? Allsvenskan till exempel. Så fort man gör det så är diskussionen liksom över. Jag ser också baksidor med VAR. Som att man inte vet om det är mål när det blir mål. Att spelarnas ens vågar jubla fortfarande håller jag som obegripligt. Men när man ser en match utan VAR, då märker man att det kanske inte i varje match, men i nästan varje match sker något feldomslut som mer eller mindre avgör matchen. En felaktigt dömd straff, en straff som inte hittas, eller något annat helt avgörande. Offside givetvis. Vilka var det, det var väl Malmö som gjorde ett mål där målskytten var en meter offside i någon av de första matcherna. Hade domarna varit bättre, då hade man kunnat argumentera för att inte ta in videobedömning men när man får välja mellan att ha 30% lotteri i matcherna i form av överdrivna mänskliga bedömningar eller komma ner till 5% lotteri, också beroende på mänskliga bedömningar eftersom VAR inte alls är så bra som Hawkeye inom tennisen, det är fortfarande en människa som ska bedöma. Det spelar liksom ingen roll vilka baksidor som finns. 30% lotteri är för mycket inom idrott. Det är odiskutabelt.

Och för att återgå till tennisen. Om det inte funnits linjedomare i Monte Carlo, då hade Sinner varit i final idag. Med nära på hundraprocentig säkerhet. Så när finalen spelas idag baseras deltagarna, och den troliga vinnaren, på att ett felaktigt beslut som inte hade behövt tas togs. För självklart borde det vara Hawkeye även på grus och det redan nu. Det är som en fars som pågår det här att vissa stora turneringar fortfarande vill ha kvar linjedomare.

15:00 Ruud-Tsitsipas 2,25-1,65 Bethard

Vilken vecka för båda två. Ruud upp till plats sex i världen oavsett hur finalen slutar. Man fick ju lite ont i magen när man skrev det där. Ruud sexa i världen. Det ska inte de andra spelarna vara stolta över direkt. Tsitsipas åter in på topp-10 om han vinner klättrar han hela vägen upp till plats sju, bara enstaka poäng efter sexan Ruud. Återhämtning rankingmässigt för båda två alltså och en kvartsseedning väntar nu för båda två i Franska öppna, åtminstone om Tsitsipas vinner idag. Ruuds kvartsseedning i den turneringen är nog redan klar. Minns ni att Ruud var tvåa i världen för ett par år sen och faktiskt hade kunnat bli världsetta? Ibland kan man i efterhand tänka att man måste ha levt i något slags parallellt universum.

Ruud har aldrig vunnit en stor titel. Han har spelat fem stora finaler men inte vunnit någon. Oftast väldigt tufft motstånd i finalerna så klart. Tsitsipas har vunnit tre masterstitlar, senast här i Monte Carlo för två år sen. Fyra inbördes möten, 2-2. Den första på futuretouren 2016 när Tsitsipas vann en jämn match på grus i Italien. Sen vann Ruud på grus i Madrid 2021, och så två matcher på hardcourt. Tsitsipas vann i Kanada 21 och Ruud vann i Los Cabos i år. Två set i båda matcherna. Lite rörigt i de inbördes mötena alltså och jag kan förstå det för det är rätt svårt att utläsa vem av dem det här passar rent spelstilsmässigt.

För Tsitsipas del är det dåligt att möta någon som är så säker men ändå kan driva på spelet som Ruud. För Ruuds del är det dåligt att möta någon som inte riktigt vill ha några långa dueller som Tsitsipas, men samtidigt någon som också kan stå emot i de längre duellerna, så han måste hålla trycket uppe lite mer än han kanske är bekväm med, Ruud.

Hur blir det här då?

Jag tror att Tsitsipas överskattas lite på oddsen. Jag tänkte säga för att han slog Sinner igår men Ruud slog ju Djokovic så i så fall borde han också egentligen överskattas på gårdagen. Jag tror att oddsen är lite sneda bara då. Jag ser ingen riktig anledning till att Tsitsipas ska vara rejäl favorit här. Det är trots allt grus. Visst är Tsitsipas bäst på grus, men han är inte samma supergrusspecialist som Ruud så det är lite fördel Ruud av underlaget och det är inte som att Tsitsipas är någon slags överlägsen spelare här. Det är ganska jämnt mellan dem rent allmänt.

Sen kan det mentala vara en grel. Tsitsipas, ni vet. Han har hittat det igen. Ruud är inte den starkaste spelaren när det hettar till och alla stora finalförluster kan vara negativa för honom idag.

Tsitsipas är väl lite minifavorit då, men vi snackar mini. Ska man spela hade jag definitivt tagit Ruud.