Rankingen efter Monte Carlo

Tsitsipas vann. Helt överlägsen i finalen och jag läste nyss i vår kära facebookgrupp Tennisen att Tsitsipas har den näst bästa matchstatistiken i Monte Carlo, alla kategorier. Nadal låg på över 90% vunna matcher, Tsitsipas ligger på strax under det. Låg, lite lustigt. Man pratar redan om Nadal som att han lagt av men den här veckan ska han göra comeback…väl? Man tror på en sån sak när man ser den så att säga.

Rankingen var det. När de bästa spelarna inte levererar i en mastersturnering sker det alltid förändringar eftersom det är så många poäng som står på spel för spelare som har 3000-4000 poäng totalt någonting. Då blir ju 1000 poäng ganska mycket så att säga.

Finalisterna de stora vinnarna så klart men väldigt, väldigt stor effekt. Det beror på att det som synes är väldigt jämnt bakom Zverev. Andra halvan av topptian ligger inom 500 poäng. Så brukar det inte vara. Poängen var extremt viktiga för Tsitsipas som faktiskt låg lite knöligt till egentligen, även om han rent rankingmässigt låg strax utanför topp-10. Men tittar man på poäng inspelade i år så hade han bara drygt 500 sådana innan förra veckan vilket då placerade honom kring plats 30. Nu upp till plats åtta på årsrankingen men fortfarande jobb för honom att göra för att vara någon slags stabil topp-10-spelare vid årets slut skulle jag säga. Men med den här formen lär han ju ha en stabil grussäsong där det rasar in en del poäng. Han spelar Barcelona den här veckan. Barcelona där ingen av de bästa den här gången finns på plats. Djokovic och Sinner vilar, Alcaraz lämnade i helgen återbud precis som han gjorde till Monte Carlo. Han har ont i armen. Känns som att armen är hans svaga punkt hittills under karriären. Den är ofta tejpad och nu börjar han också lämna återbud på grund av den.

Rublev den stora förloraren som nu hänger på gärdesgården gällande att ens bli kvartsseedad i de största turneringarna. Inte alls orimligt dock. Han har inte haft någon särskilt stabil säsong hittills.

Rune som gjorde det så bra i Monte Carlo blir ändå spelaren som tappar mest men som ni ser. Ner till plats 12 är det otroligt jämnt. Rune har bara drygt 600 poäng upp till sjätteplatsen där Ruud ligger. Men självklart, det börjar märkas på Runes ranking att han inte haft det bästa senaste året. Tittar man på honom och De Minaur som ligger där på platts 11 till exempel. De Minaur är sexa på årsrankingen och känns mer eller mindre bombsäker på att bli topp-10 vid årets slut som han spelar nu. Rune är på plats 15 på årsrankingen och även om det inte är några jätteavstånd, De Minaur har 700 poäng mer inspelade i år. Mittemellan en masterstitel och en mastersfinalplats det som Rune ligger efter.

En annan spelare som just nu åker hiss neråt är Fritz och det känns ju väldigt rimligt. Hur blev han egentligen en topp-10-spelare under något år? Vissa saker förstår man bara inte riktigt.

Vem är den sämsta topp-20-spelaren då? Bublik eller Baez? Den kan man väl diskutera. Det enda man kan säga utan diskussion är i alla fall att ingen av dem borde vara rankad topp-20. Bublik lever på lånad tid dock. När hans poäng från vinsten i Halle förra sommaren försvinner kommer han landa runt plats 50 på rankingen. Där han kanske borde ligga skulle jag säga.