Veckans turneringar

Vi är redan igång. Och lite hände ju igår men det tar vi längs vägen. Det är dags att gå igenom veckans turneringar. För det är en fin tennisvecka det här också.

Vi börjar  med veckans riktiga turnering. Barcelona, normalt en av de absolut finaste 500-turneringar på året. Men kanske inte den här gången.

Alcaraz lämnade i helgen återbud för andra raka turneringen och är inte med. Det blev då en sån här lottningsomflyttning där Marozsan fick ta hans plats istället för en kvalförlorare. Nadal däremot, han lämnade igår besked om att han kommer spela. Lite lustigt kan jag tycka att en spelare som är anmäld till en turnering, och är på plats och tränar sen en vecka, måste berätta att han faktiskt spelar så att folk vet. Säger väl ganska mycket om osäkerheten kring honom numera. Det har gått så långt att alla förväntar sig att han ska lämna återbud.

48-lottning det här. Stort startfält för att vara en vecka bara alltså. Vilket gör att det var full fart redan igår med ett gäng matcher i första omgången. Ingen supernivå på de flesta av dem och det är väl grejen med årets upplaga av den här turneringen. Klart svagare än vad den brukar vara med bara tre topp-10-spelare på plats varav alla tillhör andra halvan av topp-10 så att säga.

Det ligger väl nära till hands att Tsitsipas vill fortsätta ånga på. Han kändes ju inte direkt sliten i söndag så att säga. Han träffade också rätt i lottningen den här veckan då han hamnade på Alcaraz del, Alcaraz som alltså inte kommer till start. Sen kanske ingen drömlottning att få Musetti redan i åttondelen men man ska inte överskatta Musetti. Jag tycker att det överlag ser jättebra ut för Tsitsipas om han orkar och det tror jag han kommer göra. Han brukar vara en maskin såhär års.

Så var det Nadals comeback. Han är på samma halva som Tsitsipas. Ska man ta honom på allvar eller inte? Det får han väl visa själv kanske. Oddsen tar honom sannerligen på allvar eller vad sägs om det här?

Man ska alltid vara försiktig med att helt misstro odds och självklart, man måste ha det som ett scenario att Nadal legat och käkat taggtråd i ett år och nu är hundra procent redo att bara köra. Det sägs också att han ska ha krossat Rublev på träning häromdagen. Så man ska ha med sig den möjligheten alltså. Men man ska också ha med sig att Nadal aldrig, jag skulle faktiskt säga aldrig, varit bra när han precis kommit tillbaka. Att han nu när han är mer illa ute än någonsin skulle vara det. Kanske inte troligt. Men vem vet. Som sagt, han kanske bara är bra, och krossar alla. Det hade ju varit lite kul. Vill man placera några kronor på Nadal eller någon av dem andra kan man förresten med fördel göra det här på Bethard genom att klicka på skylten med oddsen däruppe.

Ganska så behaglig inledning för Nadal med Cobolli men det handlar självklart enbart om hans egen status. Kan han inte spela riktigt förlorar han mot vem som helst, inklusive Cobolli. Sen De Minaur i andra omgången och just idag skulle jag säga att han absolut inte är favorit i den matchen, Nadal. Om han ser bra ut i dagens match mot Cobolli däremot, då kan det vara något helt annat. Om jag får gissa så tror jag att Nadal kommer kliva in på banan någon gång mellan 17 och 18 ikväll. Lite beroende på vädret. Det ska komma lite regn under den tidiga eftermiddagen som skulle kunna stoppa spelet och i så fall finns det nog till och med risk att det blir spel imorgon istället för Nadal men som sagt, jag gissar tidig kväll någonting som startttid.

På den undre halvan är en formsvag Rublev högst seedad. Ser väl rätt hyfsat ut honom lottningsmässigt tycker jag och ni vet, även om det mattats lite senaste året, Rublev är i grunden 500-turneringarnas konung så se upp för honom.

Ruud också på plats och med hans stegrade form kommer han säkert ta sig fram bra här i Barcelona. Jag tycker det ser jättebra ut för honom lottningsmässigt.

Det var Barcelona. Vi ska ta veckans andra två turneringar också lite snabbt. Vi hoppar över till Munchen.

Luftigt! De ser verkligen lita lustiga ut de här 28-lottningarna för det är ju liksom knappt några spelare med.

Men de har lyckats i Munchen i år med egentligen bättre topp än i Barcelona. Sämre bredd, men stark topp med Zverev och Rune.

Som alltid här i Munchen. Det är en skitdålig idé att spela grustennis utomhus i Tyskland såhär års. Många av oss minns nog Dustin Browns hoodie för några år sen när det regnade småspik och var snudd på minusgrader. Några minusgrader är inte att vänta i år men 6-7 plusgrader och regn hela veckan. Det är nog tur att det är en 28-lottning det här för det ska verkligen regna mycket varje dag under hela veckan. Tennisturneringar lyckas alltid ta sig igenom. Det är något magiskt över det där. Det löser sig alltid på något märkligt sätt men jag skulle säga att det inte kunde se sämre ut vädermässigt än vad det gör i Munchen den här veckan. Idag ser det vettigt ut men sen förväntas i snitt mer än fem millimeter regn per dag under resten av veckan.

250-turnering, risk att de bästa spelarna inte bryr sig så mycket, risk för skrällar. Men det ska väl samtidigt skilja otroligt mycket mellan de toppseedade spelarna och resten här. Vi får väl se.

Thiem utslagen. Han föll igår mot Spaniens 12:e högst rankade spelare och han måste väl lägga av snart. Han har de senaste veckorna pratat om att de närmaste månadernas resultat kommer avgöra hur han kommer göra sen, fortsätta eller inte. Det måste börja komma väldigt nära att lägga av nu. Helt otroligt egentligen. Den där handskadan på Mallorca för några år sen som knappt såg ut att vara något. Jag minns att jag direkt skrev att han säkert hade kunnat spela vidare men att han tog det säkra före det osäkra. Den skadan avslutade i princip hans karriär.

Och så avslutar vi med turneringen i Bukarest som…ja, undrar vad vi ska säga om den.

Här får man ju ifrågasätta vad man vill med 250-turneringarna. Det finns inte många bra sätt att säga att det här ska tilldra något större intresse när man har turneringarna i Barcelona och Munchen samma vecka. Sen tror jag att mindre turneringar har en framtid, men då måste man nog göra om kategorierna lite. De turneringar som satsar och som drar toppspelare, de borde ha en kategori där det spelar mer eller mindre roll för toppspelarna hur det går. Någonstans mellan 250 och 500 kanske när det gäller poäng och status. Och så borde man nedgradera de svagare 250-turneringar till typ 200 eller 150, en kategori mellan challenger och atp där spelarna kämpar för att ta sig upp till de riktiga atp-turneringarna.

Själva startfältet och turneringen här, nja, ingen kommer kolla. Vi lämnar den.