Dagens Nadal

Det är väl inte ofta som fokuset under en tennisdag hamnar så tydligt på en enda spelare som idag? Vem bryr sig om alla annan tennis idag liksom? Det är ju Nadal som vi bryr oss om.

Nästan full pott skulle jag säga om hans comebackmatch igår. Man var ju lite benägen att knäppa av i det första gemet då det såg ut som att han inte kunde spela överhuvudtaget men sen kom han igång och jag skulle säga att det såg så bra ut som det hade kunnat göra. Han höll igen i serven. Han kunde spela på ett sätt där det inte sattes någon press på hans fysik överhuvudtaget men jag tycker att det såg slagmässigt väldigt bra ut. Och av det lilla man kunde se något av fysiken, han kunde ju röra sig. Jag tycker inte det såg sämre ut än det gjorde senast han spelade för något år sen. Man ska också veta att Nadal under den sista delen av sin karriär inte baserat särskilt mycket av sitt spel på fysiken utan det har handlat om att man blivit så väldigt bra slagmässigt att han kunnat klara sig även när fysiken övergett honom sen några år.

Motståndet måste också nämnas. Cobolli var alldeles för dålig för att överhuvudtaget ge Nadal något tuggmotstånd så ja, med tanke på dessa förutsättningar såg Nadal så bra ut som han kunde men Cobolli var liksom inget bra, så det går inte att riktigt veta vad som händer när någon börjar bråka lite med Nadal rent spelmässigt. Det får vi se idag.

16:30 De Minaur-Nadal 2,10-1,70 Bethard

Igår klev han in på banan lite innan klockan 17, Nadal. Vi kan nog vänta oss något liknande idag. Inte innan klockan 16 men troligen lite senare, jag gissar 16:30 som tidigast.

Nu hoppar motståndet upp. De Minaur är rankad elva i världen men är så bra som sexa på årsrankingen och han kommer om jag får avgöra smått garanterat vara topp-10 vid årets slut. Kort sagt, om han inte är den bästa spelaren i startfältet i Barcelona så är han i alla fall väldigt nära det. Rublev åkte ju ut med dunder och brak igår så det är väl bara Tsitsipas som kan utmana. Okej då, Ruud också. Bra är han i alla fall, De Minaur.

Men är det någon toppspelare som Nadal skulle kunna slå idag så är det kanske ändå De Minaur.

Dels så är grus inte direkt De Minaurs bästa gren. Han har minusstatistik på underlaget på atp-nivå. Hans spelstil passar väldigt dåligt för grus. Kanske lite bättre nu när han hittat en bättre offensiv till i år men jag brukar alltid prata om tyngd i spelet som något av det viktigaste på grus. Svårt att riktigt förklara vad det är, men det handlar väl i stora drag om att kunna sätta lite höjd i bollen och hålla tryck på motståndaren utan att behöva ha några slags små marginaler. De Minaur spelar otroligt flackt, han saknar helt förmågan att sätta överskruv i sina slag. Han kan absolut slå hårt, men då är det flacka, hårda slag som kan avgöra en bollduell. Sen är han säker också, men det handlar om att han kan stå långt in i banan och hålla tempot uppe med samma flacka slag. Det är inget bra på grus det där utan det är helt enkelt mycket mer effektivt att ge sig själv lite mer tid genom att stå lite längre bak än på andra underlag och att kunna hålla en bra marginal över nätet.

Så för Nadals del idag, klarar han bara av att få tyngd i spelet, då borde han kunna få ganska bra snurr på De Minaur som riskerar att hamna lite för nära baslinjen och då bara kunna mota tillbaka. Inget bra sätt att hantera Nadal på.

Men självklart. Nadal ska, efter att knappt ha spelat tennis på flera år, besegra en av världens absolut bästa spelare. Det är tufft, men jag tror faktiskt han klarar av det.