Fredagsblogg

Mycket har handlat om Nadal i veckan och vi får ju börja med honom i den här fredagsuppsamlingen så klart.

Det gick inte mot De Minaur. Han började dåligt, kom sen tillbaka och var med hela vägen i första set men det kändes väl inte riktigt som att det skulle gå vägen. När De Minaur sen fick med sig setet så kändes det precis som det blev. Jag ska inte säga att han gav upp omedelbart, Nadal, men han visste att han inte skulle försöka. Efter matchen fortsatte också den trenden, eller vad man ska kalla det. Men på ett ganska överraskande sätt måste jag säga. Nadal sa ganska snabbt efteråt att det var hans sista gång i Barcelona och han började direkt prata om Franska öppna som något slags gladiatorspel där han skulle leva och dö ute på banan ungefär. Att turneringen i Barcelona, den var viktig för honom, men inte värd att dö för att prestera i. Men att Franska öppna, då jävlar ska det sista krämas ut, om han så dör på kuppen. Nu tror jag inte han kommer dö. Det där är så klart bildligt talat, men jag har aldrig hört Nadal prata sådär. Inom honom tror jag definitivt det varit sådär ibland. Det var nog det som gjorde att man under en period visste att han i princip inte kunde förlora vissa matcher, för man visste att han skulle göra det som krävdes, oavsett vad som krävdes. Jag har dock aldrig hört honom prata sådär förrän nu och ja, spännande inför Franska öppna. Man ska nog inte vara alls säker på att det blir hans sista turnering. Han är ju inte mycket för att ge upp så att säga och går det dåligt, då kommer han tänka att han måste försöka bli bättre innan han slutar. Om det går bra, då kommer han väl tänka att han måste försöka med något mer. Som han pratade efter matchen mot De Minaur dock, i hans huvud just nu är nog Franska öppna sista turneringen, och han verkar ha i sin tanke att han inte bara ska dit och ta farväl utan han ska försöka spela, vinna, också. Där måste jag också lägga till att jag inte tycker han försökte allt som gick i sina matcher i Barcelona. Det här var lite test för att känna om slagen funkade. Jag tror han tyckte att de gjorde det faktiskt. Om han sen kopplar på skallen och fysiken i Franska öppna, otroligt svårt att bedöma vad nivån då blir, men man vet inte. Man vet verkligen inte. Man kan inte säga att det är helt självklart att han inte kommer räcka till. Sen, på tal om att man inte vet. Den där bedövningsturneringen, Franska öppna för två år sen när han sövde ner foten i ett par veckor för att kunna vinna turneringen. Man vet inte. Kanske är han beredd att göra en sån sak en sista gång. Att bedöva eventuellt krånglande kroppsdelar för att kunna ge sig ut i en sista strid, kosta vad det kosta vill.

Nyfikenhet, det är min känsla efter att ha följt Nadal under den här veckan. Och jag måste väl bara säga det. Tänk om. Tänk om han kommer tillbaka och vinner en sista titel och sen packar ihop. Då är vi uppe på en av de stora idrottshändelserna någonsin och det hade man ju velat. Inte troligt, men med tanke på hur han uttalade sig, han har nog i alla fall tanken på det själv. Det kittlar.

Det ska spelas kvartsfinaler i Barcelona idag.

  • Tsitsipas-Diaz Acosta
  • Fils-Lajovic
  • Ruud-Arnaldi
  • Etcheverry-Norrie

Det låg lite på lut att det här skulle bli en svag turnering och så blev det. Många av de lite bättre spelarna har floppat och det är finalisterna i Monte Carlo som är kvar i stort sett. Blir inte finalen mellan Tsitsipas och Ruud av, då kan vi bara bokföra Barcelona som en riktig floppfemhundring.

I Munchen snöade det igår, men trots uselt väder emellanåt är man framme vid kvartar där också.

  • Zverev-Garin
  • Fritz-Draper
  • Felix-Struff
  • Rune-Husler

Det är faktiskt nästan så att nivån är högre i Munchen än i Barcelona trots att dubbelt så många poäng är på spel i Barcelona. Lite knepigt kanske. Samma sak i Munchen som i Barcelona. Det finns två bra spelare kvar och blir finalen mellan dem av, då är det väl inte så tokigt. Zverev-Rune är en jättefin 250-final men blir den matchen inte av, då är det väl plötsligt en lite halvt ointressant helg som väntar. Eller ja, jag ändrar mig. Nivån är inte nästan högre här än i Barcelona. Den är klart högre men några rätt starka kvartsfinalister i Fritz, Draper, och Felix. Sen kan väl gruskunskaperna på de två förstnämnda diskuteras kanske men ändå.

I Bukarest har det varit ännu sämre väder än i Munchen och de är inte ens framme vid kvartsfinaler där. Eller ja, fyra kvartsfinalister är klara. Fucsovics, Moutet, Tabilo, och Fonseca. Ni kanske hör. Vilket nivåmässigt mörker.