Madridlottningen

Jag ljög i morse. Jag hade fått för mig att Alcaraz lämnat återbud till Madrid också men så var det ju inte. Det fick räcka med Monte Carlo och Barcelona. Preliminärt i alla fall. Hans finns med i lottningen som nyss kom ut och jodå, vi ska titta på den.

Alcaraz kommer på den undre halvan, andrasidan. Här har vi Sinners halva. Förstaseedad för första gången i en stor turnering, Sinner. Lär nog inte vara den sista. Borde vara lite revanschsugen också. Hur han lyckades misslyckas med att vinna Monte Carlo som den turneringen utspelade sig, det kan man väl såhär i efterhand tycka var lite konstigt. Det var inte direkt en fråga om vem som var bäst i semifinalen mot Tsitsipas. Det var en enda stor fråga om hur Sinner inte kunde vinna.

Varför bilden är dimmig? Dåligt med bläck i kopieringsapparaten hos atp kanske. Jag vet faktiskt inte, men den ser ut sådär helt enkelt. Skyll inte på mig.

Sinner på samma kvart som Ruud med Dimitrov också på den kvarten. Spännande. Så fram till kvarten, överkomligt för Sinner. Från kvarten och framåt, då kommer han få slita. Hoppas att matchen mellan Ruud och Dimitrov blir av. Den hade varit fin.

Kom förresten ihåg. Det är Madrid det här. Bara 650 meter över havet visserligen som inte är supermycket men av någon anledning spelas det som att det var riktigt hög höjd. Bollen flyger supersnabbt genom luften och vissa spelare gynnas, andra gör det inte. Alcaraz har tidigare visat att han klarar det väldigt bra. Kanske ingen skräll. Sett till hans spelstil är det här perfekt. Sinner har ännu inte varit i final här i Madrid, ingen skräll kanske. Han har ännu inte ett fullt år som en av de allra bästa bakom sig. Men kanske lite frågetecken kring hur bra det här med hög höjd passar honom. Jättebra så klart att få lite extra skjuts i serven och hans superhöga tempo borde bli ännu tuffare här i Madrid men lite risk kanske att bollarna kan flyga lite för honom och han kan bli osäkrare. Men han är en superhjälte nu för tiden, Sinner. Han klarar det. Tror jag i alla fall. Man ska ha med sig i alla fall. Det är en lite speciell turnering, det är inte vanliga grusförutsättningar vilket jag generellt tycker är kul. Tänk det året då de spelade på blått grus till och med. Då var det kaos på riktigt. Snabb bollflykt och alla halkade omkring på gruset som på något vis reagerat på färgen. Det var festligt. Vem som vann det året? Det förstår vi nog alla. Snabb bollflykt och halkigt, jorå, Federer vann och i finalen slog han varken Nadal eller Djokovic utan Berdych. Sen hotade Nadal och Djokovic att bojkotta turneringen nästa år om de inte bytte tillbaka till vanligt grus och jodå, det blev bara en upplaga med blått grus. Vilka torskade då Nadal och Verdasco mot det där året? Nadal mot Verdasco i åttondelen. Det var väl enda gången Verdasco slog honom tror jag. Djokovic fick rejält med stryk av Tipsarevic i kvarten. Den som kunde det där, den mår nog inte så bra. Det var nog något litet fel på det där underlaget i alla fall.

Medvedev, Tsitsipas, De Minaur och självklart, Nadal. Nadal som har det här som sin överlägset sämsta grusturnering med bara fyra vinster under under de 14 år som den spelats på grus. Han vann en gång på hardcourt också. Det här var ju en hardcourtturnering fram till 2009. Hardcourt i Madrid. Det var ju lite konstigt kanske. Det här är väl förresten egentligen masterslicensen som Hamburg hade som flyttades till Madrid 2009. Medan hardcourtturneringen var Stuttgarts tidigare licens som sen flyttades till Shanghai. Äh, vi skulle skriva om lottningen ja. Det tyder på väldigt hög ålder när man börjar rabbla tennishistoria likt Björn Hellberg. Inte bra.

Nadal var det.

Som han berättade om förra veckan. Det är i Franska öppna han ska ladda på allt han har så det här är väl också preparering för honom men någonting säger att han inte skulle ha något emot att det fungerar lite bättre här än i Barcelona även om Barcelona inte alls var någon katastrof. Han tar inga wildcards förresten, Nadal utan han använder sin skyddade ranking de här veckorna. Varför är man inte överraskad. Det ska vara hederligt så att säga. Blanch i första omgången. Någon enstaka kanske känner igen namnet. Ulises Blanch vann för ett gäng år sen en challenger från precis ingenstans men har väl innan och efter det aldrig riktigt hållit på den nivån. Det här är dock inte han utan det är hans 16-åriga lillebror som spelar på futuretouren i Spanien och nog är rätt lovande. Men ja, även om det kanske inte är någon dröm för Nadal att möta en snorunge som han liksom inte får förlora mot, den här killen kan han nog inte förlora mot alldeles oavsett vad som händer. Sen lite tråkigt tycker jag att han får De Minaur igen. För båda två egentligen. Kanske att han har lite bättre chans den här veckan, Nadal och han var ju inte långt ifrån i Barcelona men det hade varit roligare att få se honom mot någon annan. Det hade ju varit superkul att få se honom mot Tsitsipas i åttondelen men tyvärr rätt tuffa matcher där som han i så fall ska ta sig förbi, Nadal i form av De Minaur och Tiafoe så han skulle nog då kanske vara i lite dåligt skick om han skulle få möta Tsitsipas så känns tufft. Tsitsipas mötte förresten Lajovic för bara några dagar sen i Barcelona och var rejält illa ute så kanske lite varning där. Tsitsipas har krämat ut väldigt bra resultat senaste veckorna sett till hur han spelat. Sånt ökar alltid risken för att gå på en pump.

Hur är Medvedevs humör den här veckan då tro? Arnaldi ska han väl klara. Korda är sen en riktigt tuff motståndare för honom. Mer passande motstånd för Medvedevs del i åttondelen dock så matchen mot Korda där blir nyckeln för honom för att kunna nå kvarten.

Två år är det nu sen Alcaraz slog Djokovic just här i Madrid i en av de bästa tennismatcher jag sett överhuvudtaget. Han vann sen också finalen det året. Och han vann ju förra året också även om det då gick lite enklare. Struff i finalen, Coric i semi, Khachanov i kvarten, Zverev, Dimitrov, och Ruusuvuori. Och då ska man väl veta att både Zverev och Dimitrov då inte var en skugga av vad de är nu så det var väldigt enkelt för Alcaraz förra året men dubbel regerande mästare här i Madrid alltså och det finns någon logik i det. Är det någon som gynnas av förutsättningarna här så är det definitivt Alcaraz av toppspelarna i alla fall.

Musetti är bra och kapabel för sin seedning men knappast några problem för Alcaraz om inte han själv är alldeles för dålig. Sen kanske den oslagbare Struff i åttondelen. I så fall en repris på förra årets final som Alcaraz vann i en tresetare. Att Struff skulle orka med något mer än att ta sig dit är dock knappast troligt efter förra veckan. Jag tror han mycket väl kan ryka mot vinnaren av Munar och Borges. Håll koll på oddsen där skulle jag säga. Är Struff någon slags betydande favorit är det läge att gå emot honom. Jag tycker lottningen fram till kvarten ser bra ut för Alcaraz.

Rune och Rublev, två spelare som inte är uppe på sin topp precis, på samma åttondel. Och inte jättemycket motstånd där så någon av dem lär ta sig till kvarten mot Alcaraz. Alcaraz-Rune är väl alltid lite kul.

Zverev var inget bra överhuvudtaget i Munchen men jag hade heller inte förväntat mig något annat. Förhållandena passade honom inte och jag vet inte, det känns som att han bara spelar den där turneringen varje år för att folk inte ska få en chans att hacka på honom, typ. Han har väl vunnit den men normalt känns det som att han har det lite tufft på hemmaplan. Bättre förutsättningar för honom här. Raka motsatsen skulle jag säga. I Munchen blytungt, här väldigt lätt. Zverev har vunnit här tidigare och av de bra spelarna är han en av de som gynnas mest skulle jag säga. Lite halvtaskig lottning med Coric som visserligen sladdar formmässigt, eller om det är nivåmässigt kanske, han är inte så bra längre men han har presterat här i Madrid tidigare och visst har han kapacitet. Så där kan han ju bli lite pressad, Zverev. Etcheverry eller Shapovalov kanske, också lite lurigt. Shapovalov inget bra på grus, men ska han få till det på grus någonstans så är det givetvis här i Madrid. Känns som att han snart skulle kunna hitta en bra turneringar för att hamna på rätt spår igen. Han letar efter den. Och lite läge här kanske. Överlag tycker jag ändå det ser väldigt bra ut för Zverev. Paul eller Cerundolo i åttondelen är en jättefin lottning. Håll lite koll på Karatsev som var i semi här förra året dock. Även om detta bara är hans andra turnering i år. Han har inte spelat sen Brisbane första veckan och det känns väl lite desperat detta kanske. Inget resultat här och han ryker från topp-100 när han tappar sina poäng från förra året.

Högst upp på undre halvan var vi en riktigt svag åttondel med Hurkacz, Draper, Fils, Baez, Monfils och Fritz. Men svag del innebär ju oftast att det blir jämnt och inget undantag här. Lite varning för Hurkacz skulle jag säga som har okej form och spelstilsmässigt borde de här snabba förhållandena vara mumma för honom. Bra lottning hela vägen för honom egentligen. Till och med lite semifinalchans på honom skulle jag säga.

Så. Nu får det vara nog för nu. Visst blev man lite sugen på den här turneringen ändå?