Inför onsdagens Madrid

Man hade ju hoppats på Nadal redan idag. Han brukar gärna vilja gå in tidigt i turneringarna för att få sitt matchande så utspritt som möjligt men kanske att det var på den tiden han visste att han skulle gå långt. De två matcher han förväntas spela i den här turneringen, det kanske inte spelar så stor roll om de spelas på tre eller fyra dagar.

Ingen Nadal idag, men massor av andra blåbär, tänkte jag säga. Men nej, det är så klart inte blåbär. Inte bara i alla fall.

Start klockan 11 som alltid och vi kan väl säga det direkt. Precis som nästan alla större tennisturneringar numera, det är damtennis samtidigt, så spelschemat kan emellanåt vara svårt att riktigt förutspå.

Men matcherna som startar klockan 11 kommer förstås starta just 11 eftersom det är första match på de banorna. Vädret ser bra ut idag och imorgon förresten. Ganska kallt, knappa 20 grader, men inget regn. Regnet kommer sen framåt helgen och det ska vara påfallande kallt under hela turneringen. I mitten av nästa vecka kan det bli mellan fem och tio grader någonting. Så brukar det väl inte vara i Madrid. Det ser också otroligt regnigt ut nästa vecka med någon dag där det ska falla tolv millimeter. Inga problem dock eftersom det är mot slutet av turneringen för här i Madrid finns det ju tak att skjuta över.

Jag var tvungen att kolla Daniels ranking. Han har inte haft de där riktiga superturneringarna som han sen lever på i ett år på ett tag är min känsla och han ligger just nu strax innanför hundrastrecket. Dags för honom att göra det igen kanske. Han är överprestationernas mästare. Jättefin lottning här i alla fall. Vukic är lite bättre honom men ingen höjdare på grus, Vukic medan Daniel är bättre på grus än på andra underlag skulle jag säga så ska han väl kunna klara det där kanske, Daniel.

Blir en lång dag det här om jag ska försnacka alla helt ointressanta matcher på det där sättet. Men varför inte.

Sen Navone, ni minns att jag skrev om honom häromdagen va? Hur han utnyttjat de allra svagaste turneringarna till att hamna alldeles för högt upp på rankingen, strax före spelare som Popyrin. Nu får vi väl se här hur det ligger till. Jag håller helt med oddsen, Popyrin är favorit trots att han missgynnas av underlaget. Intressant att se hur Popyrins serve kan bita. Lite i skymundan, i brist på servekanoner, är han numera en av de bästa servarna på atp-touren.

På tal om ranking. Munar är en riktig älskling för folk som spelar på tennis. Han är snart 27 år gammal och har aldrig varit topp-50 på rankingen men värderas ändå konstant som att han vore det. Undrar när han ska slå igenom egentligen. När han fyllt 30 kanske. Det kan ju gå. Det har hänt. Sen ska jag säga att jag i någon mån också är med på det där tåget. Jag har väldigt svårt att förstå att han inte fått ut lite mer. Han har egentligen allt men han får liksom aldrig riktigt ihop det. Och han är väl också lite tunn. Ingen vidare serve och i spelet kämpar han mest utan att kunna driva på särskilt mycket själv. Men som sagt, jag håller lite med, jag tycker också han borde vara bättre. Borges, han är väl lite tvärtom. Jag tycker inte han är jättebra. Troligen inte så många andra heller. Men han var nyligen just topp-50 och är nu strax utanför. Men tittar man på oddsen där. Borges är bevisligen bättre, 20 platser före Munar på rankingen. Han är lika bra på grus som på hardcourt skulle jag säga. Ingen direkt form på någon av dem. Det finns liksom inget att gå på som gör Munar till klar favorit som han är på oddsen. Mer då att man tycker att han borde vara bra. Hemmaplan förstås men det betyder väl i stort sett inget. Det kommer inte vara någon publik på den matchen.

Spaniens bredd inom tennisen blir sämre och sämre. Vi minns 80-talisterna där det ibland fanns 20 spanjorer med topp-100-kapacitet. Men efter det, 90-talisterna, inte alls samma sak, och 00-talisterna, troligen ännu värre. Det gör att spelare som Landaluce nu får chansen i alla såna här turneringar. 18 år gammal. Visst kan han nå atp-touren. Men ingen blivande superhjälte direkt. Han spelade i Barcelona också förra veckan och fick där stryk av dansken Hardt som inte är så bra. Altmaier iskall formmässigt men här ska han väl få en gratisvinst.

Safiullin-Seyboth Wild den första lite mer rejäla matchen. Jag trodde Seyboth skulle få en flygande start på gruset efter sitt fina spel på hardcourt i början av året och sen också i Indian Wells och Miami. Men så blev det inte. Två ganska svaga insatser från honom i Bukarest senast. Man ska veta dock. Fram till i år är grus det enda underlag som Seyboth överhuvudtaget kunnat spela på. Så han ska väl komma igång. Safiullin är 40 i världen nu. En riktigt bra spelare med andra ord. Och precis som spelaren han klonats från, Davydenko är han bra på grus trots att han har en spelstil som borde vara helt värdelös för grus. Han gillar ju tempo och att avgöra poängen, Safiullin så Madrid borde passa honom bra. Håll lite koll där skulle jag säga.

Rinderknech-Shevchenko då? Nej, här går gränsen. Den kan jag inte försnacka med sisådär 200 ord. De är skittråkiga.

Måste vara ett bra odds på Van Assche. På grus är han en bra spelare på den här nivån och Bergs är totalt oprövad på högsta nivå. Han ska väl passa sig lite för odds som är för bra för att vara sanna. Oddset på Van Assche är lite på gränsen.

Monfils är en spelare jag definitivt skulle spela idag om jag spelade. Darderi är en av de där challengerspelarna som gjort något bra resultat på atp-nivå och på det hittat en alldeles för hög ranking. Känslan är att Monfils inte alltid fått till det här i Madrid men de snabba förutsättningarna borde ju passa honom larvigt bra. Att få lite extra på serven och sen spelar det nog ingen roll för honom att det också går lite snabbare i spelet. Han ska verkligen slå Darderi i alla fall.

Karatsev alltså tillbaka här för att försvara sina poäng från förra året men jag tror det är ett önsketänkande. Han har inte spelat sen januari och även om Marozsan kanske inte är en av fältets bättre spelare, jag håller med oddsen. Osannolikt att Karatsev ska klara av det.

Botic som har så svag form får en jättechans idag men stämmer verkligen det där? Visst är Eubanks lite för dålig för atp-touren och grus, inte så bra heller. Men serven. Han har en av de absolut bästa servarna inom tennisen numera och med lite hjälp av luften, han kan bli väldigt svårbruten. Och Botic, det är liksom inte så bra där just nu. Skrällchans.

Draper såg väl inte superbra ut förra veckan i Munchen men han pressade ändå Fritz till ett tredje sets tiebreak. På tal om servar. Drapers serve är underskattad. Men han är dålig på grus och därmed lite utsatt här. Kokkinakis är kanske inte den kapabla spelaren han var för några år sen men räkna inte bort honom idag.

Hassan. Jag minns när pandemin precis kommit och några tyska spelare låste in sig i en tennishall och spelade matcher mot varandra som såldes till spelbolagen. Ett fantastiskt första initiativ. Jag minns hur det där, det var ju skittråkigt att kolla på, men det gav ändå något slags hopp. När det var som deppigast såg man ändå att det kunde hända något. Hur fan överlevde man dagar utan sport som det var då förresten? Må vi aldrig få ett svar på den frågan i form av att det ska hända igen. Men i alla fall. Hassan var med där tillsammans med Brown, Hanfmann, Choinski, det var några tyskar. Och jag minns att jag funderade över hur han kunde vara så usel. Jag hade sett honom tidigare, men då inte tänkt så mycket på det. Det finns ju många dåliga tennisspelare så att säga. Sen dess har han faktiskt fått till det lite bättre och är nu nästan topp-150 vid snart 30 års ålder. Men på den här nivån, han ska vara alldeles galet på tok för dålig. Ska vara fri lejd för Coric.

Nakashima har fått till det ganska bra senaste tiden. Bra möjlighet här också. Bagnis är ingen jättespelare på den här nivån direkt och borde passa Nakashima bra också att möta en så temposvag motståndare. Rätt fint odds på Nakashima där.

Klein-Llamas Ruiz, det är väl en sån där match som kanske inte så många kommer kolla på heller. Llamas Ruiz en annan av de lite yngre spanjorerna födda på 00-talet som kommer bli en besvikelse. Eller jag, nu pratade jag ju om bredd. Han är en av de som kanske når atp-touren men det är liksom inga superspelare de får fram direkt. Klein har haft en väldigt fin utveckling. Under ett gäng år fick han knappt vara med på challengertouren men 26 år gammal är han nu en riktigt bra och kapabel spelare där. Inte många som klarar av att få till den höjningen.

Shang har precis fyllt 19 år och är nästan topp-100 i världen. Han kommer bli den bästa kinesen tror jag. Hittills ska man väl säga. De börjar poppa till sig de nya kinesiska idrottsmännen förresten. Häromdagen såg jag en tatuerad kines i friidrott, har ni sett en tatuerad kines förut? Trodde det var olagligt. Shang är också lite stökig med piercings, kepsen på sned osv. Det där gillar man ju. Att se lite mer avslappnade kineser. På tal om stökighet, han har Martin Alund som tränare. Inte svensk, men argentinare som var en rätt medelmåttig tennisspelare för ett gäng år sen och han var väl inblandad i en del smuts också. Men numera alltså tränare till en av de mer lovande tennisspelarna. Så kan det gå. Moutet har haft stora problem med skador senaste åren och inte kunnat slå sin backhand ordentligt men nu börjar det väl bli bättre och då ska han vara en riktigt bra spelare på atp-nivå men lite väl stor favorit på oddsen idag skulle jag säga.

Och så avslutar vi detta maratonförsnack med Diaz Acosta, som jag tycker är överskattad, och Shapovalov som är supersvag på grus men borde han väl inte kunna få till det i Madrid? Borde vara en bra chans för honom det där tycker jag.