Inför åttondelarna i Madrid

När de gjorde om mastersturneirngarna till tvåveckorsevents kalkylerade man ju kallt med att det inte skulle komma fler såna här superdagar utan att man skulle vara lite mer varsam med matcherna andra veckan. Och på så sätt få action under lite fler dagar. Men man har istället valt vilodagar och därför, idag får vi ännu en sån där riktigt grym mastersdag. Inte en torsdag, som det brukar vara, utan en tisdag.

11:00 Rublev-Griekspoor 1,42-2,90 Bethard

Griekspoor skickade ut Rune häromdagen och därför blir den här kvartsfinalen lite luggsliten. Eller? För hur mycket man än lurar sig på Griekspoor. Han ser ju inte särskilt bra ut. Han har visat många gånger att han kan höja sitt spel och pressa eller till och med besegra bättre spelare. Det är mot sämre spelare det ibland kan vara lite bökigt för honom. Då har han en tendens att falla in i sin normala nivå så att säga och bara vara medelmåttig. Rublev en bit kvar till sin bästa form skulle jag säga men otroligt bra chans för honom att nå kvarten här med tanke på motståndet givetvis.

11:00 Medvedev-Bublik 1,19-4,80 Bethard

Jag tror jag kallade Bublik för gubben i lådan igår och sällan passar väl det uttrycket bättre. Man vet aldrig. Man kan gissa. Om det är riktigt snabba underlag är det lite större chans att han kommer med en vettig insats men man vet aldrig. Här i Madrid åtminstone snabb bollflykt och visst kunde det tala för att han skulle få lite bett i serven men att han skulle vinna två matcher, jag trodde det inte. Även om det kanske inte varit Federer och Nadal han slagit direkt. Han brukar ha rätt rejäl respekt för sina ryska vänner, Bublik, och Medvedev den han har mest respekt för. Jag tror vi kan få se ännu en sån där match där Bublik inte ens försöker av någon slags mindervärdeskomplex. Medvedev förresten. Kämpade på bra mot Korda igår. Såg länge väldigt bökigt ut men han lyckades krångla sig vidare. Det är det han har att välja på när det är grus. Han kan i princip inte spela bra, frågan är bara om han ska orka krångla eller inte orka krångla.

12:30 Hurkacz-Fritz 2,10-1,72 Bethard

Två spelare som sett lite bättre än förväntat ut hittills. Baez mött lite bättre spelare och bra gjort av honom att stå upp så bra i bollandet som han gjorde mot Baez i förra omgången. Ingen av dem är särskilt bra på grus. Båda två servar bra och Madrid ska vara bra för dem. Hurkacz den i min mening bättre spelaren, som kanske är ännu mer missgynnad av grus än Fritz egentligen, men han har samtidigt den lite bättre formen. Den som returnerar bäst kanske? Båda två kommer serva bra men får men till returnerandet lite bättre, då är man nog nära att vinna den här matchen.

14:00 Zverev-Cerundolo 1,22-4,40 Bethard

Han har hittat någonting senaste veckorna, Cerundolo. Jag vet inte om man har fel förväntningar på honom. Jag förväntar mig att han ska vara ett riktigt starkt kort så länge det är grus, oavsett nivå, men kanske att han nu egentligen är på sin normala nivå. Att han under ett par år möjligen överpresterade lite. Bra åttondelsfinal för honom här i alla fall men lottningen kunde väl vara bättre. Zverev är klart mer svårslagen här i Madrid än på många andra ställen och hur Cerundolo ska få ihop det här med tanke på hur mycket Zverev får på sin serve. Det blir väldigt tufft. Cerundolo kommer behöva vara mer överlägsen i spelet än vad han klarar av.

15:30 Sinner-Khachanov 1,22-4,20 Bethard

Inte den mest stabila insatsen av Sinner sent igår kväll men samtidigt är det väl något det där, att ligga under med break och motståndaren servar för setet utan att det ska kännas som att det är någon direkt fara på taket. Jag tycker dock man såg lite av vad som kan hända. Sinner spelar med rätt små marginaler även mot svagare motstånd. Det gör att han ibland vinner väldigt överlägset men ibland kan han också fastna i lite jämnare matcher än han borde. Khachanov har väl aldrig gjort något riktigt stektakulärt i Madrid men den här typen av bra men inte superbra servare är farliga om de får till det här. Sinner bättre på allt men som sagt, marginalerna. En dålig dag och Khachanov kan hänga med ganska länge.

16:00 Alcaraz-Struff 1,17-5,00 Bethard

Superstruff! Går inte att säga så mycket mer. När han var under maximal rankingmässig press vann han i Munchen och är nu i åttondelsfinalen här. Spelmässigt är han definitivt uppe precis där han har möjlighet att vara. Han kan inte vara bättre än han är just nu. Otroligt imponerande. Alcaraz har haft det väldigt enkelt hittills. Han muttrar lite över att han inte är helt hundra fysiskt men jag vet inte, man kanske inte ska härma Nadal på precis allt. Repris av förra året final. Det är nog lite större chans att Struff vinner idag ändå, helt utan att det finns någon direkt chans.

17:00 Ruud-Felix 1,28-3,60 Bethard

Lite flyt igår, Felix när Mensik inte var i skick att spela tennis men starkt gjort av honom att ta sig till den här åttondelsfinalen och kanske är någon slags liten återhämtning på gång för honom. Han segar sig lite uppåt mest hela tiden för närvarande. Ruud är bombsäker just nu. Riktigt bra odds det där skulle jag säga, 1,28. Jag har enormt svårt att se att Felix ska kunna hålla ihop säkerheten i bollandet här.

21:30 Nadal-Lehecka 1,90-1,90 Bethard

Och så kommer den till slut. Den match som nog de flesta väntar in idag. Jag tycker att vi igår såg lite grann vad som kan hända för Nadal i nuvarande skick. När det inte riktigt flyter, och han börjar tänka och känna sig lite dålig, då kan det bli nästan hur dåligt som helst och han har då inte heller med sig skallen. Just för att han fokuserar en del på att det inte är så bra. Det är förstås bedrövligt från Nadal att förlora ett set mot Cachin på grus, oavsett om det är mitt i natten, vilken ålder Nadal har, allt. Cachin hade förresten vunnit noll matcher i år inför den här veckan. Säger en del om hans egentliga nivå. Han är knappt ens en bra spelare på challengertouren egentligen men på något helt obegripligt sätt har han lyckats hålla sig på atp-touren mer eller mindre i ett par år. Sen var det ju inte sådär totalt katastrof från Nadal. Han älskade fortfarande att tävla. Han fick med sig två set ganska enkelt även om jag tycker siffrorna ljuger. Det var inte så överlägset som det ser ut på siffrorna i första och i tredje var Cachin också med de första gemen. Sen måste jag också säga att jag tycker Nadals serve ser lite klen ut. Jag skulle säga att han inte går för fullt i den. Det gör han inte när det inte känns bra nog, eller om han inte är beredd att chansa. Som ni ser på oddsen. Marknaden är ganska bestämd om att Nadal inte kommer klara av att återhämta sig från igår. Jag tror knappt han tror på det själv. Han sa efter matchen i alla fall att han tyckte det var bra med kvällsmatch, något han aldrig spelar annars. Han får då åtminstone en rimlig chans att hinna sova och få kroppen i ordning men ni vet det där. Nadal två dagar i rad, det har aldrig funkat bra. Och för farbror Nadal kommer det nog inte heller funka så bra. Tittar man på själva matchen så kan nog Lehecka vara en rätt skonsam motståndare i och med att han inte vill ha särskilt långa dueller eller varierat spel. Är Nadal i något slags skick kanske han kan stå och vara lite stabil och låta Lehecka skjuta ut sig själv. Men nja, jag tror det blir väldigt tufft ikväll, och jag skulle absolut inte utesluta att det inte blir någon Nadal till start heller.