Det här var nog slutet för Nadal

Åtta matcher igår, två matcher idag och två matcher imorgon. Två matcher på fredag, noll matcher på lördag, och en match på söndag. Det skulle ju kanske gå att putsa lite på det nya mastersformatet. Det får man trots allt säga. Men det kan vi ju låta vara nu. Det är dags att eftersnacka gårdagen litegrann.

Det blev ganska sent som han fick kliva på, Nadal. Så han fick ju onekligen den där maximala mängden vila som han ville ha men vad hjälpte det. Han var kanske inte chanslös mot Lehecka, men åtminstone i närheten av att vara det och jag skulle säga att det här i mångt och mycket var slutet för Nadal. Man kan ju hoppas att man får käka upp det här under Franska öppna men hela upplevelsen sa att det var igår man ändå fick veta att det var slut. Den ganska klena insatsen, hur han accepterade förlusten, hur han blev avtackad efteråt, hur han skojade om att han inte kommer komma tillbaka nästa år. Lite som när någon som är mobbad skojar om det, i ett försök att hantera det. Nadal skulle så gärna vilja säga att han kommer tillbaka nästa år, men han vet att han inte gör det. Lite lustigt egentligen, han har ju inte presenterat att detta är hans sista säsong ännu, men han säger samtidigt gång på gång att han inte spelar nästa säsong. Det är nog helt enkelt för jobbigt för honom. Han kan inte säga orden.

Jag tror man ska ha en viss respekt för att tennisspelarna på atp-touren är ganska bra. När man som Nadal knappt spelat under många år, då spelar det ingen större roll att man är Nadal. Visst kan han ha kapacitet. Han slog De Minaur tidigare i veckan, snälla nån. Men när förutsättningarna inte är perfekta och han möter en så pass bra spelare som Lehecka, då går det liksom inte. Han räcker inte riktigt till. Han är inte världens bästa grusspelare längre, hur bra skick han än må vara i. Det går inte att vara borta så mycket och i princip aldrig spela. Så bra är ingen att man bara kan kliva in och vara bäst. Och man ska väl kanske komma ihåg det. Jag tycker man kunnat se det i perioder av Nadals matcher den här våren. De här väldigt veka transportslagen som han ofta haft, och fortfarande har. De här halvträffarna som dimper ner runt servelinjen hos motståndaren. Det finns ingen annan spelare som har såna slag längre, i stort sett. Nadal har trots allt en spelstil från en tid då spelarna inte var så bra offensivt som de är idag. Sen så, skulle han göra en riktigt ordentlig comeback, då hade han justerat det där. Inget snack om saken. Men jag ska väl ändå säga det. Även om Nadal kom tillbaka i sin absolut bästa form, han skulle inte vara så överlägsen idag som han var då. Han kanske skulle vara bäst på grus idag också, kanske inte, det är svårt att säga faktiskt, men överlägsen, som sagt, det hade han inte varit. Det där är väl kanske det som han själv har allra svårast att acceptera. Jag har sett intervjuer med honom de senaste dagarna där han ombetts kommentera de nya spelarna i toppen, SInner och Alcaraz, där han förväntats säga att de kommit in med något nytt. Det ville han inte alls säga, utan han ville istället prata om att det fortfarande är Djokovic som är bäst. Så kan det ju vara. Men Djokovic har på ett mycket enklare sätt kunnat hantera att motståndarna blivit bättre offensivt de senaste åren. När Nadal var som bäst, då var han en ren defensivspelare och det hade blivit tuffare för honom att ta sig fram på det sättet idag. Sen har han ju anpassat sitt spel till att bli mer offensivt på senare år för att hantera hans fysiska besvär men det var bara när han var en defensivspelare som han var helt överlägsen. Och det tror jag som sagt inte han hade varit idag.

Det är ofta två om en dans, det vet vi. Och jag tycker Lehecka gjorde en riktig monsterinsats igår kväll. Maximalt fokus, inget kladd, och en riktigt bra insats. Starkt gjort sett till förutsättningarna.

Nadal borta ur Madrid för sista gången och nu är väl bara frågan hur han väljer att göra. Jag skulle gissa att han vill åka och säga hejdå i Rom också. Franska öppna, jag ser inte att han inte ska komma till start där. Jag tror inte han gillar det. Jag tror han mår dåligt av de här avskeden till saker. Men det är något självskadebeteende, att han känner att han måste göra det uppblandat med någon slags desperat tanke om att han kanske ska få till det i någon mer turnering. Han ska också delta i Laver Cup i slutet av året och det lär väl vara samma tanke som Federer hade, att det blir det absoluta avskedet. Mellan Franska öppna och Laver Cup finns både Wimbledon och US Open. Det skulle inte förvåna mig om han spelar dem också. Han kan ju liksom spela och då kommer han säkert göra klart avskedet. Som sagt, i kombination med att han nog fortfarande hoppas att han ska bli lite bättre. Men att Laver Cup blir slutet, det kan vi nu i alla fall vara helt övertygade om och jag kan bara hoppas att han kommer göra det till att han i alla fall verkligen försöker få till det i någon turnering snarare än att bara åka omkring och vara dålig och få avtackningar.

Lustigt egentligen när man tänker på det. Federer hade sitt avtackningsår. Nadal är mitt uppe i sitt. Djokovic, har han ens det alternativet? Mycket tveksamt skulle jag säga.

Det var Nadal det men det var väl inte den mest relevanta matchen för själva turneringen i Madrid igår.

Sinner tappade set mot Khachanov. Är han lite mer sårbar på grus ändå, Sinner? Det är min känsla. Det har inte blixtrat om honom på samma sätt nu som på hardcourt i början av året.

Alcaraz pressad hela vägen av Struff. Super-Struff. Som han spelade och jag älskar verkligen hans sätt att ladda och slå igenom slagen. Fler borde försöka spela som Struff, det är en fantastisk spelstil. Och jag tror att det oftast är skallen som hindrar honom från att spela på det här sättet. Han har det i sig och jag tvivlar på att det är tekniken, formen som gör att han är så sjukt mycket sämre under nästan hela säsongerna. Det är skallen. Alcaraz var i min mening alldeles för passiv, i princip matchen igenom. Det är farligt det där, att möta en spelare som är mycket sämre än en och att då stå och vänta på att motståndaren ska göra bort sig. Det händer ofta, men inte alltid och som en så extremt mycket bättre spelare ska man inte ta den risken.

Cerundolo krossade Zverev. Zverev fick ingen ordning på serven överhuvudtaget och hamnade alldeles för långt bak i bollandet. Definitivt det bästa jag sett från Cerundolo den här säsongen. När han driver på spelet på det här sättet, då är han ruggigt bra på grus. Trist att det gick dåligt för Zverev förresten. Verkligen. Stackarn.

På tal om det bästa i år. Jag tror inte jag sett Felix spela så bra som han gjorde igår på över ett år. Plötsligt gjorde han det som han gjorde så overkligt bra hösten 2022. Han ställde sig långt in i banan och vägrade vika sig. Inte alltid rena träffar, men oftast innanför linjerna och står man sådär långt in, särskilt mot någon som står så långt bak som Ruud gör, då får man press på motståndaren bara man får över bollen. Helgjuten taktisk insats av Felix, kanske inte helt helgjutet från Ruuds sida men man ska veta att han är begränsad. Han har ingen plan b överhuvudtaget utan när motståndaren kan ta bort tid från honom som Felix gjorde igår, då kan Ruud bara nöta på och hoppas. Han kan inte göra något åt matchbilden.

Rublev slog Griekspoor, Fritz slog Hurkacz, och Medvedev slog Bublik. De matcherna såg jag mindre av, och brydde mig kanske mindre om. Så vi lämnar dem med resultaten.

Idag två kvartsfinaler alltså. Vi försnackar dem senare idag.