Inför semifinalerna

Ibland får man bara bryta. Jag skulle kunna mala på med samma snack som de senaste dagarna om hur atp-touren fullständigt håller på att kantra. För jo, ska man vara riktigt ärlig, när två tvåveckorsmasters kommer efter varandra sådär. Det blir ju faktiskt en hel vecka då det nästan inte är någon tennis. Alcaraz lämnade nyss återbud till Rom. Sinner får väl betraktas som osäker men spelar antagligen för att det är hemmaplan men en turnering med alla världens bästa spelare, det verkar helt enkelt inte finnas längre utom möjligen Grand Slam-turneringarna.

Men skit i det där nu. Nu försnackar vi dagens semifinaler i Madrid.

16:00 Rublev-Fritz

Jag tycker ju att de här två på något sätt gjort sig förtjänta av att spela semifinal. Gäller egentligen spelarna i den andra semifinalen också men man kommer knappast ifrån att ingen av de här fyra spelar semifinal i en mastersturnering om de bästa spelarna är på plats och i skick. Men Rublev slog ut Alcaraz, Fritz har gjort det riktigt bra. Det känns liksom inte alls orimligt sett till hur turneringen blivit.

5-3 i inbördes möten för Fritz här. Det säger någonting, för Rublev har ju nästan alltid var den bättre av de här två. Jämnåriga förresten. De tillhör den lite anonyma 97-årgången som har klart färre spelare än 96:orna som är hur många som helst. Vem är äldst av dem? Det är faktiskt Rublev. Med en hel vecka marginal. Jag tycker Fritz känns äldre än Rublev men vad man baserar en sån känsla på, det vet man inte.

Fördel Fritz i inbördes möten alltså. Varför? De har spelat alla matcher utom en på hardcourt, det hjälper väl till. Men kanske att den här typen av bra servande tråkmåns inte passar Rublev sådär riktigt perfekt. Fritz är rätt bra på att tåla tempo också så det kan i värsta fall krävas en del pangande från Rublev för att få initiativ i duellerna.

Madrid, det ska väl vara fördel Fritz tycker jag. Serven biter bättre här än på andra ställen och då spelar det faktum att han inte är nåt bra på grus lite mindre roll.

Men, en normal dag så tycker jag att Rublev bara ska vinna den här matchen. Han är ett nummer bättre och han har fördel av gruset.

20:00 Lehecka-Felix

Felix berättade igår att Toni Nadal inte längre är hans tränare. Eller hjälptränare, konsult, jag vet inte vad han hade för konstellation. Jag minns att jag i början när han tog in honom var lite tveksam. För jag tror man ska vara otroligt försiktig med att tro att Toni hade en sådär jättestor del i Nadals framgångar. Det var inte direkt det taktiska eller tekniska som var storheten för Nadal. Jag skulle snarare säga att han rent taktiskt är en av de sämre tennisspelarna som funnits i toppen. Det fanns aldrig någon plan b, och väldigt sällan några taktiska linjer hos honom. Han vann på att han var bättre och kämpade mer. Att då ta in ”hjärnan” bakom det där, lite farligt. Nu kan man ju inte med säkerhet säga att det beror på att Toni är borta att Felix spelar bättre. Han sa också att de fortfarande har kontakt och så vidare men inte på daglig basis. Så det är väl att ta i, men kanske att Felix behövde bryta sig loss från det där. På tal om att bryta sig loss så verkar han har ersatt Toni med sin egen pappa. Så kan man också göra.

Det känns som att Felix alltid varit yngst rent allmänt eftersom han kom fram så extremt tidigt men här möter han faktiskt en spelare som är ett drygt år yngre än honom i Lehecka.

Vidöppen match. Båda två runt 30 i världen på rankingen. Båda två mer kapabla än så. Båda två vill ha högt tempo. Skillnaden i det spelmässiga mellan dem är väl att Felix vill vinna på just tempot, att ta bort tid från motståndaren med Lehecka hellre vill använda sin offensiv för att slå igenom motståndaren. Vi får väl se vem som kan dra nytta av den skillnaden men jag skulle säga lite fördel Lehecka kanske som kan göra lite mer själv med bollen än vad Felix kan.

Ingen av dem har spelat en mastersfinal hittills så rätt stor match för dem får man väl sannerligen kalla det.