Inför onsdagens Rom

Då, kör vi! Ro, har ni varit och tittat på tennis där? Jag har varit på de flesta av de stora europeiska turneringarna och ska ni åka på en, ha Rom som ett tidigt alternativ. Det mesta är egentligen dåligt. Det är lite dåligt med tak på läktarna, så solsting, överhettning osv, mycket troligt. Det är ganska dåligt med faciliteter på området. Vill man äta något så…får man vänta med det, typ. Jag minns att jag en gång hade en plats bokad på centercourten som inte fanns. Allt är skit. Men vänta nu, sa jag inte att man skulle välja Rom? Det finns ju annat än det där. Det finns känslor också och området där turneringen spelas, pampigt, är väl ordet som ligger närmast till hands och även om det mesta är slitet och gammalt, som så ofta, det är de gamla arenorna som bjuder in till bäst stämning. Jag såg i vår facebookgrupp Tennisen att det var några stycken som skulle vara på plats i år. Ha så trevligt och ni andra, jag rekommenderar varmt Rom. Men att vänta något år, varför inte? Det är inte precis krattat för att det här ska bli den mest minnesvärda turneringen men vem vet. Det kan ju hända saker.

Idag drar vi i alla fall igång. Och nu, dags för försnack.

Ska vi börja med att titta på slutsegraroddsen? Jag har faktiskt aldrig sett det här tidigare.

Har jag aldrig sett en oddslista förut? Jo, jag har sett några stycken. Det är inte alls säkert att det här stämmer. Mitt minne kan emellanåt hålla guldfiskstandard. Men jag är inte övertygad om att jag sett odds inför en turnering där bara en spelare står i ett odds under 10 gånger pengarna. Man kan ju tänka sig att det skulle kunnat hända när Nadal stod i 1,40 på att vinna grusturneringar men här, när inte ens favoriten står i ett särskilt lågt odds, jag tvivlar på att det varit något liknande någon gång.

Orsaken är förstås att två av tre favoriter inte finns med och att alla utmanare sen är så otroligt jämna med varandra.

Undrar för övrigt vem som felklickat och råkat spela på Altmaier så att oddset på honom sänkts. Han hade med fördel kunnat stå i 100 000 gånger pengarna.

Vem hade jag spelat?

Jag är ju lockad att säga Djokovic men vetskapen att han inte bryr sig om de här turneirngarna längre, tråkigt spel.

Dimitrov hade jag plockat. Kan han hitta rätt är han inte långt bakom de främsta utmanarna och det är skillnad på dryga 10 gånger pengarna och 50 gånger pengarna.

Det här startar vi med klockan 11 och som alltid under de här första mastersdagarna utan seedade spelare, matcherna blir väldigt jämna. På papperet i alla fall. Det är kul. Det är kanske det enda bra med det här formatet av turnering skulle jag säga. Att matcherna blir totalt sett lite jämnare än när man kör det vanliga, att alla spelare är med från första omgången.

Möttes ju i Madrid, Mensik och Hanfmann. Mensik vann relativt enkelt men gav ju sen upp med skada mot Felix och kanske lite osäkerhet där men rent spelmässigt, han är liksom inte lite bättre än Hanfmann. Jag hade nog tagit chansen och spelat Mensik där.

Zhang-Galan, de är väl inte så spännande någon av dem. Lite samma spelstil också. De servar bra och sen står de och…försöker spela, typ.

Darderi-Shapovalov kunde de väl lagt som kvällsmatch. Darderi hemmaspelare och Shapovalov åtminstone ett starkt namn. Nästan topp-50 i världen nu, Darderi. Ser man till hans ranking så ska han definitivt slå Shapovalov på en ganska tung grusbana som det är i Rom.

Nishioka-Ofner, den väljer vi bort.

Det är damtennis också i Rom så det är därför matcherna sprids lite ojämnt. Här har vi 12:30-matcherna. Alltså andra match på banorna.

Hur har han börjar få till sin ranking också, Marozsan. Den har släpat ganska länge. Han har varit en bra atp-spelare, men det har inte synts på hans ranking. Men nu 36:a i världen, bra på grus, Shevchenko som inte är någon höjdare på grus, eller höjdare till atp-spelare för den delen, ska vara en munsbit.

Jag trodde att Michelsen skulle klara sig lite bättre på grus än unga amerikaner normalt gör när de tar sig an sin första grussäsong men det har inte gått överhuvudtaget för honom. En matchvinst hittills trots att han spelat alla grusturneringar som funnits och det mot Rehberg rankad 500 i världen i Munchen. Undrar hur han nästlade sig in i den turneringen. Kotov otroligt ojämn, men i form. Men det där kan vända och det är väl Michelsens chans idag att Kotov har en sån där bedrövlig dag.

Såg ni det som lades ut i facebookgruppen om att Italien har, hur många var det, 30 någonting(?) spelare som är bättre än vår bäst rankade svenska spelare. Helt otroligt. Cobolli en av dem. En av de bästa av dem. Det vore kul om någon av de här unga italienarna fick till det på hemmaplan.

Schwartzman berättade häromdagen att han slutar. Inte nu. Inte i slutet av säsongen. Men hemma i Argentina under den sydamerikanska grussäsongen nästa år. Jag förstår att han ger upp men ett jäkla öde det där ändå. Vad hände? Blev han bara sämre? Slutade han träna? Kom tiden ikapp honom? Jag vet inte. Helt unikt i alla fall det där att en spelare på så kort tid gick från att vara en av de absolut bästa till att inte räcka till. Helt utan att det kan kopplas till skador. Slår han Vukic idag? Jag tycker oddset på Svarre i alla fall känns alldeles för lågt. Tänk att han en gång höll på att slå Nadal i Franska öppna, Svarre. Tänk om det inte hade börjat regna.

Det var inte mycket till tilltro på Monfils idag inte. Visst var han dålig i Madrid och Monteiro kommer med fin form. Men det där, det där var verkligen märkligt. Blir intressant att se hur den matchen ser ut.

Kecmanovic-Nakashima kan bli bra. Spelar väl inte klassisk grustennis någon av dem men Kecmanovic är bra på grus, Nakashima bättre på grus än han borde vara. Båda två vill pressa upp tempot så som sagt, ingen klassisk grustennis att vänta men det kommer pangas på ordentligt.

Rinderknech, det är en märklig rackare. Han har sin serve, han vill gå framåt, han har ingenting som passar för grus. Men han är bra på grus. Passaro så mycket grus som det bara är möjligt. Rinderknech form är bra men kanske lite tveksamt om han ska vara sådär stor favorit ändå.

Eubanks-Atmane, det är inte den bästa matchen i den första omgången direkt.

Och så har vi kvällsmatcherna.

Gigante och Zeppieri, ni minns de där hundra italienska spelarna som är bättre än bästa svensk. Två till av dem. Zeppieri definitivt den mer talangfulla av dem.

Moutet-Safiullin kan nog bli rätt kul. Moutet med all sin variation och oberäknelighet mot tennismaskinen Safiullin. Safiullin den klart bättre spelaren av dem men grus är inget bra för honom och Moutet har verktygen för att kunna utnyttja det.

Fabio! Det är över. Så klart. Han kommer aldrig komma tillbaka. Men fin lottning här. Evans har snudd på klappat ihop rent nivåmässigt och är knappast atp-mässig. Man vill ju se Fabio på centercourten i Rom. Ikväll får man göra det ännu en gång.