Inför fredagens Rom

Om man jämför med Madrid. Det är något lite annat det här i Rom va? Sånt där har ju alltid med inställning att göra till viss del. Så fort Rom startade hade jag en positiv inställning och plötsligt började det i mitt tycke spelas bra tennis. Men kanske inte bara det. Jag tror inte man ska underskatta kombinationen av att spelarna har spelat på grus i några veckor nu och att förhållandena här i Rom är helt normala. I Monte Carlo, där har inte spelarna någon matchträning. I Madrid, där är det konstiga förutsättningar. Det här är en av de två stora grusturneringarna där det inte är något konstigt och där det därmed är perfekt krattat för bra tennis.

Sen så, när man summerar gårdagen. Det är ju liksom inga matcher som spelar någon roll. Nästan alla vinnare kommer åka ut i nästa eller omgången efter. Men underhållningen var där. Mycket beroende på hemmaspelarna skulle jag säga som haft en riktig show hittills. Igår var det ett gäng till som vann sina matcher med Fognini i spetsen så klart som vann en av de sena matcherna mot Evans igår. Där domare Lahyani kanske inte hade sin bästa kväll. Han har lite för låg lägstanivå numera känns det som.

Nadal då?

Väldigt splittrad match skulle jag säga mot Bergs. Bergs gjorde en otroligt bra match och jag tycker det finns något intressant i det. För 5-10 år sen när Nadal var som mest dominant. Då var inte de dåliga spelarna på touren såhär bra. De hade jätteproblem med Nadals sätt att spela och var uppgivna på förhand. Nu kan nästan alla hantera Nadals spel och när Nadal sätter höjd i bollen så trycker motståndarna bara ner den i något av hörnen. Samtidigt som det var när Nadal började spela sitt riktiga spel. Med lite höjd, med lite variation, som han började spela bra och vände matchen. Så länge han gav sig in i det vanliga pang pang-spelet var Bergs faktiskt lite bättre. Mestadels för att Nadal spelade dåligt, men ändå.

Det känns som att Nadal-prognosen ändras för varje dag men jag tror lite såhär. Den här tanken han har om att anpassa sitt spel för att inte behöva röra sig så mycket men ändå hålla någon slags hög nivå, det kommer liksom inte gå. Om han ska vara konkurrenskraftig igen måste han spela något som är i närheten av sitt gamla spel där han är beredd att försvara sig en del ute i hörnen, där han förlänger duellerna, allt det där som gjorde honom så enormt överlägsen. Sen är han egentligen för långsam för det numera. Hans kropp håller troligen inte för det. Men det spel han spelade, just det där spelet, i de två sista seten igår. Med det spelet skulle jag säga att han kan slå ganska bra spelare. Bergs gjorde en supermatch igår så man ska inte lura sig på att det var så jämnt som det var. Men det där är enda vägen. Och där har han väl varit inne på det. Hans chans att göra något, det är att satsa allt, och vara beredd på att det kommer spruta benflisor om kroppen. Förslagsvis under Franska öppna om några veckor. Han har gjort det förr så att säga. Få saker inom tennisen är jag så nyfiken på som hans senaste seger i Franska öppna när han efteråt berättade att han inte haft någon känsel i sin fot på tre veckor. Kanske var det en överdrift, kanske var det sant. Om sant något av det mest otroliga som hänt, åtminstone inom tennisen.

Hurkacz härnäst för Nadal imorgon. Blir tufft tror jag.

Men. Nu ska vi titta på dagens matcher. Det är det hög tid för.

Här börjar vi dagen, två matcher. Bublik spelade dubbel häromdagen med Shelton. Atp:s streamingorgan TennisTV, var social media-människor kanske inte har den där absoluta fingertoppskänslan, la efter matchen ut ett klipp med texten ”dubbel när den är som finast”. I klippet kunde man se hur Bublik stod och körde underarmare och där matchen handlade om 90% trams och 10% allvar. Ibland kan man känna att man inte riktigt hänger med här i världen. Har vi kommit dit där folk inte längre vill ha riktig sport utan istället något som kan konkurrera med roliga kattklipp på valfri social media. Märkligt. Farbror hänger i alla fall inte med. Med det inte sagt att man inte konsumerar en hel del busiga klipp men just när det gäller sport, är det verkligen så festligt när en spelare aktivt söker det? Jag tycker det inte. Borde kunna få rätt ordentligt med spö av Borges tror jag, Bublik.

Italienarna har gått otroligt bra hittills och nu kommer Musetti som här får en busenkel väg till tredje omgången. Håll koll på Musetti säger jag.

Ibland känns det som att Mannarino ligger i någon slags dvala under stora delar av säsongen. Varken han eller någon annan tycker att han är så bra och han åker bara runt och förlorar utan att någon bryr sig. Ändå är han rankad 20 i världen. Japp, 21 i alla fall, det är hans ranking. Här möter han Zhang som knappast är nära topp-50 spelmässigt men Mandarinen är ändå helt chanslös. Och så är det ju för det är inte bara det där att han under delar av året inte är så bra. Grus, det är ju inte så bra för honom. Han har under alla sina år vunnit totalt 16 matcher på grus på atp-touren med 22 i vinstprocent. Det är liksom nästan i nivå med den gamla superdupermegahjälten Volandri som inte gillade hardcourt. Han vann under sin karriär nio matcher på hardcourt, 13 i vinstprocent på det underlaget. Lite bättre på gräs faktiskt, 15 i vinstprocent, men han spelade kanske inte så många gräsmatcher. Han vann två matcher, 11 förluster. Det var väl Wimbledon det, typ. Fascinerande kille, Mannarino. Han strängar väl sin racket till 10-15 kilo någonting. Kort sagt, det skulle gå att dra strängarna för hand. Kanske inte optimalt för spel på grus.

Såg Nishioka i första rundan. Såg väl inte jättebra ut. Jag skrev inför turneringen att jag skulle kunna tänka mig att spela Dimitrov som slutsegrare men samtidigt är jag orolig för honom. Måste man börja fundera på om han helt enkelt tappat sin form? Vi får se. Han skulle behöva en bra turnering snart.

Shelton-Kotov, tråkigt.

Darderi-Navone, där kommer det spelas grustennis. Gillar man sådär riktigt tung, evighetsgrustennis. Då kan man titta på den. Likadana förresten de där två. Ramlat upp från challengertouren och lyckats pricka in bra prestationer i några av de absolut minsta atp-turneringarna med sämst startfält. Navone lite bättre skulle jag säga. Han ska nog vara större favorit än oddsen säger där.

Ska jag säga det några gånger till? Håll koll på hemmaspelarna. Blir intressant att se vad Cobolli kan göra mot Korda. Korda är mil bättre och han är duktig på grus men med hemmapublikens hjälp, och om Cobolli kan få spelet att bli väldigt tungt och uthållighetsinriktat, man vet inte.

Thompson är  rankad 35 i världen i singel och 35 i världen i dubbel. Jag småskrockade lite när jag skrev det där. Tror som oddsen att han får storstryk av Monteiro.

Enkel inledning för Zverev och det kan kanske behövas. Han har varit ute lite i media tidigare i veckan, Zverev där han pratade om hur synd det var om honom och hans toppkollegor med de här två veckorsturneringarna. Orsak? Han behövde vara borta hemifrån för mycket. Toppspelarna har konstant tjatat om att de behövt spela för ofta. Nu går de över till att tjata om att de inte får vara hemma tillräckligt. Han sa också att de här tvåveckorsturneringarna är skitbra för de sämre spelarna men dåligt för de bättre och syftade då till att de sämre spelarna ju åker ut tidigt och kan åka hem. Ja, jag tror kanske inte de spelare som åker ut tidigt tycker det är så jättebra eftersom de inte riktigt lever i Zverevs uppblåsta, inskränkta värld. De tänker kanske inte på att få sova hemma riktigt utan funderar nog snarare på hur de ska kunna jaga rankingpoäng och pengar när det inte finns någon turnering att spela när de åkt ut tidigt i en masters. Toppspelarna tappar ofta greppet. Zverev har väl aldrig riktigt haft greppet om något. Han är helt enkelt för korkad.

Ingen brist på matcher på eftermiddagen kan man ju säga.

Hanfmann-Tabilo, det är ju inte så kul. Tabilo har gått väldigt bra på slutet så rimlig favorit där.

Khachanov borde klara Shevchenko relativt enkelt men Shevchenko är en spelare jag vet att jag underskattar så lita inte på mig där.

Pessaro en av de italienare som haft show hittills. Märklig spelare det där, han har liksom precis alla slag men han är lite tunn. Han servar stenhårt, han kan ligga uppemot 220 kmh, snudd på unikt när det gäller en grusspelare. Han har en helt okej forehand, backhanden är jättebra tekniskt. Han har inga problem med fysiken. I teorin är han en jättebra spelare men han saknar det där som är lite svårt att sätta fingret på. Han saknar tyngd, han är inte lurig att möta. Men titta gärna på honom idag och bilda er en uppfattning. Han har ju varit uppe på topp-100 förut så kapaciteten finns ju definitivt där.

Ruud får ses som en av favoriterna i turneringen. Kecmanovic är ingen enkel öppningsmotståndare. Såg bra ut mot Nakashima också, Kecmanovic. Men han brukar sällan vara som bäst när han möter toppspelarna så Ruud ska väl klara det här.

Fognini var inte särskilt bra mot Evans, tyvärr. Det var sevärt och spännande men han var inte så bra. Man kan ju hoppas så klart och Fritz borde väl passa honom fullt okej men nja, jag är tveksam.

Och så avslutar vi med två ganska ospännande kvällsmatcher. Bra odds på Cerundolo skulle jag säga. Tycker han imponerade stort i Madrid.