Inför måndagens Rom

Jag ska hålla mig ifrån en sak. De här utläggningarna om att tennisen är ute på djupt vatten med toppspelare som inte presterar, och kanske ännu mer, inte bryr sig i andra turneringar än slams. Ingen blir gladare för att jag drar den en gång till.

Men nu när jag tänker att det inte är så kul att dra den en gång till. Då blir eftersnacket till Djokovic förlustmatch ganska kort. För ingen kan väl säga att han var superengagerad igår. Sen tror jag det är viktigt att säga att det finns två saker. En höna och ett ägg, så att säga. För nej, han var inte beredd att göra allt för att vinna. Om han varit det, då hade han vunnit matchen. Men det fanns en grej innan det också och den består i att han inte har någon stabil, hög nivå just nu, Djokovic. Det är på lite samma ämne som med Nadal egentligen men väldigt mycket lindrigare. Det är uppenbart att Djokovic börjat fasa ner sin tenniskarriär lite grann. Om jag får gissa så började det nog när han slog de sista viktiga rekorden. Då blev han några procent mindre besatt och sen dess har han upptäckt att det kanske inte är så kul att vara hundra procent besatt av en grej i en värld där han kan göra precis vad han vill. Han tränar säkert rätt mycket, men vill man vara överlägset bäst i världen eller ”bara” bäst i världen. Då lär man ha en bättre inställning än alla andra till det man gör och det tror jag inte att Djokovic har längre. Sen spelar han alldeles för lite också. Och när man gjort sådär ett tag. Lite sämre inställning, lite mindre tävlande. Då börjar man tappa. Det har nu hänt Djokovic. Jag tror han tappat lite. Sen finns det till skillnad från Nadal inget som hindrar honom att ta ikapp det där och börja köra för fullt igen men frågan är om han själv vill det. Det kommer slams snart. Då kommer han troligen ha en helt annan vilja. Men frågan är hur det är med det andra. Hönan, eller ägget. Vad kom först? Men den andra biten, kommer han bara kunna vrida på, fokusera lite mer, och hitta samma nivå igen? Vi får väl se.

Nu kliver vi på dagens matcher. Det här är vad som gäller.

Ingen dålig match som inleder dagen direkt. Kontring mot kontring, Felix mot De Minaur. Äh, de kan trycka till bollen också, men lite sådär att de gärna håller upp tempot snarare än att avgöra. Normalt sett då. Felix kan annat. Vi minns sättet som han slog Ruud i Madrid exempelvis. Vem passar det här då? Jag skulle säga Felix, som också har lite fördel av underlaget. Samtidigt är De Minaur i min värld en ganska klart bättre spelare även om Felix blir bättre och bättre just nu. Vi kan väl nöja oss med att säga att det är en riktig kanonmatch som inleder speldagen.

Norrie klarade Munar med ganska liten marginal. Tsitsipas kämpade sig förbi Struff. Såg ni förresten att Tsitsipas drog racketen in i en handdukslåda efter ett enda gem mot Struff? Inte alltid helt stabil kanske, Stefanos. Jag förstår känslan lite grann dock faktiskt. Man kommer ut med en idé om vad som ska göra och så börjar man riktigt jävla dåligt. Inte fel då kanske att bara klippa racketen och försöka starta om. Han var väldans nära att bryta tillbaka direkt i gemet efter också. Jag litar inte helt på Tsitsipas. Han har gjort plattmatcher på ett annat sätt än vanligt i år men jag tycker det här ska passa honom rätt bra på alla håll och kanter.

Sen har vi Muller som väl är en av de tennisspelare som jag har allra svårast att förstå mig på. När han var på challengertouren och mellan 200 och 300 i världen tyckte jag inte han var så bra. N u när han är topp-100 i världen tycker jag inte heller han är särskilt bra. Slagit Fucsovics och Fils för att ta sig hit. Svårt att förstå det också men det är väl inte världens två bästa spelare precis. Så ja, ni kan väl ta det som en utmaning kanske att försöka förstå er på honom. Om det finns något att hitta. Jag tycker i alla fall att han inte riktigt är lika bra som Rublev.

Jag tycker Jarry var riktigt bra senast mot Arnaldi. Det blev jämnare än det borde då han haft lite svårt att vinna matcher på slutet, Jarry och sånt hänger ofta kvar men han var mycket bättre i den matchen. Nu en italienare som är klart sämre men det blir samma publiktryck emot igen. Vilket stöd han hade i den matchen, Arnaldi. Helt otroligt. Men ja, det börjar väl vara färdiglekt för de flesta italienarna nu.

Paul och Köpfer, inga de mest profilstarka spelarna kanske. Köpfer slog Tiafoe i förra omgången. Han var väl favorit i den matchen till och med. Tiafoe är på väg att halka tillbaka till någon slags lite mer rimlig rankingnivå. Han är knappt topp-50 i år. Ungefär som Köpfer. Nu en lite tuffare amerikan som inte slår bort sig på samma sätt som Tiafoe. Borde bli tuffare för Köpfer det här men Paul är inget bra på grus ska sägas. Hans siffror på underlaget är riktigt, riktigt risiga med 40% vunna matcher. Sett till det är väl frågan om oddsen verkligen är korrekta där. Köpfer har marginellt bättre grussiffror än Paul och då får han sällan samma hjälp av seedningar som Paul får heller.

Hurkacz gjorde det jättebra mot Nadal men vem spelar inte bra mot Nadal numera egentligen? De är ett gäng som gjort sina bästa matcher för året typ mot just Nadal nu på slutet, Cachin, Bergs, Hurkacz, kanske någon mer. Man kan ju tänka att de höjer sig när de får möta ett sådant namn men jag tror kanske snarare att Nadals spelsätt numera bjuder in motståndaren till att spela väldigt bra. Etcheverry, lite mer vanligt motstånd men jag tycker väl att det ska passa Hurkacz ganska bra ändå. Han har serven att luta sig emot och är väl inte märkbart sämre än Etcheverry i spelet ändå? Kan nog ta sig en omgång till tror jag, Hurkacz.

Rune-Baez, den är riktigt fin. Och där skulle jag vara lite orolig om jag var Rune. Baez kommer kunna pressa honom och Baez har verkligen spelet för att kunna vara bättre än Rune när bollen är i spel. Det vill för Runes del till att han hittar en hel del snabba avslut i egen serve där skulle jag säga. Annars luktar det skräll lång väg. Matchen är den jag helst kommer titta på idag i alla fall. Jag är nyfiken på den.

Och så avslutar vi med kvällsmatch mellan Medjedovic, som väl är en annan sån där spelare som jag inte tycker är så vansinnigt bra. Och Medvedev som jag hörde en intervju där han pratade om varför han avskyr grus. Det hade blivit bättre, tyckte han, men han kom inte runt att han inte gillade att bli smutsig. Särskilt gillade han inte att skorna blev smutsiga. Det låter ju lite…världsligt kanske. Han kan säkert köpa nya skor ibland om det behövs. Men jag kan lite grann förstå honom. Är dte inte något väldigt otrevligt med all smuts överallt efter att ha spelat på grus? Jag kan tycka lite samma. Medjedovic borde han i alla fall slå. Ganska enkelt skulle jag säga. Rätt fint odds på Medvedev där.