Inför åttondelarna i Rom

Supertisdag! Idag ska vi smacka oss igenom åttondelarna i Rom med Federer, Djokovic, Nadal, Murray och Del Potro i elden efter varandra på centercourten!

Nej just det. Herrturneringar och damturneringar spelas ju alltid samtidigt numera, så spelprogrammen blir helt otroligt stökiga. Federer är inte med. Djokovic och Nadal har åkt ut. Murray spelar en challenger i Frankrike. Del Potro gör nog något annat. Under dagen serverar vi istället Muller (inte den riktiga), Monteiro, Zhang, Tabilo, Borges, Baez och Tabilo. Vill man vara lite elak så är det väl i allmänhet spelare som knappt fick vara med förr i tiden.

Men skit i det. Åttondelar är det. Försnack på ingång.

11:00 Khachanov-Tabilo 1,48-2,70 Bethard

Khachanov är nog rätt nöjd med den här lottningen men måste man inte ta Tabilo på lite större allvar än vad som är fallet på oddsen ändå? Att han slog Djokovic betyder väl inget men han blir topp-30 nu, han är duktig på grus. Okej, mycket mer har jag inte att säga om honom. Jag tycker han är ganska duttig och…jag har lite svårt att förstå att han kan ha hamnat så högt upp. Jättechans för Khachanov som har en helt annan tyngd och ska vinna.

11:00 Dimitrov-Fritz 2,35-1,60 Bethard

Han har inte riktigt samma form nu som han hade i ett halvår, Dimitrov. Det hade väl varit konstigt annars på något sätt. Det var nog till viss del i alla fall en overklig form som höll i sig lite längre än en form normalt håller i sig. Sen kommer han nog fortsätta hålla en högre nivå än han oftast gjort även framåt men kanske en liten sänkning. Det visar väl oddsen här också. Hade han haft samma praktform som i höstas och delvis i början av den här säsongen, då hade han så klart varit favorit mot Fritz. Dimitrov rankad 10. Fritz rankad 13. Fritz var bra i Madrid men i grunden är Dimitrov bäst på grus, Fritz inte bäst på grus. Lite grann kan jag ändå vända mig mot oddsen. Dimitrov borde ha en riktigt bra chans.

12:30 Zhang-Monteiro 2,20-1,68 Bethard

Monteiro, det är väl lite som med Dimitrov va? Men så klart en lightversion. Lite yngre, Monteiro. Han fyller faktiskt inte 30 år förrän om ett par veckor. Känns som han borde vara äldre. Han har varit med länge och harvat men nu vid snart 30 års ålder har han tagit ett ordentligt kliv framåt. Det är väl en utveckling i professionell idrott rent allmänt att spelarna är bättre längre upp i åren men det här, att spelare liksom slår igenom när de är i 30-årsåldern. Det är ju lite konstigt ändå. Av det jag sett av Monteiro senaste veckorna så håller jag med oddsen här. Jag tror han är alldeles för bra i spelet för att Zhang ska stå emot.

14:00 Jarry-Muller 1,52-2,50 Bethard

Inte den riktiga Muller skrev jag i början av inlägget. Ni minns väl Gilles Muller? Tidernas smaraste servare. Han kändes väl inte som den mest sociala pricken men lite konstigt ändå att ingen lyckats gräva fram honom som tränare. Han borde ha väldigt mycket att berätta om hur man ska spela tennis med små medel. Han hade ju inga grundslag i stort sett. Inte världens bästa volley. Ingen fysik som skrämde. Serven var väl bra, men det var inte som att han smackade iväg missiler i 230 kmh. Nej, han servade smart. Genialt. Inte många spelare har krämat ut mer ur ett slag än han gjorde med sin serve. Men han har ju lagt av. Det här är Alexandre Muller som slog Rublev igår. Rublev såg väl lite trött ut mentalt, minst sagt. Duktig på att sticka fram nosen när lägen ges, Muller. Han verkar också rätt stark mentalt men mycket till spelare är han definitivt inte. Jättechans det här för Jarry som ska serva med sig det.

14:30 Zverev-Borges 1,16-5,30 Bethard

De måste vara nöjda med att ha ramlat in i rätt tidsålder såna här spelare som Borges som nu kan stå och mest bara vara stabila och gå till åttondelsfinaler i mastersturneringar. För ett par år sen var det typ ett par gånger per år som såna spelare ramlade fram till en sån här match. Nu är de flera i varje turnering. Zverev är den som fått det kanske allra bästa läget i den här turneringen av att många toppspelare åkt ut. Hans väg mot finalen ser högst överkomlig ut.

15:30 Hurkacz-Baez 1,45-2,80 Bethard

Rune var klart bättre än Baez i början av matchen men han saknar lite tyngd, Rune skulle jag säga. Han har liksom inte det där malande spelet där han kan få med sig matcher lite enklare utan han måste hela tiden spela bra för att vinna gemen och seten. Det där kanske låter lite konstigt. Det är svårt att förklara men trots all kraft han har, det blir lite duttigt. Det är ett bra slag där, ett annat bra slag där, sen blir han lite passiv ibland. Det finns liksom inte den här raka linjen mot seger som de flesta toppspelarna har. Därför blir det nästan inget konstigt att han blir nedmald av en spelare som Baez. Vi får se hur Baez kan massera Hurkacz idag. Det gäller för honom att få bollen i spel och sen få lite press på Hurkacz. Då kommer han vara överlägsen i spelet. Men det är ju lite lättare sagt än gjort mot tennisens just nu bästa servare.

16:00 Medvedev-Paul 1,50-2,60 Bethard

När man tittar på Medvedev år som toppspelare. Är det bra för honom att imponera i turneringarna eller ska han liksom tråckla sig fram för att göra någon bra match på slutet? Jag skulle säga att det här tråcklandet i alla fall inte är sämre för honom. För det är ju inte jätteimponerande just nu, men han tar sig fram och som sagt, han brukar kunna växa av det och göra några lite bättre matcher till slut istället. Lite skönt för honom tror jag att idag få möta en annan spelare som inte spelar så grusigt. Underlaget borde spela ganska liten roll här och då ska ju Medvedev vinna på att han är så mycket bättre.

19:00 Tsitsipas-De Minaur 1,40-3,00 Bethard

Och så avslutar vi med dagens faktiskt enda toppmatch. Ni vet historiken här va? 10-1 för Tsitsipas men ingen slår De Minaur 11 gånger i rad. Han vann senast de möttes i Acapulco tidigare i år. Han har annars faktiskt oftast inte ens varit nära, De Minaur. Från de 10 förlustmatcherna fick han bara med sig tre set. Och det är väl inte så bra för honom i grund och botten det här kanske. Tsitsipas är lite för smart för att luras in i att stå och chansa utan att komma igenom som De Minaur vill. Sen har ju De Minaur hittat en annan offensiv i år men på grus, då är den väl inte så skarp kanske. Tsitsipas känns otroligt svajig nivåmässigt just nu men helt upp till honom här i alla fall. En bra insats och han vinner.