Rom – onsdag

När börjar 250-turneringen i Lyon? På söndag är svaret och det är väl ungefär dit man börjar snegla. För de närmaste fem dagarna i Rom är det två, två, två, en, respektive noll matcher. Inte i den ordningen. Men vi har alltså fem dagar framför oss där det inte någon dag är mer än två matcher. Det funkar liksom inte. Det är som att man nästan får ställa in sig på att det är början av turneringarna som man följer och sen får man väl ta slutet med någon slags axelryckning. Man är så klart intresserad av hur det går, men det är ärligt talat inte mycket att följa. Idag till exempel, ja, ni kommer se. Vi kommer till försnackat snart. Är det här så farligt då? Eller är det kanske så enkelt som att tennisen, under en tid i alla fall, handlar om starten på turneringarna. Nej, inget avgörs då, men måste det vara det som är det som kittlar? Eller kan man nöja sig med att det helt enkelt bara är kul att följa matcherna. Och så får man skita i att man fullständigt fördärvat slutet av turneringarna? Jag tycker åtminstone det är ett intressant tankesätt. För då kanske man kan acceptera det. För mig har det alltid varit två delar, där jag faktiskt alltid gillat den första delen av turneringar bättre. Det är det jag tycker är roligast. Sen så, självklart. Mastersturneringarna med kvartsfinaler på fredagarna, det har ofta varit väldigt bra och när de allra bästa varit med, givetvis semifinalerna och finalen de sista två dagarna också. Men ska jag vara ärlig så har mitt följande av tennisen varit stabilare under början av turneringarna så det är åtminstone inte den del jag gillar bäst som man har förstört. Alltid något.

Det mest intressanta från igår så klart att även Medvedev fick lämna. Tittar man på rankingen så saknas nu plats ett, två, tre, fyra, sex, och sju när det är dags för kvartsfinaler i Rom. Medvedev fick dyngsmörj av Paul. Otroligt rättvis seger för Paul och jag måste säga att jag tycker han spelade väldigt bra. De spelar ju inte helt olika de där två. Båda två spelar väldigt flackt. Dålig teknik, men god förmåga att böka över bollen. Paul den av dem som vill ligga på lite mer än Medvedev och så var det igår också. Medvedev hittade liksom ingen balans mellan att kontra och försvara sig. Han fick inte till det när han försökte möte upp Pauls tempo och han fick inte till det när han tog några kliv tillbaka och försökte försvara sig. Paul en väldigt stor del i det i alla fall. Han gjorde en närmast perfekt match.

Eller var den stora grejen igår nyheten om att Sinner högst troligt inte kommer till start i Franska öppna? Man har väl haft det lite på känn. Han hade nog inte hoppat över Rom om det inte var så att han verkligen inte kunde spela och nu förefaller det alltså inte bli något Franska öppna heller. Ni kan hitta den nyheten i vår Facebookgrupp Tennisen där det var någon som delade den. Där jag förresten själv tänkte presentera en liten. Nej, en rätt stor får jag nog säga, nyhet de närmaste dagarna. Så se till att gå med där om ni inte redan är det.

Vilka är kvar då?

Ja, Paul, det har nog framgått.

Tsitsipas gjorde en jättebra match mot De Minaur och lite som jag tror jag andades om igår. Det var upp till honom. Nu gjorde han en superbra match och då kunde inte De Minaur göra någonting så det blev väldigt enkelt. De Minaur har det lite svårare på grus än på hardcourt.

Zverev vann ganska enkelt mot Borges. Det är klasskillnad mellan dem och det var det igår också.

Hurkacz-Baez blev en jättefin match som Hurkacz till slut vann.

Fritz vann helt rättvist mot Dimitrov. Lite ologiskt på något sätt. Dimitrov vann ett sjukt jämnt andra set och borde då rimligen haft lite övertag men sen torskade han tredje set på några minuter. Han är en rackare på att få med sig matcher, Fritz. Dimitrov har kanske inte riktigt samma förmåga.

Tabilo slog Khachanov i två tiebreakset. Tabilo i kvarten alltså. Mycket ska man se…

Jarry hade det lite bökigt i början men till sist ganska så enkelt mot Muller.

Och Zhang, som är en sån där spelare som är extremt bra på att sticka fram nosen, slog Monteiro. Det trodde jag inte men han har gjort det här förut, Zhang. Varit som bäst när chansen varit som bäst.

Idag spelas de två första kvartarna och här har vi dem.

15:00  Tabilo-Zhang 1,58-2,40 Bethard

Hur är det? Kan man få avgå i några minuter och att någon annan tar över försnacket?

De börjar bli väldigt bra rankade de här två. Tabilo blir topp-30 på måndag, topp-25 om han vinner den här matchen. Zhang blir nästan topp-40 vid förlust här. Vid vinst blir han nästan topp-30. De är så klart bra spelare. Man hamnar inte så högt upp bara sådär. Men man kan väl samtidigt säga som det är. Hade de här två mötts i en 250-turnering. Eller ja, för bara något halvår sen hade de väl kunnat mötas i en kvart i en challenger eller nåt sånt där. Ingen hade höjt på ögonbrynen. Ingen hade följt matchen. Vi minns publiken från de första dagarna i Rom. Tror ni det kommer vara samma drag under den här matchen? Kanske inte. Det har liksom blivit dubbelfel det här nya formatet. Det är för få matcher, men det verkar också som att det av någon anledning gjort så att frekvensen av bra spelare långt fram i turneringarna blivit mycket lägre.

Det är svårt för mig att försöka lura någon att det här är en match man måste följa. Jag kommer inte följa den. Men självklart. Zhang var framme på den här nivån i Madrid förra året. För Tabilo är det här definitivt största matchen hittills under karriären.

20:30 Zverev-Fritz 1,58-2,40 Bethard

Om de stora spelarna varit med och varit kvar i turneringen så är det väl bara att säga som det är. Det här hade ansetts vara den svagare av kvartsfinalerna där en lite sämre spelare fått en möjlighet att ta sig till semifinal. Nu är det här istället den starkaste av de fyra kvartsfinalerna.

4-3 för Zverev i inbördes möten där det egentligen inte finns någon klar linje i det. De har vunnit lite huller om buller. Och ur det kan man väl läsa att Fritz, som alltid varit märkbart sämre än Zverev, är den som gynnas lite av matchupen etfersom det är så pass jämnt. Ingen match på grus ännu men inte så konstigt kanske. Fritz har väl inte varit helt värdelös på grus tidigare men det är först den här säsongen han tillhört toppen på underlaget. Liten höjning från honom men ännu mer, sänkning av konkurrensen.

Som ni nog förstår så väntar vinnaren i dagens första kvartsfinal i semifinal så de slåss väl i praktiken om en finalplats de här två vilket givetvis kittlar lite extra.

Jag tycker att Zverev såg bra ut igår och jag håller med oddsen. Det är ett starkt utgångsbud att han är lite bättre och tar det.