Rom – torsdag

Den enes död – den andres bröd. Nu är det ingen som dött i och för sig. Eller ja, det är det väl tyvärr. Folk dör hela tiden. Men ingen av världens bästa tennisspelare som dött nyligen. Däremot har de lite problem med sin tennis och vad händer när folk har problem? Jo, då växer någon annan. Är det vad som händer med Zverev nu kanske? Han känns som en sån spelare som egentligen skulle behöva vara nummer ett. Jag tror han blir lite sämre av att känna att det finns spelare som är bättre än honom som han bara inte slår. Nu är han den bästa kvarvarande spelaren i Rom och är det då en slump att han igår kväll såg spelmässigt bättre ut än på väldans länge? Kanske inte skulle jag säga. Om den teorin stämmer får vi inte veta i den här turneringen. Med tanke på de övriga som är kvar så är det inte mer än i sin ordning om Zverev vinner. Vi får väl aldrig veta. Att en spelare höjer sig kan ha massor av orsaker som inte ens om Zverev vinner Franska öppna kan man tydligt peka på att det beror på de andras misär. Men något att ha i bakhuvudet kanske. Att det möjligen är lite läge för Zverev just nu.

Det var väl grejen med igår tycker jag. Zverev riktigt bra, och det spelade inte så stor roll vilken nivå Fritz skulle hålla. Zverev hade vunnit i alla fall.

Innan dess hade Tabilo tagit den första semifinalplatsen ganska enkelt. Och det fanns väl någon rimlighet i det. Han har något. Han är medelmåttig, men det finns någon slags kvalité, kapacitet i honom som kanske inte finns i Zhang riktigt.

Zverev-Tabilo i den första semin. Idag ska vi se vilka de andra två blir.

13:00 Hurkacz-Paul 1,65-2,15 Bethard

Lurig starttid får man säga. Den här matchen är alltså först ut av alla matcher idag, ingen dammatch innan.

Om man ska säga något om nivån på den här turneringen och nivån på tennisen just nu så kan det väl noteras att de här två inte är några grusfantomer historiskt sett direkt. Båda två är födda 1997. Inga juniorer alltså. Hur man nu inte kan vara junior om man är född året innan Frankrike vann VM. Otroligt. Ni som inte var med och såg det, Hurkacz och Paul bland annat, era stackare. Det lag Frankrike hade då. Sök på google, juniorer. Kanske lite youtube också för den delen. Vilken ju visserligen ägs av samma bolag som google. Egentligen är vi väl på google hela tiden. Alltid.

Nåja.

Grusfantomer var det. Det är de inte. Hurkacz släpade sig för någon vecka sen över 50% vunna matcher på grus under karriären. Paul kom in till den här turneringen med 40% vunna matcher på grus. Det där är liksom siffror som indikerar att man är på undre halvan av atp-touren normalt sett. Men nu är det en annan kravbild och då kan såna här spelare plötsligt ha chansen att vinna mastersturneringar. Sen blir det lite orättvist att bara säga så. Hurkacz har förbättrat sig mycket på grus under den här försommaren och i hans fall, han kan ju spela på grus. Det är mer en underprestation tidigare det handlar om. Paul, lite åt det hållet också. Han kan spela på grus, han har kanske inte haft rätt inställning till det bara. Jag tycker båda två i den här turneringen verkligen gjort sig förtjänta av att gå långt också. De har sett riktigt bra ut.

Vad tror vi här då?

Jag måste ju säga att jag blev väldigt imponerad av Paul i segermatchen mot Medvedev. Han kanske inte krossade Medvedev när bollen var i spel men han var klart bättre. Där tror jag det kommer bli problem för Hurkacz att stå emot där. Sen är det som alltid, Hurkacz serve kan inte värderas nog högt. Han är ruggigt svårbruten. Det lär han vara idag också. Men som sagt, när bollen är i spel tror jag att Paul kan tänkas vara ganska mycket bättre och skrällchans säger jag i den mån det ens är en skräll om Paul slår Hurkacz på grus.

19:00 Tsitsipas-Jarry 1,20-4,10 Bethard

Samma sak här. Den här matchen är alltså först ut ikväll och start redan klockan 19.

Här är det lite intressant med de inbördes mötena. 3-2 för Jarry där fyra av de där matcherna spelades förra säsongen. Det enda lite förmildrande för Tsitsipas är väl att han hade det tungt förra året men jag skulle säga att det ändå finns en logik i att Jarry, det är ingen bra motståndare för honom. Inte helt olika de här två om man frågar mig. Visst är Tsitsipas en mycket större talang och en mycket bättre spelare men de gör ganska mycket samma sak. De försöker vara maximalt noggranna. De är starka när det hettar till. Och de är stabila i egen serve. Som sagt, Tsitsipas har det mycket större spelet med mycket större möjligheter till variation. Men som sagt, båda vill egentligen att det ska bli små marginal och att de ska avgöra på att de är starka där. Jarry dessutom den som har den lite bättre serven vilket inte är något behagligt för Tsitsipas när de möts. Det blir ganska stor press på Tsitsipas att vara bättre när bollen är i spel och det ska han ju vara, men i normala fall är det lite tvärtom för honom. Att det ofta räcker att vara lika bra som motståndaren när bollen är i spel.

Jag är lite nyfiken på den här matchen ändå. Det kommer inte bli något jättebra spel men intressant att se hur Tsitsipas hanterar den.