Inför Wimbledonkvartarna

Nu ni, mina vänner. Nu börjar det bli skoj här. Visst, jag är rätt övertygad om att Federer vinner. Men det gör det ju inte tråkigare överhuvudtaget. För desto mer spännande om någon lyckas hota honom här i slutet. De har dessutom inte mycket att skylla på de andra. Nadal är ju i form, Djokovic börjar hitta formen, Raonic och Isner saka vara som allra farligast för de bästa på just gräs, Del Potro har sett monsterbra ut hittills, och Nishikori är i sin bästa form på något år. Anderson också. Han vinner ju inte, men han har absolut inget att skylla på han heller. Om Federer vinner kan de andra bara stå där med mössan i handen och erkänna vem som är mästaren.

14:00 Djokovic-Nishikori 1,13-6,95 Bethard

Vi börjar lite lätt med de här två inte helt oävna grabbarna. Vilken nivå på matcherna vi har idag alltså.

13-2 i inbördes för Djokovic. Vi minns Nishikoris vinst i US Open 2014, den som banade väg för Cilic att vinna den turneringen. Och så vann han en tresetare inomhus i Basel 2011 också, Nishikori. I övrigt Djokovic rakt av, två gånger i år också. Båda på grus i somras och Nishikori tog ett set på de två matcherna. De har aldrig mötts på gräs dock.

Hur ligger det till då?

Ja, jag skulle egentligen inte säga att Nishikori har svårt för Djokovic. Han är bara sämre, och det är därför han oftast inte slagit honom. Djokovic har mer än vad Nishikori har. Nishikori har sitt anfallsspel, sitt högtempobollande, men han har inget mer. Han har ingen serve, han har ingen variation, och han har inga direkt dödande slag. Djokovic är ungefär lika bra som Nishikori på det spel Nishikori vill spela, men ovanpå det så har han ett fantastiskt försvar, han kan variera, han är mer taktisk, och så vidare.

Det är jobbigt för Nishikori det här. Det finns ingen taktik eller något sånt som han kan vinna matchen på. Han kan bara hoppas på att själv ha en fantastisk dag och på att Djokovic har en riktigt risig dag. Då får han chansen. Om Djokovic gör det han ska har inte Nishikori någon chans. Så Djokovic en väldigt trolig semifinalist från den tredje kvarten.

14:00 Federer-Anderson 1,05-11,50 Bethard

Fyra ynka möten mellan de här två. Alla mellan 2013 och 2015. Man kan med andra ord säga att de faktiskt inte mötts sen Anderson klev fram som en toppspelare. Lite intressant. Sen ska det noteras att Federer totalt körde över Anderson i  alla fyra möten, men som sagt, det var innan Anderson blev bra det.

Jag tror dock man ska ta med sig lite av de där matcherna. Eller rättare sagt, jag tror att det är så att det här passar Federer helt vansinnigt bra. Returerna är i grunden Federers kanske största problem, men han är bra på en sak när det gäller returnerande, och det är att blockera in hårda servar. Får han bara bollen inom sin räckvidd och inte känner sig tvingad till att göra en alltför bra retur, då är han plötsligt en stark returnerare. Anderson servar stenhårt. Men inte särskilt lurigt. Det är rakt och det är ganska lättläst. Det kommer se ut lite som att Federer hela tiden vet var bollen ska komma idag, det är jag övertygad om.

Det blir upp till vad Anderson kan göra med Federers blockerade returer helt enkelt. Han har blivit ganska bra på det, Anderson. Att kliva in och sätta tryck med sin forehand på halvbra returer, men i längden tror jag det kommer bli väldigt tufft för honom att bollen så ofta kommer komma i spel i hans serve.

Det finns en sak som jag tycker Federer ska oroa sig lite för i den här matchen och det är att Anderson har ganska bra, offensiva returer. Om Anderson bestämmer sig för att chansa lite och ta en offensiv returposition. Då skulle han kunna få rätt bra utdelning på sina returer förutsatt att han har en riktigt bra dag. Och om Federer får lite problem i egen serve, då kommer allt plötsligt bli så mycket jobbigare i Andersons serve också.

Jag tror inte på någon skräll här eller något sånt, men jag är inte övertygad om att detta blir en ny överkörning för Federer. Jag tror att Anderson mycket väl kan knipa ett set.

16:00 Nadal-Del Potro 1,37-3,40 Bethard

Tycker det ofta känns som att matcherna mellan de här två inte helt och hållet lever upp till förväntningarna när det gäller underhållningsvärde. Det borde bli fullständig magi varje gång, men det blir det långt ifrån alltid.

Tycker oddsen däruppe är lite märkliga måste jag säga. På grus krossar Nadal absolut Del Potro. Hardcourt, där slår han honom ju också oftast. Vem av dem gynnas/missgynnas av gräs då? Generellt passar det Nadal bättre, men när de nu möts bara måste det vara stor fördel Del Potro.

Två gräsmatcher hittills. Nadal vann i fyra set i Wimbledon 2011 och han vann också i Queens 2007 men jag tycker de matcherna är alldeles för långt tillbaka i tid. Det dröjde ganska länge innan Del Potro hittade en vettig nivå på gräs.

Hur blir det här då?

Jag ser framför mig att det inte blir så mycket spel. Del Potro kommer få dels mycket direkt på serven men framför allt, han kommer nästanb hela tiden få börja slå forehand efter sin serve, och då kommer det smälla. Jag tror inte han är ett dugg intresserad av att ha några dueller idag. Han kommer smälla på det som finns att smälla på när det gäller att försöka försvara sig mot Del Potros slägga på gräs, då räcker inte ens Nadal till.

Ju mer jag tänker på matchen tror jag det är en otroligt fin chans för Del Potro det här, och visst är han lite bortglömd? Ser man möjliga matchbilder mot Federer framför sig så kanske det är Del Potro som har bäst chans att slå honom, just för att han kan spela på sina egna villkor mot vem som helst. Som han verkligen kan göra i den här matchen. Nadal kan bara åka med och hoppas på att Del Potro inte spelar tillräckligt bra tillräckligt länge.

16:00 Isner-Raonic 2,25-1,74 Bethard

På nio set de här två har spelat har det blivit sju tiebreaks. Två set som vunnits med break alltså. Nu möts de på gräs för första gången och helt ärligt, jag tror knappt det blir något break här. Inte för att de är för bra på att serva för att bli brutna utan för att Isner är för dålig när bollen är i spel, och Raonic har för dåliga returer.

Det blir tiebreaks och det blir ruskigt små marginaler. Väldigt bra tiebreakspelare båda två. Ungefär lika bra., De är två av de bästa tiebreakspelarna. Raonic har varit lite bättre i den grenen i år, men han har spelat så få matcher att det inte riktigt finns så mycket att ta på där.

Det låter tråkigt att säga, men det blir någon boll här och där som avgör. Det finns inga konstigheter. De kommer serva bra båda två, det kommer bli tiebreaks, och om jag ska säga någonting om hur jag tror det går så, jag tycker det är lite märkligt att Raonic är klar favorit. Han är lite bättre än Isner kanske, men spelstilsmässigt passar det här Isner bättre. I och med att Isner har bättre returer kommer bollen komma i spel lite oftare i Raonic serve och frågan är om Raonic kommer få så mycket utväxling av att han i möten med vanliga spelare är lite bättre i spelet än vad Isner är.

En av årets absolut hetaste tennisdagar ligger framför oss. Nu åker vi!