Inför semifinalerna

Idag smäller det. Och vet ni vad, vi ska göra något jag nog aldrig gjort förut. Vi börjar med dagens andra match. För helt ärligt, det är den matchen allt handlar om, och då måste både ni och jag vara fräscha när vi pratar om den.

16:30 Nadal-Djokovic 1,95-2,00 Bethard

Man trodde ju att Djokovic efter sju raka och 11-1 på de 12 senaste hade stängt de här inbördes mötena för all framtid men nu har Nadal sprattlat till, eller kanske snarare, Djokovic har sprattlat ifrån, och Nadal har idag chansen att kvittera via sin tredje raka. På tal om de inbördes mötena så satt jag precis och läste en genomgång av deras samtliga inbördes möten. Rätt fascinerande att de här två hade 10 matcher mot varandra, bara i stora turneringar, under 2007 och 2008. 2007 var de 20 respektive 21 år gamla. Samma ålder som bröderna Ymer, ungefär. Man kan ju säga att de var rätt hyfsade ganska så tidigt. Helt otroligt.

52:a mötet, överlägset flest matcher mellan två specifika spelare på atp-nivå. Det enda problemet för mig med det här mötet är att jag gillar båda två. Jag har svårt att veta vem jag ska heja på. Det pendlar från gång till gång. Därför har matcher där Federer varit inblandad ofta varit mer underhållande för min del då jag ofta hejat på spelaren som han mött, men går man på ren spelmässig nivå så är det här mötet som smäller högst. När de här två varit bra är det den bästa tennis man kunnat se rent nivåmässigt. Sen finns det ju alltid ett men, och det är i det här fallet att de trots allt är ganska lika varandra. De är rena baslinjebollare. Sevärdhetsmässigt kan det vara bättre när Federer är inblandad men när de når till den absoluta toppnivån de här två, då kan det vara det bästa som finns.

Dagens match känns för övrigt lite speciell. Det är inte många matcher mellan dem på senare år som känts öppna på förhand. De har liksom gått runt varandra i nivå hela tiden. Antingen har den ena varit bra, eller så har den andra varit det. Det var en match på grus 2016, i Rom, där Djokovic vann 7-5 7-6. Den måste varit på papperet jämn på förhand. Annars så har vi matcherna på grus i år och förra året då Djokovic varit under isen och Nadal krossat honom. Och de där sju raka Djokovicvinsterna under 2015 och 2016. Han vann dessa sju utan att ens förlora ett set och jag minns att det inför de allra flesta av de där matcherna inte ens kändes öppet, även om det var grus. Man får gå tillbaka till 2014 tror jag om man ska hitta matcher som kändes åtminstone i närheten av så öppna mellan dem som dagens match gör.

Gräs idag, hur ligger det till där då? 2-1 för Nadal. Bara tre ynka matcher. Queens 2007 och 2008. Djokovic gav upp 2007, han gav ju upp typ alla matcher han inte var på väg att vinna på den tiden, och Nadal vann en jämn match 2008. I Wimbledon 2011, Djokovic enorma 2011 som de flesta av oss minns, då krossade Djokovic Nadal i Wimbledon.

För få matcher på gräs, och för långt bak i tiden, för att man ska lägga något fokus vid det där.

Så, idag då? Hur blir det?

Ja ni, har jag sagt något om att matchen känns öppen?

Jag tror det finns en sak som avgör, och jag tror det är spelstilarna. Kan ju låta lite konstigt kanske i och med att det inte direkt finns något hokus pokus när de här två möts, men spelstilarna i kombination med gräset, det tror jag avgör. Jag tror att Nadal kommer vara den som känner sig lite mer tvingad att driva på och föra spelet idag. Jag tror Djokovic kommer lita till att få lite bättre lägen på sin serve och att han är lite säkrare i sitt försvar än vad Nadal är. Lite mer press på Nadal att göra något med bollen, och jag tror som sagt det kan bli avgörande. Djokovic kan i lite större utsträckning stå och vänta på att resultatet ska komma till honom.

Sen en annan sak som jag tycker talar svagt för Djokovic är att han har noll och intet till press på sig. Från att vara nere på den absoluta botten har han plötsligt chansen att vinna världens största tennisturnering, och även om han inte gör det och åker ut idag så är det ett enormt stort steg framåt.

Nadal har väl egentligen inte heller någon monsterpress på sig, men han är världsetta, han kommer från vinst i Franska Öppna, och han har chansen att komma äckligt nära Federer i antal vunna Grand Slam-turneringar. Det här är en sån chans han snudd på måste ta om han ska kunna komma ikapp och förbi där och även om rekord knappast är lika viktiga för Nadal som de är för Federer, det här är så klart en sådan sak som är viktig, även för Nadal.

Matchbilden då?

Nadal drog ner rejält på farten i sin förstaserve och servade runt 75% mot Del Potro. Han brukar sällan ändra på det han tror på, Nadal, och jag tror vi kan få se något liknande idag. Han är rädd att motståndaren ska sätta press på hans andraservar. Del Potro gjorde inte det. Djokovic kommer idag göra det, så även om jag tyckte det kanske var lite dumt av Nadal att göra så mot Del Potro, idag kan det vara vettigt att göra det mot Djokovic. Djokovic kommer returnera bättre än Del Potro, så klart, och vi får se i vilken utsträckning Nadal för börja slå forehand i sina egna servegem. Får han inte göra det är det nog kört.

För Djokovic finns det nog inte så mycket att fundera på. Bara den där avvägningen mellan offensiv och defensiv som han alltid har att fundera över. Det stora frågetecknet kring Djokovic är hur bra han egentligen står sig mot en av de absolut bästa spelarna. Senast han slog en av de bästa var när han slog Murray i sin första turnering 2017. Senast han slog någon av Nadal och Federer var i mitten av 2016. Med andra ord, han har just nu ingen våldsam trygghet i att han är bättre än de bästa, Djokovic. Han har så klart den tryggheten någon slags långt bak i sitt undermedvetna från att ha varit så totalt överlägsen under ett antal år, men det är kanske ingen självklarhet att plocka fram det nu när han varit så usel.

Vem jag håller på?

Jag tror Djokovic, men egentligen vill jag ju att Nadal ska vinna så det blir spänning i den där Grand Slam-ligan. Vi får nog se det när matchen är igång helt enkelt, hur det känns. Det enda man kan säga är att det här är den match som under det här året känts överlägset mest intressant, och jag vet inte om det spelades någon mer intressant match förra året heller. Det var längesen som två av världens bästa möttes på lika villkor i en stor match och det inför matchen var totalt vidöppet. Det här blir roligt, mina vänner. 16:30, ungefär. Direkt efter dagens första match. Som vi nu ska prata om.

14:00 Anderson-Isner 2,00-1,95 Bethard

Om det var väldigt svårt att säga något om den första matchen när det gäller vem som ska vinna och så vidare, här tycker jag inte det är svårt överhuvudtaget. Samma odds på den här matchen som på den första. Måste vara första gången någonsin som det spelats två Wimbledonsemifinaler efter varandra där det enligt oddsen knappt funnits någon favorit. Men här gör det just det tycker jag. Jag tycker Isner är ganska klar favorit i matchen.

  • Isner är väldigt bra mot andra servekanoner. Väldigt, väldigt bra.
  • Andersons vinst mot Federer övervärderas givetvis då det i folks ögon smäller lite högre än Isners vinst mot Raonic, som ingen såg.
  • 8-3 i inbördes möten, ingen slump, även om matcherna är några år tillbaka i tiden. Tittar man på spelstilar passar det här Isner mycket bra.

Nu låter det som att jag på något sätt är bombsäker här. Ingenting kunde vara mer fel. De är otroligt jämna de här två, Anderson är lite bättre dock om man måste välja, men just idag, i den här matchen, tycker jag att Isner är lite favorit.

Serve och returer, det är vad allt handlar om. Precis som i Isners match mot Raonic kommer Anderson få väldigt lite utdelning på att han är så pass mycket bättre i spelet än Isner. Bollen kommer nämligen typ aldrig vara i spel, och när den väl kommer vara det så kommer det handla om att slå först och slå hårt. Det kommer inte bli några malande dueller överhuvudtaget, det som Anderson är så bra på för att vara servekanon.

Isner servar klart bättre än Anderson och mest av allt, Isner är otroligt duktig på att vinkla sina servar. Han servar inte bara hårt, utan placerar dem, kanske bäst av alla. Anderson servar mest hårt. Isner kommer få chansen att komma på Andersons missiler, Anderson kommer ofta inte vara i närheten av Isners missiler. Kan låta enkelt, men jag tror vi har avgörandet där. Isner kommer få full utväxling av sina goda egenskaper, Anderson kommer inte få någon vidare utväxling av sina.

En första Grand Slam-final för Isner, tror jag. En final där han antagligen kommer vara chanslös, men att han skulle nå en sådan, det trodde man ju ärligt talat aldrig. Anderson har chansen på sin andra Grand Slam-final på mindre än ett år. Det vore ju också rätt osannolikt får man säga.