Inför finalen

Det blir final idag och det blir helt okej förhållanden. Kallt, men inte blåsigt, och det här kommer bli rättvist. Må bäste man vinna helt enkelt.

15:00 Nadal-Thiem 1,23-4,90 Bethard

Han föll igenom i finalen förra året, Thiem, men inte nu igen, väl? Han borde ha stor nytta av att han vunnit stora turneringar efter det, och ännu mer av finalen förra året. Han borde ha lärt sig vad han inte ska göra innan, hur han inte ska tänka, och allt sånt.

Bara en match på hardcourt mellan dem, Nadal vann i ett avgörande sets tiebreak i US Open förra året. I övrigt allt på grus och jodå, visst har han plusstatistiken, Nadal, 7-4. Men vi snackar om tidernas överlägset, med enorm marginal, bästa grusspelare här. Och det finns en motståndare som han efter elva möten bara har knapp plus på. Då har han svårt för vederbörande, det kan jag säga. De två senaste åren 2-2 mellan dem på grus förresten, 1-0 Thiem i år.

Det blir ju lite skåpmat här om man ska vara riktigt ärlig. Jag har skrivit inför de här tvås matcher ett knippe gånger, och inte mycket är nytt. Förutsättningarna den här gången är att de är i ungefär jämnbra form skulle jag säga. Nadal i form, Thiem i form, så är det någon gång man ska avgöra vem som faktiskt är bäst så är det väl kanske just nu.

Hur är det då, har Nadal SÅ svårt för Thiem?

Precis SÅ svårt har han för Thiem. Thiem är en fullständig mardröm för Nadal. Om man skulle sätta ihop en spelare som skulle besegra Nadal på grus, med styrkor och svagheter för att klara av det, då är det Thiem. Visst, det hade ju varit bättre med en spelare som hade världens bästa backhand, världens bästa forehand, världens bästa serve, och världens bästa fysik. Den spelaren hade nog slagit Nadal. Men om man bara har en viss mängd styrkor och svagheter att tillgå så att säga, då hade man placerat dem exakt så som det är med Thiem.

Om man tänker sig ett poängsystem där man har 100 poäng att lägga på sitt spel som styrkor så ligger väl Thiem med 55 på sin forehand, 35 på sin fysik, och 10 på sin serve, någonting. Ni som någon gång spelat tv-spel förstår nog jag menar. Det är lite sådär det funkar i den världen. Och precis sådär hade jag placerat ut det på en spelare som ska kunna slå Nadal. Det absolut viktigaste är att ha en forehand för att kunna slå igenom Nadal. Det näst viktigaste är att ha en fysik som gör att man orkar utmana Nadal i långa, kraftödande matcher. Och så hade jag lagt de sista poängen på serven, för det är rätt viktigt att man har en serve som ger en lägen att börja mata forehand efter den.

Då får man ju några svagheter också när man lägger alla sina styrkepoäng i tre korgar. Thiems backhand är en svaghet, hans returer är en svaghet, hans volley är en svaghet. Grejen när man möter Nadal är bara att Nadal inte är så jättebra på att utnyttja just de där svagheterna, man kommer undan ganska bra med dem. Nadals tempo är inte det högsta. Man kan komma undan med en lite svagare backhand om man jobbar tillräckligt hårt för att komma runt och spela forehand. Nadals serve är absolut inte de bästa, så har man svaga returer, inte ett så stort problem. Det är också, oavsett hur bra volley man än har, i allmänhet en rätt dålig idé att komma fram på nät mot Nadal, så att ha en svag volley, inga större problem, man ska ändå inte använda den.

Nadal kommer i vanlig ordning inte försöka göra något åt det här, att Thiem är så väldigt väl anpassad för att slå honom. Nadal gör aldrig någonting. Han har sitt spel, och han spelar det tills det är slut, oavsett hur det går. Räcker det så räcker det, räcker det inte så gör det inte det. Fantastisk öppning för Thiem givetvis.

Det blir som vanligt, skåpmat, som sagt. Nadal kommer i alldeles för stor utsträckning loopa upp sina returer och på så vis pegga upp bollen för Thiem att börja mata forehand. Han kommer sen inte heller göra något för att försöka hitta Thiems backhand, utan han kommer göra det han gör, stå och bolla med god säkerhet både över nätet och till linjerna. Helt perfekt för Thiem, men Nadal kommer lite på att det han har är tillräckligt bra. Jag tycker han gör helt fel. För med bara lite anpassning tror jag han hade slagit Thiem i princip varje gång. Nu gör han det inte, och är därmed utsatt.

Man ska veta en mycket viktig sak dock. Nadal har aldrig förlorat mot Thiem när han spelat bra. Till viss det att Thiem gjort honom dålig, absolut, men till största del har han några gånger lyckats möta Thiem när han själv inte varit i bra skick. Jag skulle säga att han är i förhållandevis bättre skick nu än han varit vid förlusterna och därför tror jag att det trots allt kommer räcka idag men säker, det är jag verkligen inte. Det här är en öppen final, ingenting annat.

15:00 smäller det. Nadals 12:e titel i turneringen eller Thiems första. Nadals 18:e Grand Slam total kan det bli. Federer borde vilja ha en marginal på lite mer än bara någon enstaka innan han lägger av, annars kan det nog vara klippt. Till Djokovic har han en marginal på fem, jag tror kanske inte att det kommer räcka heller. Men Nadal bara två bakom om han vinner idag alltså. Federer står som ni förstår på 20.

Klockan 15 smäller det. Titta, mina vänner. Det här kommer bli oerhört roligt.